Conform gândul.info, unul din cinci absolvenţi de facultate este şomer cu acte-n regulă, iar 80% dintre cei angajaţi profesează în cu totul alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit ani de zile. Acest lucru nu îi demoralizează pe studenţii Universităţii din Craiova, care consideră că fără studii superioare ar fi mai greu să îşi găsească un loc de muncă.
Simona Pisică este studentă în anul III la Facultatea de Litere, specializarea Franceză-Germană. Spune că îi place foarte mult ceea ce face şi e convinsă că după terminarea studiilor îşi va găsi un loc de muncă: „Deja e mai greu în zilele noastre să îţi găseşti un job doar după terminarea liceului. De aceea cred că pentru a reuşi în viaţă şi pentru a merge cât mai departe trebuie să urmezi o facultate şi să studiezi cât mai mult după. Fără facultate în ziua de azi nu văd unde ai putea să lucrezi sau ce să faci. Pentru că toţi vor să angajeze oameni cât mai buni şi mai bine pregătiţi.”
Pe de altă parte, studiind într-un domeniu al ştiinţelor exacte, Andra Mirmea (III, Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică) consideră că urmarea unei facultăţi ne completează drumul în viaţă şi ne face să ne maturizăm, să privim lucrurile din mai multe puncte de vedere şi să punem „piatra de temelie” pentru viitorul nostru. Ea crede că nu ar putea atinge niciodată succesul profesional fără facultatea pe care o urmează.
Daniela Belu (III, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor) spune că nu cunoaşte pe nimeni care să se fi angajat şi să aibă succes fără să termine o facultate: „După ce termini o facultate, ai multe oportunităţi. Cunosc persoane care nu au avut succes aici fără facultate şi au avut doar în străinătate.”
Școala face diferența
Universitatea din Craiova pune la dispoziţia studenţilor o sută de specializări, printre care şi oportunitatea de a urma un modul pedagogic paralel cu facultatea. Am stat de vorba cu Ecaterina Frăsineanu, profesor la Departamentul Pentru Pregătirea Personalului Didactic pentru a afla de ce este important să urmăm o facultate şi ce ne oferă în plus cursurile pedagogice: „Vorbim de urmarea unei vocaţii, de faptul că suntem într-o lume în care nivelul de competiţie şi pregătire sunt tot mai înalte şi cred că fiecare trebuie să-şi urmeze această vocaţie, din nevoia de dezvoltare şi pentru a-şi găsi un loc de muncă, dar şi din raţiunea de competivitate pe piaţa muncii. De exemplu, studiile pedagogice conferă dreptul de a lucra în învăţământ. Sunt singurele studii abilitate în acest sens. Noi considerăm o mare oportunitate urmarea acestor studii care includ şi practică pedagogică.”
Georgiana Stănescu, cadru didactic la Jurnalism şi producător executiv la postul regional Digi24, este de părere că şcoala face diferenţa în orice doemniu şi că tinerii trebuie să se specializeze într-o instituţie bine organizată, mai degrabă decât să se specializeze în alte zone care, poate, nu întotdeauna sunt atât de bine avizate: „Cred că cel mai important este să se meargă într-o universitate care să aibă renume. Să evităm universităţile private. Cu adevărat cartea, cel puţin în România, se învață într-o universitate de stat. Este foarte bine să se urmeze o facultate. Acolo se formează pe o specializare, pentru viaţă şi din punct de vedere uman.”
Amelia Tuță