Studentul și fricile lui

1264379_541712169230153_1940137591_o

Frica ne-a ajutat să evoluăm. Ea este parte din noi. Trebuie să ne cunoaștem fricile, să ni le acceptăm și, implicit, să ne acceptăm pe noi înșine. Frica este emoția distructivă. Lipsa curajului de a face, de a spune, de a fi noi, de a ne manifesta – sunt câteva consecinţe grave. Frica intensă duce la anxietate (o îngrijorare fără motiv, fără obiect), la atacuri de panică, la fobii sociale etc.

Psihologul clinician Daniela Ignat vine în sprijinul studenților cu câteva sugestii pentru a-i ajuta să-și diminueze fricile sau chiar să le depășească.

  1. Frica de sesiune – „Emoțiile dinaintea examenelor le avem la orice vârstă. Unele sunt constructive, altele pot să funcționeze ca un blocaj”.

Restanțele, repetarea anului, trecerea de la buget la taxă. Perioada sesiunii este plină de griji pentru majoritatea studenților. Ca să rezolvi această problemă, e indicat să îți organizezi din timp, materia pe care o ai pentru examene. E recomandat să îți faci un program disciplinat. Aceia care învață, sunt pregătiți și nu le mai este atât de frică de ce-i așteaptă. Vorba studenților: „Nu există ușă fără clanță și nici student fără restanță”, nu trebuie să vă îngrijoreze în nici un fel. Cu siguranță există și studenți fără restanțe. Totuși, dacă ai ajuns să fii restanțier, nu uita că mai ai șanse să îți iei examenele. Fii tu primul care încearcă.

2. Frica de profesorul exigent – „Cu toții ne dorim profesori indulgenți cu care să stabilim o relație, dar autoritatea e autoritate”.

Nu este tocmai bine ca între studenți și profesor să existe această distanță, această superioritate. O bună comunicare și o deschidere mai mare spre celălalt este un început bun în dezvoltarea legăturii cu profesorul tău. Fii tu primul care încearcă. Pune întrebări atunci când ai nelămuriri, implică-te, arată că îți pasă, vorbește-i frumos.

  1. Frica de părerile celorlalți „Ar fi bine să fiți solidari, empatici, înțelegători unii cu ceilalți, să vă ajutați”.

Ni se întâmplă adesea să ne întrebăm ce gândesc colegii despre noi sau ce părere își fac profesorii. Nu trebuie să ne fie frică de cum ne evaluează ceilalți. Vârsta studenției înseamnă și vârsta maturizării. Acum nu mai este cazul să râdem de ceilalți. „Suntem toți la fel și ar fi bine să nu vă pese de oprobriul (dispreţul) celorlalți, să fiți voi înșivă la examinare. Fiecare dă atât cât poate și fiecare se străduiește într-o mai mare sau mai mică măsură.”, ne spune Daniela Ignat. Așadar, nu-i judecați pe cei de lângă voi.

  1. Frica de a dezamăgi, de a te face de râs în fața altora – „Și elevii conștiincioși greșesc, iar o notă nu reprezintă pe nimeni”.

A greși e omenește. În viață, toți avem momente mai puțin bune. O simplă greșeală nu trebuie să ne panicheze. Dacă ați greșit o dată, nu trebuie să faceți o generalizare din asta. Se întâmplă oricui să greșească o dată, de două ori. Important este cum vă simțiți voi cu voi  în acel moment. „Dacă dăm o dată bine în fața celorlalți, dacă luăm o dată o notă proastă, nu schimbă cu nimic calitatea noastră de oameni. Este doar o situație. Nu suntem noi în general, așa și chiar dacă am fi, fiecare atât cât poate, cât s-a străduit.”, a susținut Daniela Ignat.

  1. Frica de a eșua în realizarea unui țel – „Oamenii care au încredere în ei, sunt oamenii care reușesc să facă foarte multe în viață.”

13958102_1073962339338464_6788937187139916384_o

Ca student și nu numai, avem un vis al nostru, avem ceva ce vrem să realizăm. Plecăm la drum cu gândul că vom ajunge ca X, ca Y etc. Există totuși, situații când ne descurajăm. Neîncrederea în forțele proprii ne dă bătăi de cap. Cu toate astea, trebuie să știm că odată ce am muncit mai mult decât suficient, că am dat tot ce e mai bun din noi, vom reuși. Poate nu ne iese de prima dată, dar nu trebuie să renunțăm niciodată la visul cu care am pornit. „Secretul este să fim cât mai mulțumiți de trecut oricum ar fi fost trecutul nostru, bucuroși de prezent și cât mai prezenți în prezentul nostru și optimiști față de viitor.”, ne sfătuiește D. Ignat.

  1. Frica de singurătate – „Nimeni și nimic nu este de neînlocuit”.

Facultate, colegi noi, prieteni noi. Ajungem să ne atașăm de persoanele pe care le cunoaștem în anii studenției. Poate că pe unii dintre noi, viața o să ne despartă de cei pe care îi avem alături în prezent. „Oamenii merg cu noi o bună bucată de timp sau de drum.”, ne spune Daniela Ignat. Ei vin și pleacă continuu. Însă niciodată nu vom fi solitari. „Ceea ce se păstrează în timp, se păstrează. Ceea ce nu se păstrează, se ține minte.”, a adăugat psihologul. Singurii pe care nu-i putem schimba, sunt cei cu care ne naștem membrii familiei.

  1. Frica de lipsa timpului alocat învățatului„Nu putem să stăm într-un stres continuu, cu burta pe carte”.

Odată ce ajungi stundent îți pare că ai prea mult de învățat ca să te mai poți recrea. Eviți deseori să ieși cu prietenii. Îți este frică că nu vei avea destul timp pentru studiu. Psihologul ne sfătuiește să mergem să ne distrăm, să ne oferim această recompensă tocmai pentru că suntem stundeți, pentru că am reușit să intrăm la o facultate și să o parcurgem în continuare. Ori de câte ori aveți posibiltatea să vă relaxați, faceți-o! În felul acesta vă veți încărca bateriile. „Tuturor ne sunt benefice aceste pauze. Important este să nu fie mai multă distracție decât studiu.”, adaugă Daniela Ignat.

img_20151112_130030

  1. Frica din timpul examinării ­– „Dacă ești sigur pe ceea ce ai învățat și ai depus efort, cu siguranță o să scrii ceva. Cu siguranță, o să ai timp să scrii ceva”.

Examen. O bancă, un pix și coala albă de hârtie din față. Primim subiectele și începem să scriem. Timpul se scurge rapid. Ne este frică că nu vom termina la timp ceea ce ne propusesem inițial, să facem. Cum putem rezolva o astfel de problemă?

Totul ține de exercițiu, de mâna de lucru pe care ne-o formăm. În plus, orice student trebuie să știe că poate practica tehnici de relaxare, de respirație înainte de examen cu o anumită perioadă de timp. Relaxare progresivă Iacobson, Tehnica Omului-de-Zăpadă, Tehnica Norului sau Tehinca Oceanului sunt doar câteva dintre soluțiile pe care le găsim pe internet. Acestea pot fi făcute și fără ajutorul unui specialist în domeniu. Ele sunt tehnici care pot fi aplicate de oricine.

  1. Frica de a nu ne angaja ­– „Nu suntem toți la fel și oportunitățile nu sunt pentru toți la fel”.

Găsirea unui loc de muncă este o problemă destul de frecventă în rândul studenților. Ne gândim la primul job, dacă vom fi angajați, dacă va fi unul bun, dacă ne va plăcea, dacă ne vom descurca ș.a.m.d. O gândire pozitivă ne poate ajuta să depășim aceste piedici. Trebuie să fim conștienți de potențialul nostru. Să știm că avem alternative, că avem diverse atuuri. Suntem tineri, avem visuri mărețe, avem determinare și străduință. Fiecare este original în felul său și pentru fiecare dintre noi există un loc. Ați fost concediați? Nu aveți un serviciu tocmai bun? Treceți printr-o perioadă dificilă la muncă? Nu vă faceți griji! Din orice experiență avem câte ceva de învățat. Așa vom putea compara. Dacă nu cunoaștem greul, nu vom aprecia vreodată binele, împlinirea.

frica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *