Lucian Șerban este operator de imagine la Gazeta de Sud, absolvent de Jurnalism și student în ultimul an de master (n.r.-Paradigme ale comunicării organizaționale). Un tânăr pasionat de tehnica din spatele camerei de filmat. E convins că meseria fiecăruia ar trebui aleasă cu cap. Cuvintele care îl caracterizează ar fi „dedicație” și „responsabilitate” .
Irina Busuioc: Cu ce se ocupă un editor de imagine?
Lucian Șerban: Să prelucrez materialul video. Să scot din materialul brut ceea ce este mai bun. Să-l prelucrez în așa fel incât toată lumea să fie fericită. Mă ocup mai puțin de calitatea video. Unde este necesar, intervin. În mare parte, n-am cum să modific conținutul. Sunetul, dacă se aude cu întârziere, îl iau și îl calibrez. La fel cu video-ul, am grijă să nu fie desincronizat. Dacă pot să-l fac să se audă mai bine decat în materialul brut, o fac și pe-asta. Acum depinde de caz, dacă e filmat undeva în exterior, umblu la sunet ca să scot canalul de voce în față și să-l duc în background pe cel de ambianță. Cam acestea sunt principalele lucruri pe care le aplic și le fac într-un material video. Dar depinde de la material la material. Dacă ar fi un reportaj, ar fi ceva mai complicat. Ar interveni și alte inserturi de grafică.
I.B.: Majoritatea studenților la Jurnalism, după doi ani de facultate, aleg meseria de redactor sau reporter. De ce ai ales partea tehnică?
L.Ș.: (cu un surâs în colțul gurii) Nu că n-aș avea înclinații către ale scrisului, dar mi-au placut de mic calcultatoarele. Mi-a plăcut, în primul rând, să știu ce se află în spatele unei știri, nu neapărat redactate sau culese. M-a interesat și partea tehnică, și drept rezultat, am ales-o. Pentru că mi s-a părut mai interesantă decât partea redacțională. Cu ajutorul unor oameni care mi-au explicat diferite lucruri, m-am conturat destul de bine.
L.Ș.: Din breasla jurnalismului, am învățat câteva lucruri legate de radio de la domnul Davian (n.r.-Davian Vlad). Am fost la Radio Oltenia și am făcut câteva încercări de voice-over și mi-au ieșit. Încă îl mai practic. Pe la Radio Sud mai fac câte un voice-over pe știri, reclame . Asta o fac din pasiune, că îmi place.
,,Meseria se fură.”
I.B.:Cum ai ajuns să lucrezi la Alege TV?
L.Ș.: Primul meu contact cu televiziunea, efectiv lucrând intr-o televiziune, a fost la 3TV. Am fost editor de imagine, dar cum a spus și doamna Xenia (n.r.- lect. Univ. Dr. Xenia Negrea), meseria se fură. M-am învârtit și pe lângă o cameră. Așa am luat primul meu contact cu aparatura audio-video din spatele unei televiziuni. Și acolo m-am format ca editor video. În altă parte, am ajuns să colaborez cu cei de la Gazeta de Sud, cu noul proiect, Alege TV. Încă de la început. Și am avut ocazia să învăț mult mai mult decât am acumulat în partea trecută.
I.B.:În ce constă editarea de imagine? Care e procesul pe care îl urmezi?
L.Ș.: În primul rând, mă asigur că materialul brut are o extensie numai bună de băgat în programul cu care lucrez, ,,Adobe Premier”. Să n-am surprize că nu pot să-l meșteresc. Dacă nu îndeplinește criteriul acesta, o să folosesc un alt program prin care convertesc materialul brut și îl export într-o extensie compatibilă. Trebuie să tai materialul brut de la un cap la altul. Dacă sunt două sau trei calupuri de publicitate, se repetă procesul. Trebuie să sar în generic la emisiune, și după ce fac toate lucrurile asta, lipesc fiecare bucată în parte, materialul finit prelucrat. Nu umblu la contrast, luminozitate sau la calitatea lui. La știri, e ceva mai complicat. La fel, orice știre are o introducere, și nu mă refer la lead, ci la introducerea cu material grafic. După care se începe cu un insert. Pe ,,voice over” se adaugă inserturi, adică imagini de la fața locului sau imagini care au legatură cu subiectul. Cam așa încep și termin o știre.
I.B.:Cât durează, de obicei, editatul unui material?
L.Ș.: Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Așa e peste tot. Momentan, nu am un deadline. În schimb, eu montez emisiuni, cu știrile nu prea mă întâlnesc. Pe sistemul pe care mergem acum, pot să spun că suntem OK. Facem o știre pe jumătate de oră, pentru una care durează cam vreo două minute jumătate.
I.B.: Cât timp aveți la dispoziție, din momentul primirii materialui brut până la predare?
L.Ș.: Astăzi, la un moment dat la o emisiune, mi-a luat 7 minute. Și la ;tire, până într-o oră. La emisiune, trebuie doar să-i tai capetele, pentru că practic, e montată din regie. La știre durează mai mult. Depinde câte sincroane sunt, pentru că trebuie să creezi un titlu pentru fiecare om în parte, cu tot cu funcție.De exemplu, de câte ori apare Lia Olguța Vasilescu într-o știre, trebuie să-i dai numele. Se suprapun deci prea multe layere, la un moment dat și durează mai mult până le aranjez.
I.B.:Cum arată o zi de lucru?
L.Ș.: Câteodată e relaxantă. Spun relaxantă pentru că toată lumea stă pe loc. Poate să fie și stresul acela de jurnalist când ne împinge cineva de la spate, să faci operațiile pe care le facem acolo, cu audio-video, regie. (după o pauză lungă) Eu o consider o zi relaxantă. Dacă întâmpinăm o problemă tehnică, e cam stresantă ziua. Pentru că încercăm să găsim o soluție cât mai bună.
I.B.:După opinia ta, care sunt neajunsurile acestui job?
L.Ș.: Ajungi să doreşti mai mult, indiferent că e o problemă materială, indiferent că e o problemă de nevoi necesare tehnicii, ca aparatura, și așa mai departe. Asta ar fi una dintre frustrări…
I.B.:Aparatura nu e conform așteptărilor?
L.Ș.: (intervine imediat, pe un ton mai înalt) Ba da, este, dar crede-mă, tot timpul îți dorești mai mult!
I.B.:Dar avantajele?
L.Ș.: Lucrezi într-un domeniu dinamic. N-are cine să nu confirme că presa și mass-media, în general, nu sunt un loc de muncă solicitant. Așa trebuie să fie, cum scrie la carte. Daca ești OK ca om, dinamismul din tine va ieși la suprafață fără probleme și roadele în echipă vor fi considerent mai mari. Cunoști diverși oameni. Poți să te dezvolți mai bine profesional, ai ocazia să te duci și-n alte locuri să înveți mai bine meserie. Înveți de toate.
,,Trebuie să fii foarte serios când vine vorba de muncă.”
I.B.:Ca să-ți duci meseria la bun sfârșit, de ce calități crezi că e nevoie?
L.Ș.: Seriozitate, perseverență și… să fii om.(un început de grimasă i se contureaza pe față). Mereu e nemulțumire, mereu e nepăsare. Trebuie să fii foarte serios când vine vorba de muncă.
,,Ție dacă îți place să faci pantofi, ți-ar plăcea să lucrezi la bancă?”
I.B.:Ce sfaturi i-ai da cuiva care ar dori să se angajeze în domeniul tău?
L.Ș.: Să se gândească foarte bine ce vrea să facă cu viața lui, să se documenteze înainte, cu ce se mănâncă meseria asta. Dacă n-are cine să-i explice, poate foarte frumos să se ducă la orice instituție de presă și să întrebe pur si simplu. Să stea o zi sau o oră, două cu cineva de vorbă pe acolo. Cu siguranță nimeni nu-i va închide ușa, toate instituțiile de presă din Craiova cred eu că sunt deschise pentru astfel de răspunsuri. Să vadă și să înțeleagă cât poate el în meseria asta. Dar și să stăpânească anumite criterii. Ție dacă îți place să faci pantofi, ți-ar plăcea să lucrezi la bancă?