Adriana Enculescu: Ce v-a determinat să participați la concursul pentru ocuparea funcției de decan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor?
Nicolae Sighicea: În primul rând, am vrut să schimb relațiile între membrii colectivului facultății noastre. Am considerat că am o experiență managerială bogată. Din 2002 am fost prodecan, șef de catedră, director de departament. Am fost în permanență în Consiliul Universității, în Senatul Universității din 2008.
A.E.: Ce experiență din viața dumneavoastră v-a ajutat să vă formați cel mai bine în carieră?
N.S.: După facultatea pe care am absolvit-o în 1978, am lucrat timp de 12 ani la Electroputere și Centrala Industrială, fiind pentru mine a doua școală, cu specialiști foarte buni, de la care am învățat foarte multe. Ca urmare, în 1990 am fost avansat contabil-șef la OJT Dolj (Oficiul Județean de Turism, n.red.), director la S.C. Jiu, cea cu hotelul și restaurantele din Craiova, iar din 1991 sunt în Universitate, la Facultatea de Științe Economice, catedra Finanțe Bănci și Analiză Economică.
A.E.: Ne puteți spune două lucruri pe care le-ați învățat de-a lungul carierei dumneavoastră?
N.S.: Am învățat că, înainte de toate, trebuie să fii cinstit cu tine și cinstit cu ceilalți, astfel încât lucrurile să se desfășoare într-o atmosferă frumoasă. Și m-a caracterizat, în general, echilibrul.
A.E.: Ați obținut bursă de studiu și bursă de documentare în Franța în anii dumneavoastră de formare. Ne puteți povesti în mare din experiența ce ați avut-o acolo și ce a însemnat pentru dumneavoastră?
N.S.: Am fost în mai multe rânduri, respectiv trei, la Toulouse de fiecare dată. Am avut foarte multe de câștigat în urma acestor burse, mi-am făcut și o bibliotecă proprie. În `95 era perioada în care a fost un gol în scris în domeniul economic și toate materialele care le-am adus de acolo m-au ajutat să-mi definitivez și teza și, ulterior, să scriu și cărțile pe care le-am scris în domeniul postului pe care l-am ocupat.
A.E.:De ce ați ales Franța?
N.S.: Pentru că am fost privat, să zic așa, în timpul școlii, nu am făcut decât limba rusă. În 1990, când am intrat la doctorat, a fost condiție obligatorie o limbă străină, la care am susținut și examen și atunci am ales franceza, pe care am considerat-o cea mai aproape de limba noastră.
A.E.: Câțiva studenți s-au plâns de faptul că au primit târziu ofertele de practică și că a fost puțin interes pe partea aceasta. Au fost complicații pe partea de practică a studenților?
N.S.: Nu cred. Acum, știți cum este cu studenții noștri, că 60%-70% vin pe la școală și restul vin în ultimul timp. Și probabil aceștia au probleme. Noi am continuat experiența cu cele două proiecte pe fonduri europene în organizarea practicii, Praxisul și Prateco, care ne-au ajutat foarte mult în formarea portofoliului de întreprinderi partenere. Avem încheiate peste 300 de convenții de practică cu 110 centre de practică, iar restul sunt convenții individuale, în special pentru studenții noștri de la master, care lucrează și pot să-și efectueze practica în întreprinderea unde lucrează. Deci oferta și din partea noastră a fost foarte bogată cu centre, iar dacă s-au mai întâmplat și mici disfuncționalități, ele oricum s-au rezolvat.
Pregătiri pentru jubileul FEAA
A.E.: Ce proiecte aveți în plan?
N.S.: În primul rând, suntem în perioada în care încercăm să ne obișnuim foarte bine cu problemele pe are le avem. În toamna acestui an avem jubileul facultății noastre, 50 de ani de la înființare, și suntem în febra organizării acestui eveniment. Așteptăm acceptul să facem un doctor honoris causa, este vorba de o personalitate foarte cunoscută a vieții economice românești, prim-viceguvernatorul Băncii Naționale, Florin Georgescu, profesor la Academia de Studii Economice. Vrem să facem întâlniri cu absolvenți ai facultății noastre, care au reușit profesional, întâlniri între ei și actualii studenți pentru încurajare, schimb de experiență. Vrem să amenajăm într-o sală cu toată dotarea, o bibliotecă corespunzătoare. Avem o donație de peste 1500 de volume de cărți în engleză, din cele mai bune. Vrem să organizăm un centru de studiu pentru școala doctorală a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor. Bineînțeles, ne preocupă în continuare dotarea sălilor noastre de curs, laboratoarelor, pentru desfășurarea unui proces de învățământ de calitate.
A.E.: Doriți să îmbunătățiți relațiile internaționale ale facultății?
N.S.: Da, și în sfera relațiilor internaționale avem în echipa managerială un prodecan dedicat, doamna profesoară Cătălina Simnicov, care are relații în țări precum Anglia și Franța. Săptămâna viitoare avem doi profesori din Germania și Grecia, care sunt și doctor honoris causa ai facultății noastre și care vin în calitate de visiting. Au ore la master și la specializările în engleză, și, bineînțeles, pe care o să-i avem ca participanți și la conferința noastră internațională. În general, ne propunem să menținem toate parteneriatele, peste 24 de facultăți din Europa și încercăm pe cât posibil să le îmbunătățim. Avem, în sensul acesta, și din partea unui profesor de la noi de la facultate, profesorul emerit Constantin Fota, pensionar în momentul de față, dar care are relații în Anglia, Germania, Franța și a zis că pe puterile dânsului circulă foarte mult. Chiar ieri am primit trei cărți pentru biblioteca facultății. Este vorba de un absolvent al facultății noastre, care a terminat in 1984, în prezent este profesor și cercetător la Sorbona, în Paris, și care ne-a promis că vine și la ceremoniile facultății (Constantin Zaman).