Studenților Departamentului de Informatică li s-au prezentat propuneri de practică, tehnologii de actualitate în domeniul tehnologiei informației, dar și realități dintr-o companie specializată, toate într-un eveniment desfășurat marți, 15 aprilie, la sala 363.
Adresat în special studenților, Open4Tech – Open for Technology a adus pentru a treia oară la Universitatea din Craiova compania IXIA România din București. Reprezentanții acesteia, absolvenți ai specializării Informatică, au ținut o prezentare a companiei despre oportunităţile de carieră oferite, ce înseamnă munca lor, dar şi viaţa din interior.
„Noi facem aplicaţii şi echipamente de testare pentru reţele. Atunci când voi vă conectaţi de acasă la internet, să ştiţi că pe undeva pe acolo, echipamentele pe care le folosiţi, sunt echipamente testate de către noi”, şi-a început prezentarea Florian Gherghe, Director Software Development.
Pentru a-i ajuta pe studenţi să înţeleagă mai bine, acesta a exemplificat: „Aşa cum un automobil înainte să fie lansat pe piaţă trebuie să fie testat, la fel şi echipamentele producătorilor de networking sunt testate înainte de a fi lansate pe piaţă.”
Filozofia companiei este aceea de a provoca oamenii, de a-i pune să-şi atingă potenţialul maxim când sunt în faţa unor lucruri dificil de realizat. „Dorim să găsim oameni care sunt pasionaţi, să se potrivească cu valorile IXIA, să ne ajute pe noi să dezvoltăm compania şi să capete experienţă”, a subliniat Mircea Preda, Team Leader Software.
În timpul prezentării, el a venit cu propunerea de a susţine cursuri pe timpul verii la Universitate. „Asta e doar o idee şi rămâne să fie analizată. IXIA a organizat vara trecută la Politehnica din Bucureşti. Se va evalua posibilitatea de a organiza şi-n vara aceasta la Universitatea din Craiova”, a venit cu lămuriri Mircea Preda.
„Înainte să-mi trimiteţi CV-ul trebuie să faceţi calculul”
La finalul prezentării, studenţilor li s-a oferit posibilitatea să aplice pentru un internship la companie, nu înainte de a rezolva un exerciţiu dat de Florian Gherghe. „Înainte să-mi trimiteţi CV-ul, trebuie să faceţi calculul ca să stiţi pentru internship câţi bani o să primiţi”, a glumit acesta.
Stagiul de practică durează trei luni, cu posibilitatea de prelungire până la şase sau chiar nouă luni. Acest lucru depinde şi de poziţiile aflate deschise în companie. În caz contrar, după perioada standard, se poate trece direct la angajare. Anul acesta au fost puse la dispoziţie 40 de locuri pentru cei interesaţi. Bursa de internship este de 1600 RON. Studenții pot trimite CV-ul la adresa [email protected] sau pot intra pe StagiipeBune.ro să aplice pentru unul dintre programele afișate.
„Partea aceasta de internship este o oportunitate foarte bună pentru tinerii absolvenţi să ia contact cu câmpul muncii înainte de a se angaja direct. Să vadă exact ce le place, ce nu le place şi de acolo să poată să aleagă în ce direcţie să meargă. Tot ceea ce ne interesează sunt cunoştinţele tehnice, dacă are o bază solidă de programare OOP sau cunoştinţe de networking, este cam singurul lucru care contează. Trebuie să fie foarte entuziasm, motivat, să fie el cel care împinge lucrurile şi să nu aştepte să fie tras”, a explicat directorul.
Dumitrescu Marian, student în anul II, prezent la eveniment s-a arătat interesat. „A fost foarte interesantă (prezentarea, n.r.). Mi s-au părut oameni serioşi. Acum vreau să aflu cât mai multe despre domeniul de reţelistică. O să trimit un CV şi aştept condiţiile de selectare în internship.”
Ixia este o companie de IT&C din Statele Unite ale Americii, furnizor de sisteme de testare a performanțelor a rețelelor și serviciilor bazate pe protocolul IP care operează în 30 de țări. Compania cu sediul central în Calabasas, California deține centre de dezvoltare în Statele Unite, Canada, India și România și are aproximativ 1.400 de angajați în toată lumea.
IXIA România este un centru de dezvoltare software din Bucureşti deschis în 2004 după achiziţia G3 Nova România. În prezent, numără aproximativ 400 de angajaţi.
Alexandru GOȘEA