Prof. univ. dr. Marian Siminică: „Absolvenții noștri își pot găsi mai ușor un loc de muncă”

prof. univ. dr. Marian Siminică
Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor (FEAA) este una dintre cele mai căutate facultăți în timpul admiterii. Sute de absolvenți de liceu vin să își depună dosarele cu speranța că vor intra la o facultate renumită. Pentru a afla mai multe despre ce înseamnă să fi student la FEAA, am stat de vorbă cu prof. univ. dr. Marian Siminică, decanul facultății. La biroul negru pe care stă o ceașcă de ceai înflorată, printre documente importante, decanul ne explică oportunitățile unui absolvent, motivele pentru care ar alege cineva domeniul economic, situația admiterii și posibilitățile de angajare.

Alexandru Goșea: De ce ar alege un absolvent Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor?
Marian Siminică: Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor are o ofertă educațională foarte bogată și cu foarte largă deschidere către piața muncii. Absolvenții noștri își pot găsi mai ușor un loc de muncă datorită diversității de ocupații pe care le pot ocupa. Astfel, un absolvent de științe economice poate să lucreze într-o firmă privată sau de stat în serviciile funcționale, contabilitate, financiar, managementul resurselor umane sau serviciul aprovizionare sau vânzări. Un absolvent de științe economice poate să lucreze în instituțiile publice, în administrația publică locală sau centrală, dar și în instituții ale statului precum Direcția Finanțelor Publice, Casa de Asigurări de Sănătate, Șomaj etc. Un absolvent de științe economice poate, de asemenea, să își deschidă o afacere. Stimulăm prin programele noastre antreprenoriatul, îi ajutăm în felul acesta pe cei care au abilități în zona această să poată să își inițieze, să-și dezvolte o afacere. Sunt multiple posibilități de a se angaja și cred că acesta este avantajul strategic al

Este o facultate care necesită seriozitate

A.G.: Ce sfat i-ați da unui absolvent care vrea să aleagă această facultate?
M.S.: În primul rând, el trebuie să știe că este o facultate care necesită seriozitate, muncă, participare la toate activitățile didactice, cursuri, seminarii, dar și activități extracurriculare în care implicăm atât la nivel de facultate, cât și prin intermediul asociațiilor studențești. Evaluarea activității în timpul semestrului este foarte inportantă în evaluarea finală. Notele pe care le obține în sesiune sunt completate cu rezultatele obținute în timpul semestrului, ori dacă nu participi la aceste activități în timpul semestrului și vii decât în sesiune va fi foarte greu de asimilat și de a obține rezultate bune.

A.G.: Anul acesta dispuneți de 1100 de locuri. Până acum câți s-au înscris?
M.S.: În momentul acesta avem circa 650 de candidați înscriși. Numărul de locuri de care spuneați include și un număr semnificativ de locuri cu taxă și la învățământul la distanță. La buget avem 462 de locuri. Avem din punctul de vedere al locurilor la buget 1,5 candidați pe loc în momentul acesta. Numărul de locuri finanțate la buget este același. Numărul de locuri la taxă este mai mic. Am redus numărul de locuri la taxă față de anul trecut.

A.G.: Care sunt cele mai căutate specializări?
M.S.: Ordinea de preferință a candidaților se păstrează la fel ca și anul trecut. Cele mai multe sunt pentru specializarea Contabilitate și Informatică de Gestiune. Urmează specializarea Finanțe Bănci și specializarea Management. Sunt cele trei specializări tradiționale ale facultății, specializările de bază. După aceea urmează celelalte programe de studii, relativ mai noi.
A.G.: Ați avut probleme la admitere, plângeri de la vreun absolvent?
M.S.: Nu am cunoștință de probleme de genul ăsta sau de reclamații. Totul a decurs normal, nu au fost probleme.

Avem o relație strânsă cu mediul de afaceri

A.G.: Ce oportunități de angajare pe plan local are un student după ce termină facultatea, sau în timpul facultății?
M.S.: Angajabilitatea depinde de doi factori esențiali. Pe de o parte, nivelul de pregătire al absolvenților noștrii de care ne ocupăm noi și facem toate eforturile să ne ocupăm bine. Pe de altă parte, depinde de dinamica pieței muncii locale, regionale și naționale. Din păcate, în ultimii ani piața muncii a fost blocată. Locuri de muncă noi au apărut mai greu. În sistemul public chiar nu s-au făcut angajări, în sistemul privat au fost firme care au angajat, dar au fost și firme care au disponibilizat. Noi avem o relație strânsă cu mediul de afaceri prin intermediul stagiilor de practică ale studenților noștri. Avem peste 100 de firme și instituții din regiune cu care suntem în parteneriat și unde trimitem studenți în practică. În felul acesta, studenții noștri văd cum e viața reală într-o întreprindere și le facilităm tranziția aceasta de la școală la viața activă. Au fost și cazuri fericite în care firmele au venit cu solicitări de angajare și au angajat dintre studenții care au fost în practică. Sperăm ca numărul studenților care reușesc în felul acesta să se integreze să crească în timp. Până acum avem exemple, nu reguli, în zona asta.

