Moise Guran: „Presa din România se comportă ca şi când Bucureştiul ar fi toată lumea”

Moise Guran a fost invitat pe 13 octombrie 2016 în Caravana BookLand Evolution organizată în Aula Buia (Facultatea de Agronomie). Cunoscutul jurnalist a vorbit despre parcursul său profesional și despre cât de important este sa îți urmezi visul pentru a ajunge acolo unde îți dorești. În sală au fost prezenți elevi, profesori, dar și studenți, care au avut ocazia sa îi pună jurnalistului câteva întrebări. Cum avem și noi curiozităţile noastre, legitime ca viitori jurnalişti ce suntem, l-am luat invitat la o discuţie, fără encadramentul scenei. Ne-a povestit, printre altele, despre planurile sale după plecarea de la Biziday.

moise

Cum a fost trecerea de la BizBazar pe Antena 3, la Ora de business pe TVR, apoi la Biziday pe Digi24?

Moise Guran: Emisiunea a fost aceeaşi. Nu s-a schimbat absolut nimic. Şi echipa a fost aceeaşi, filosofia ei aceeaşi, iar libertatea e o chestiune pe care ţi-o iei singur. Nu a fost o diferenţă propriu-zisă, nici ca format, nici ca şi conţinut între o emisiune făcută la Antena 3 şi una la TVR. Nu ştiu câţi pot spune chestiunea asta, dar eu o pot spune cu mâna în foc şi având mai multe arhive la dispoziţie.

Aţi declarat la Europa FM că: „Nu sunt la televizor pentru că televiziunile de ştiri au nişte deal-uri cu partidele tradiţionale, asta cred că ştie toată lumea.” Credeţi că Digi24 este o televiziune afiliată politic?

  Moise G.: Nu, nu încă. Nu pot să bag în foc pentru nimeni, dar eu nu mai sunt la Digi24.

   Știrile locale de la Bucureşti nu sunt de interes pentru toată lumea

   Aţi spus într-un interviu că „peste câteva luni sau peste un an, Digi 24 va avea ca mediu de transmisie principală, nu televiziunea, ci telefonul”, iar dumneavoastră veţi lucra la chestiunea această.  Ne puteţi detalia acest proiect? Şi, mai exact, cum doriți să-l puneţi în practică?

G.: Ceea ce facem în momentul de faţă nu are legătură cu emisiunea, este o aplicaţie de ştiri care adună informaţii din toată ţară, provocarea noastră fiind aceea de a da (de exemplu) pentru craioveni, cei care trăiesc în Craiova, ştiri din Craiova. Presa din România se comportă că şi când Bucureştiul ar fi toată lumea. În general, ştirile locale de la Bucureşti nu sunt de interes pentru toată lumea. Asta este o problema majoră pe care încercăm să o rezolvăm. Altfel spus, un cetăţean din Craiova care îşi instalează aplicaţia, care va fi gratuită, primeşte şi ştiri locale. Încercăm să ghicim şi pasiunile lui. Dacă e pasionat de sport, va primi şi ştiri din sport. Am lucrat 4 luni la un algoritm şi nu ştiu să existe în România ceva de genul în momentul de faţă. Noi ne propunem să facem o aplicaţie care îţi dă nişte titluri din care pricepi ştirea. Dacă vrei să afli mai mult, dai click pe ea şi intri pe site-ul care a generat-o, care poate fi un site din Craiova. În sensul asta nu furăm ştiri din Craiova, ci, din contră, aducem trafic celui care face ştiri pe care noi le considerăm utile. Va fi mult mai mult decât v-am spus, dar încă nu pot să dezvălui. Va fi o surpriză de proporţii naţionale.

 mois-2

     Media este doar o oglindă a societăţii

    Care credeţi că este motivul pentru care din ce în ce mai mulţi jurnalişti migrează către politică?

  G.: Pot pleca spre politică din două motive: fie se iau prea în serios pe ei înşişi şi ajung la concluzia că ţara nu mai poate fără ei şi fără ideile lor sau poate se plictisesc în presă. Sunt jurnalişti care s-au mai întors din politică în presă, dar practic ei nu sunt luaţi în serios de nimeni ca jurnalişti.

    Ce compromisuri aţi făcut de dragul meseriei?

    G.: Nu există aşa ceva. Nu am făcut.

  Consideraţi că media a devenit un mecanism de informare sau un mecanism de manipulare în masă?

    G.: Întotdeauna a fost şi una şi alta. Prin ce v-am spus eu acum, tocmai v-am manipulat. Presa manipulează prin definiţie, acum întrebarea este în ce măsură manipularea este una bună pentru comunitate, pentru ţară sau foloseşte pur şi simplu unor interese personale pe care, de regulă, le au patronii de presă sau politicienii. Asta e o întrebare cu răspunsuri particulare de la caz la caz. Nu putem să generalizăm şi să zicem că în România toată presa este coruptă. Nu există aşa ceva. Media este doar o oglindă a societăţii. Jurnaliştii nu sunt mai buni decât politicienii. Nu au cum. Jurnaliştii au în fiecare zi alegeri, cu telecomanda, cu butonul de la radio. Politicienii au o dată la 4 ani, să zicem. Dar sunt toţi aleşi de popor. Sunt oglinda poporului.

Amelia Tuță, Cristina Nuță, Mihaela Dăogaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *