Ce cred studenții despre viața la cămin

Universitatea din Craiova are studenți atât din afara orașului cât și din afara țării. Ei sunt puși în fața unei alegeri: cămin sau chirie? Totuși, majoritatea optează pentru cămin. Am vorbit cu unii dintre ei și am aflat de ce au ales căminul, cum li se pare viața acolo și ce recomandări au pentru colegii care urmează să trăiască la cămin.

viața la cămin e o aventură, în adevăratul sens al cuvântului.

Cristina Blaga (Comunicare și relații publice, II) a zis că avea emoții în primele zile, cu toate că are deja experiență de trai la cămin. Atunci abia se cazase și nu cunoștea pe nimeni. A ales să stea la cămin, pentru că este din Republica Moldova. Cristina consideră că viața la cămin e o opțiune bună de a te acomoda, de a cunoaște colegii și de a te familiariza cu ei. Cel mai mult, la cămin, îi place prețul „în calitate de tineri, tindem să economisim pe cât posibil, iar căminul ne salvează mult”. Studenta a menționat că îi displace la cămin lipsa de intimitate, „împarți o cameră la doi sau în alte cazuri, cu mai multe persoane.” Cu toate acestea, indiferent de plusurile și minusurile pe care le are viața de cămin, Cristina oricum le sugerează viitorilor studenți să o aleagă. Doar așa își pot face amintiri frumoase în anii de studenție.

acolo nu e ca la mama acasă

Mariana Rîciu (Economie și Administrarea Afacerilor, III) consideră căminul o variantă foarte bună pentru studenți, pentru că e accesibil comparativ cu cheltuielile lunare la o chirie, „aceeași garsonieră sau apartament sub 200 de euro găsești rar, chiar și la acest preț nu găsești de cele mai multe ori condiții foarte bune. Iar întreținerea pe timp de iarnă, e foarte mare.” Mariana a ales să stea la cămin, pentru că aici își poate face cunoștințe noi. Când s-a cazat pentru prima oară în cămin, „era ceva de genul wow, încep să trăiesc independent, fără părinți, supravegherea lor, fac ce vreau, plec și mă întorc când vreau eu”. Așteptările erau mari, dar nu îi plăcea că trebuie să împartă camera cu încă trei fete. Studenta a zis că multor studenți le displace baia comună pe tot holul în unele cămine. Studenților nu le place nici când, în zilele de weekend pe care și le-au preconizat pentru studii, camera vecină găzduiește un party cu muzică tare, până târziu. Totodată, creează disconfort bucătăria comună și rândul la spălătorie. Mariana crede că viața la cămin, anii de studenție sunt frumoși și studenților nu ar trebui să le fie frică. Pentru studenții care urmează să stea la cămin, ea le recomandă să înțeleagă că „acolo nu e ca la mama acasă.” Acolo există conflicte sau mici certuri care trebuie discutate, începe o viață nouă, mai responsabilă, în care trebuie studenții singuri să știe cum să iasă din diferite situații.

distracție vs studii

Augustin (Drept, III) s-a inspirat din ,,Doi degeaba” și i s-a părut foarte tare viața de cămin pentru această vârstă. Prima dată a fost cazat într-un cămin cu condiții nu chiar bune. Atunci i s-a părut oribil și s-a gândit că viața la cămin poate nu e ceea ce vrea. Lui Augustin îi displace un singur lucru, „nu te poți axa 100% pe învățat, deoarece ești mereu solicitat și nu îți rămâne practic timp pentru asta, căci mereu ești în acțiune.” Pentru studenții care vor sta la cămin, el le recomandă să aleagă Căminul 10 și să nu uite să combine distracția cu învățatul. A povestit că există riscul de a cădea în capcana prea „distractivei” vieți la cămin și de a fi duși de val. Augustin consideră că cel mai important lucru pe care trebuie să îl rețină studenții e că „nu condițiile fac locul (căminul) special, ci oamenii din jur pe care îi au. Ei redau toată atmosfera!” Recent Augustin s-a mutat într-un cămin recondiționat, pentru a se putea axa pe studii și îi sfătuiește pe studenți „să știe ce-i sacrificiu uneori.”

have fun, be yourself

Letiția Ioana (Engleză-Germană, I) a les să stea la cămin pentru că mama ei este cadru didactic și este mult mai avantajos pentru ea. Totodată, ei nu îi place să se simtă singură și a dorit să cunoască oameni noi. Letiția a povestit că a fost fericită când s-a cazat, dar îi era și teamă pentru că nu știa cu cine va sta în cameră. În viața la cămin ei îi place cel mai mult că nu se simte singură, dar nu îi place că persoanele care stau cu un etaj mai jos, îi bat în țeavă nonstop. Pentru studenții care urmează să trăiască la cămin, Letitia le recomandă să nu se bage în drame, să fie cât mai neutri și „have fun, be yoursefl”.

o mulțime de oameni frumoși la chip și suflet

Daniela Bârcă (Drept, II) este din Republica Moldova și a zis că, din păcate, nu a avut ocazia să vadă măcar cum arată facultatea. Atunci când a avut oportunitatea de a sta la cămin, a decis că este o idee bună. Acasă, în Republica Moldova, îi este greu să facă rost de cărțile de care are nevoie. Daniela mai mult a vrut să simtă pe propria piele cum e viața la cămin. La început, a fost puțin dezamăgită de condiții, dar, cu timpul, s-a obișnuit și chiar îi plac acum. La cămin ea a cunoscut „o mulțime de oameni frumoși la chip și suflet.” Trăind la cămin, Daniela se simte independentă și matură. Lipsa apei calde uneori și temperatura cam joasă îi displac la cămin. Ea consideră ca studenții trebuie să profite din plin de această perioadă, dar și să nu uite de facultate.

Universitatea din Craiova are douăsprezece cămine destinate pentru studenți. În funcție de condiții, căminele sunt repartizate în patru categorii. Prețurile variază după categorie. Studenții bugetari și cei care au părinți cadre didactice sunt facilitați. Bugetarii pot achita între 105-195 de lei/lună , iar studenții cu părinți cadre didactice – 55-145 de lei/lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *