„Studenții trebuie să-și construiască singuri cariera”

La conferința internațională „După comunism. Analiză de la Est la Vest” l-am prins pe rectorul Universității din Craiova, Dan-Claudiu Dănișor, care ne-a răspuns la câteva întrebări.


Andrei Săvulescu: Ce înseamnă pentru dvs. câștigarea funcției de rector?
Dan-Claudiu Dănișor: Multă responsabilitate. O să fie complicat, greu, sunt multe de făcut. Eu spun că experiență mea managerială de până acum mă va ajuta să fac față acestei funcții care mă onorează, dar mă și obligă la multe. Nu vreau să-mi dezamăgesc colegii și nici studenții.
Raluca Săcuianu: Daniel Breaza, la Alba-Iulia, Dan-Claudiu Dănișor, la Craiova. S-a produs un schimb de generații?
D.C.Dănișor: Eu sunt un pic mai în vârstă decât domnul Brează, am 44 de ani. Mai este un rector la Universitatea de Vest din Timișoara, 39 de ani, cel de la Brașov are 43 de ani, tot mai tânăr decât mine. Deci nu sunt cel mai tânăr rector din țară, dar fac parte dintr-o categorie. Sper ca această categorie, dacă o putem numi așa, să aducă un suflu nou. Sper că suntem în stare să o facem și să coordonăm foarte bine universitățile între ele?
A.S.: Ne îndreptăm spre un mediu academic modern?
D.C.Dănișor: Sper. Să știți că nu depinde numai de rector, depinde în bună măsură de studenți, depinde de ce anume cer studenții de la noi, dacă cer diplome sau cer cu adevărat cunoștiințe. E foarte important ca ei, studenții, să înțeleagă că trebuie să-și construiască programul, nu trebuie să aștepte să le stabilească cineva prioritățile în carieră și în viață. Pentru aceasta trebuie să fie mult mai bine organizați decât sunt acum. Din punctul meu de vedere, organizațiile studentești trebuie ajutate să se funcționalizeze și să devină mai atractive pentru studenți, și-apoi ajutate să învețe cum să-și fructifice interesele. Nu cred că în acest moment știu cum să facă asta. Mișcarea studențească nu este ceea ce ar trebui să fie în acest moment în România și nici în Universitatea din Craiova. Acesta este un mare defect al Universității. Studenții nu sunt suficient de bine organizați. Eu însumi țin un curs la facultate legat de contruirea societății civile. Trebuie să știe cum să-și formuleze interesele generale într-unele particulare.

R.S.: Ce v-ați propus pentru acest mandat?
D.C.Dănișor: Foarte multe. Prima ar fi organizarea mai bună a comunicării publice a Universității, apoi organizarea mai bună în interiorul Universității, mai ales cu studenții. Trebuie organizat un birou unic de informații. N-are sens ca studenții să vină la secretariat să se afle un lucru pe care îl pot afla printr-un click. Astfel, am elimina cozile și tensiunile care se creează între secretare și studenți. Trebuie să creăm un sistem de schimb de idei, pentru o mai bună soluționare a problemelor. 
A.S.: Și mediul politic trebuie implicat cumva.
D.C.Dănișor: Bineînțeles. Universitatea trebuie să implice în colaborări cu mediul politic, dar nu trebuie să lase mediul politic să se implice în Universitate. Partidele politice n-au ce să caute în viața universitară. Colaborăm cu ei, dar de pe poziții de egalitate, fără să fim dominați.
R.S.: Mulți studenți se plâng că este frig în Universitate. Dvs. aflați de problemele lor?
D.C.Dănișor: Problema frigului nu a aparținut Universității, ci agentului termic. Au calculat greșit intrarea diafragmei în conducte și astfel s-a ajuns ca apa furnizată să fie la 82 de grade Celsius, în loc de 110, iar din punctul termic al Universității ieșea la 42 de grade. Actuala conducere a Universității a luat deja măsuri în privința agentului termic să mărească diafragma. Repet, n-a fost vina Universității, poate că n-am făcut suficiente presiuni asupra Regiei de Termoficare.
În ce privește lipsa spațiilor, trebuie făcut ceea ce-am făcut pentru Facultatea de Drept. Trebuie construite sedii separte. Și în privința căminelor s-au făcut progrese. Cunosc cămine din Occident, de exemplu Dijon, unde condițiile nu sunt la fel de bune că aici. La noul sediu al Făcultății de Drept va exista o baza sportivă modernă, dedicată tuturor studenților.
A.S.: Când se va inaugura noul sediu al Facultații de Drept?
D.C.Dănișor: Nu mă hazardez să spun, dar eu cred că în august va fi și mobilat. S-a întârziat puțin licitația pentru mobilier, dar eu cred la începutul lui august îl vom inaugura. Un lucru e clar: în toamnă va fi dat în funcțiune.
R.S.: Cum era studentul Dan-Claudiu Dănișor?
D.C.Dănișor: Cam rebel.
A.S.: Așa veți fi și ca rector?
D.C.Dănișor: Nu, m-am mai calmat. Oricum, eu nu sunt deloc timid. Am fost un student care a citit mult și s-a distrat bine. Am publicat imediat după facultate un volum de poezii și un altul acum doi ani și jumătate.
R.S.: De ce n-ați rămas la București, după facultate?
D.C. Dănișor: Pentru că profesorul Nicolae Popa, care mi-a dirijat lucrarea de licență, m-a recomandat pentru Universitatea din Craiova, unde am fost acceptat ca asistent universitar la Facultatea de Drept. Eu fiind din Segarcea, îmi era mai bine aici, în Oltenia. Plus că nici nu-mi plac orașele mari, gen București.
A.S.: Există diferențe între Facultatea de Drept din București și cea din Craiova?
D.C.Dănișor: După părerea mea, nu. Facultatea de Drept din Craiova este a treia la intrarea în Magistratură. Este o facultate care a crescut foarte mult, performantă, de-asta ne-am și permis să introducem examen de admitere. Numai noi și Bucureștiul aveam atunci examen de admitere. Ar fi bine să se coordoneze toate centrele universitare pentru introducerea acestui examen de admitere. Rectorii care n-au vrut să introducă sistemul de examen aveau teamă că își vor pierde „clienții”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *