Ciobanu Miruna: Ce v-a determinat să candidați încă o dată la această funcție ?
Marian Ciontu: Acum patru ani am făcut un program managerial pe care am sperat să îl pot îndeplini, dar la puțin timp după ce am fost numit decan s-a produs o reducere importantă a finanțării de la bugetul de stat, o reducere cu 25% . În aceste condiții,, nu am reușit să îmi îndeplinesc programul managerial și vreau să duc la bun sfârșit acest plan, sperând că în acest fel vom ajunge la un nivel mai ridicat în interiorul Universității din Craiova.
C.M.: Mai concret, ce v-ați propus să realizați în acest nou mandat ?
M.C : În primul rând, vreau să alocăm o cotă din finanțarea facultății noastre pentru dotarea laboratoarelor didactice. Studenții, în special cei la specializările tehnice, nu pot să aibă o pregătire de înalt nivel fără laboratoare foarte bine dotate cu echipamente industriale, pe care urmează să le întâlnească în activitatea practică . Vreau ca la sfârșitul acestor patru ani să avem niște laboratoare care să le permită studenților să-și practice meseria în condiții foarte bune.
În al doilea rând, vreau să realizăm la nivelul organizatoric o adaptare mai bună a planurilor de învățământ la necesitățile partenerilor din industrie. Am început o acțiune de modificare și modernizare a acestor planuri, care, în etapa finală, vor cuprinde și o analiză realizată împreună cu reprezentanți ai partenerilor noștri din industrie și cu studenți, astfel încât la final să avem niște planuri foarte bine țintite spre specificul meseriei pentru care pregătim studenții.
C.M.: Cât de mult credeți în proiectul EL-SES?
M.C.: Cred foarte mult în acest proiect, prin care noi urmărim o obișnuință la studenți în a elabora și prezenta lucrări științifice. Pe de altă parte, sperăm și la această ediție și în edițiile viitoare să aducem oameni din industrie, care să observe nivelul de pregătire al studenților noștri, astfel încât să putem crea ulterior condiții de angajare.
C.M.: Vine perioada înscrierilor. Cum v-aţi propus să promovați facultatea, astfel încât să atrageți cât mai mulți studenți?
M.C.: Noi încercăm să facem cunoscute specializările pe care le oferă această facultate și să le prezentăm absolvenților de liceu faptul că ingineria, în general, este pe val și specializările noastre sunt pe val. De doi ani, dar în special în ultimul an, foarte mulți parteneri din industrie vin și ne spun că au nevoie de ingineri. Avem colaborări pe care le-am lansat și pe care le vom continua de la toamnă, în care firme importante, și pot să menționez aici: ELECTROPUTERE, CEZ, RELOC, CAMIS, TRANSELECTRICA, ADREMUL vin să ceară ingineri, unii arătându-se deschiși să preia o grupă de studenți să o ducă până în anul IV, astfel încât să se implice în pregătirea acestora prin stagii de practică, seminarii la care să participe specialiști din firmele respective, iar după ce finalizează studiile o parte din ei sunt aleși pentru a fi angajați.
C.M.: La facultatea dumneavostră sunt și fete. Credeți că acestea sunt mai pregătite în acest domeniu decât băieții?
M.C.: Nu consider că au niciun atu, niciun handicap din punctul acesta de vedere. Avem absolvente de calitate, care au devenit ingineri foarte buni în domeniul în care profesează, așa cum avem și absolvenți foarte buni.
C.M : Studenții și-ar dori ca această clădire să fie renovată. Dumneavoastră ce puteți spune în legătură cu acest lucru?
M.C : Am propus un plan de igienizare. Nu la nivel foarte profund, pentru că acest lucru este dificil de făcut, însemnând o revopsire a culoarelor, a sălilor de curs și a toaletelor, care sunt la un nivel foarte slab, o ușoară renovare a mobilierului din sălile de curs, lucruri care nu implică cheltuieli foarte mari. În perspectivă, avem suportul Universității din Craiova, se spune că în momentul în care o să se înceapă finanțări pe proiecte europene, primul proiect care va fi finanțat vizează o reabilitare totală a acestor clădiri, în special vechea clădire a Facultății de Electrotehnică și Automatică. Aceste lucruri vizează cheltuieli foarte mari, din această cauză nu Universitatea sau facultatea poată să facă chestia asta, trebuie să se obțină niște fonduri europene pentru a face această reabilitare totală a clădirii.
C.M.: Anul acesta se împlinesc 65 de ani de la introducerea profilului electric şi 50 de ani de la înființarea Facultății de Electrotehnică. Cât de mult a evoluat această facultate până în prezent?
M.C.: Facultatea s-a schimbat foarte mult în această perioadă, în ceea ce privește specializările pe care le oferă. Dacă acum 50 ani nu avea decât două specializări, Electrotehnică și Automatică, acum suntem două facultăți, iar numai în cadrul Facultății de Inginerie Electrică avem șase specializări în care asigurăm pregătire. Mai mult decât atât, planurile de învățământ au avut o schimbare dramatică, pentru că tehnologia în sine a evoluat.
C.M.: Definiți relația cu studenții dumneavoastră.
M.C.: Eu cred că am o relație foarte bună și foarte deschisă cu studenții, întotdeauna încercăm să îi sprijinim în toate acțiunile pe care le desfășoară, pentru că mereu le spun faptul că facultatea și universitatea sunt instituții nu numai de învățământ, ci și de educație. În cadrul educației, un aspect foarte important este încadrarea în mediul social, ori din punctul de vedere al acțiunilor de voluntariat, facultatea nu poate să asigure pregătirea studenților, nu are cadrul necesar. Așadar, aici intervine rolul asociațiilor studențești să îi ia și să îi implice pe aceștia în cât mai multe activități, care sunt extrem de importante pentru pregătirea lor.
Îi sprijinim întotdeauna pe studenți, chiar dacă în anumite situații nu este valoarea optimă pe care o aleg, le spun foarte deschis faptul că ar putea să facă altfel anumite lucruri, dar în momentul în care ei aleg un anumit mod de acțiune îi lăsăm. Fiecare generație trebuie să îşi facă greșelile proprii, din care să învețe mai apoi.