A.G.: Anul acesta s-au făcut stagii?
M.S.: Da, din 2010 am reorganizat stagiile, trei ani consecutiv prin intermediul unui proiect finanțat prin fonduri europene, proiectul PRAXIS. Anul acesta l-am desfășurat prin forțe proprii, în baza relațiilor pe care le-am stabilit cu firmele, iar pentru anul următor, din nou, facultatea beneficiază de un proiect finanțat prin fonduri europene, proiectul PractEc. Pe aceași structură, aceași filozofie, vom desfășura stagiile de practică. Extindem și pentru studenții de la master și vom avea minim 100 de firme, de instituții din regiune în calitate de partenere. Eu sper că vom depăși limita aceasta pe care o avem în momentul ăsta atinsă.

Unul dintre studenți a hotărât să se mute în București și să urmeze o carieră în domeniu

A.G.: Anul acesta știu că ați avut studenți în internship la SSIF Broker Cluj. S-au angajat studenți acolo?
M.S.: Au fost patru studenți la SSIF Broker Cluj care au ales să facă practică acolo, făcând naveta la București. Au mers special pentru a vedea cum se desfășoară activitatea într-un SVM (Societate de Valori Mobiliare, n.r.), dar nu numai pe activitatea de vânzări pe o agenție locală, ci la sediul central, unde operațiunile erau mult mai complexe. Unul dintre studenți a hotărât să se mute în București și să urmeze o carieră în domeniu. După câte știu eu, încă nu s-a angajat, dar speră să continue colaborarea. Ceilalți trei au decis să rămână în Craiova să contiune studiile de master aici.

A.G.: Aveți și absolvenți care vin din afara Craiovei la facultate?
M.S.: După statistica anului trecut de la admitere, undeva între 60-70% sunt din județul Dolj. Deci undeva la 30-40% sunt din afara Doljului. În ordinea numărului, a ponderilor din județul Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinți. Mai rar, dar sunt și din Teleorman și din județe mai îndepărtate.

Sunt multiple avantaje ale studiului într-un oraș cum este Craiova

A.G.: De ce aleg ei să vină aici?
M.S.: Eu cred că tradiția învățământului economic superior, renumele de care beneficiază școala craioveană, atracția Craiovei, nu numai ca centru universitar, dar și ca centru economic, sunt argumente care să-i facă să vină aici. E adevărat că în apropierea noastră, la 200 de km, este Bucureștiul, un magnet care atrage mult mai mult și se resimte lucrul acesta, dar sunt multiple avantaje ale studiului într-un oraș cum este Craiova. În București, fiind un oraș mare, sunt și costurile cu întreținerea mai mari față de orașul nostru. Sunt argumente pentru a face la Craiova studiile.

A.G.: Aveți și studenți străini care vin să aplice pentru facultate?
M.S.: De doi ne-am lansat proiecte de studiu în limba engleză. Avem Economie și Afaceri Internaționale și Finanțe și Bănci în limba engleză. Anul trecut am avut solicitări din țări din îndepărtate, din Nigeria, din Mozambic, din Mexic, avem studenți care studiază la Craiova economia. Sunt zece studenți la studiile de licență și alți trei la masterat din țări îndepărtate. La aceștia se adaugă studenți veniți pe schimburile Erasmus, de la universități din Europa, cu care avem parteneriate. Anul acesta avem mai multe solicitări, peste 20, la o estimare erau vreo 27 de studenți străini care au depus cerere pentru a se înscrie la studiile de aici din Craiova, pe științe economice. Dosarele sunt la Minister, pentru că ei aprobă cererile respective. Sperăm că nu vor fi probleme, iar din toamnă numărul studenților străini, practic, se va dubla.

A.G.: Tot prestigiul facultății îi atrage aici?

M.S.: Nu știu cum a gândit fiecare când a ales centrul universitar Craiova, dar este clar că atunci când a optat să vină în România, s-a gândit că studiază în Europa, la o universitate din Uniunea Europeană. Apoi probabil datorită unei analize cost-beneficiu. Cum spuneam și mai devreme costurile, mai ales cu întreținerea, sunt mai mici în Craiova decât într-o universitate din Franța, Germania. S-ar putea să fi fost criterii pe care le-au avut în vedere atunci când au ales să studieze în România, și apoi la Craiova. Plus că Bănia este un oraș foarte frumos, în dezvoltare, a cântărit și asta. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *