Ora Pământului în Craiova lui 2013



Ora Pământului (Earth Hour) este o acţiune mondială anuală, care are ca scop transmiterea unui mesaj earth friendly. Iniţiatorii îşi propun să atragă atenţia asupra încălzirii globale, asupra emisiei de dioxid de carbon emis pentru producerea energiei electrice.


În Craiova, proiectul a fost realizat de Asociatia Studenţilor de la Fizică şi Organizaţia Naţională „Cercetaşii României”. Programul a cuprins un marş, de la Universitate, Primarie, până la Piaţa Mihai Viteazul, la care au participat preponderent elevi, studenţi, profesori, care purtau candele.

 Dar înainte de marş, câţiva elevi de la Şcoala Generală nr. 21 „Gherghe Ţiţeica” au lansat un lampion, pentru prosperitate şi noroc. Apoi s-au stins luminile şi s-a dat start marşulului. În Piaţa „Mihai Viteazul”, elevii de la Liceul de Arta „Marin Sorescu” au creat un spectacol pirotehnic. Finalul a însemnat lansarea în aer a unui val de lampioane.

Ora Pământuluia fost iniţiată în Sydney, Australia, în 2007, iar de atunci World Wide Fund (WWF) a început să organizeze în toată lumea. În 2008, evenimentul a pătruns şi în România, iar în Craiova a ajuns în 2009. Aici, misiunea organizării evenimentului aparţine Asociaţiei Studenţilor de la Facultatea de Fizică.

Iulian Tănase, absolvent al Facultăţii de Fizică, organizator ,,Ora Pământului’’: ,,Eu cred că, acest eveniment care se întâmplă la nivel planetar, a fost conceput în scopul de a trage un semnal  de alarmă, cu privire la schimbările climatice. Dacă am sta puţin să ne gândim, ar mai fi câteva modalitaţi de a proteja Pământul şi anume: uzanţa energiilor cât mai responsabilă, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, economisirea resurselor naturale”.


Alina Ionescu (studentă, anul III, Facultatea de Fizică): ,,Evenimentul a fost conceput pentru a ne atenţiona că ar trebui să avem mai multă grijă de mediul înconjurător care este afectat din cauza dioxidului de carbon, produs prin energia electrică consumată în fiecare zi”. 

Marieta Dochiţ, (profesoară de fizică, Liceul „Traian Vuia”): ,,Acest eveniment încearcă să apropie cetaţenii, în special tinerii şi să le atragă atenţia asupra problemelor care afectează planeta, cum ar fi problemele de mediu, problemele generate de încălzirea globală. Încearcă, de asemenea, să ne determine să conştientizăm problema risipei energiei electrice”.

   
                                                                                                                           Diana ZUICAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *