Dragobetele-sărbătoarea românească a îndrăgostiţilor

Datorită sărbătorilor Valentine’s Day și Dragobete,luna februarie mai este denumită și,,luna dragostei”.
Cum mulţi tineri îndrăgostiţi doresc să marcheze prin anumite gesturi,cadouri,evenimente şi zile sentimentele trăite faţă de cealaltă jumătate,voi dedica acest articol sărbătorii româneşti a iubirii:Dragobetele.

Neconstituit din fragmente,ci în ciuda unei semantici şi a unor poziţii simbolice,Dragobetele poate fi constituit nu dintr-o perspectivă istorică,ci dintr-una folclorică, bazându-ne pe texte folclorice ( în special legende),şi în general pe toate informaţiile etno-folclorice mai vechi sau mai noi.

Interesant este că Dragobetele,în special în Muntenia şi Oltenia,se serba la 24 februarie,dar şi pe 28 februarie şi 25 martie. Probabil,aceste variante au fost accentuate şi la trecerea bisericii române la calendarul nou (gregorian),care se întămpla în deceniul III al secolului XIX.

Referitor la etimologia cuvântului,există mai multe variante.
Prima atestare documentară a avut loc în secolul XIX,iar calendarisic suprapune cu sărbătoarea „Aflarea Capului Sfântului Ion Botezătorul”
Denumirea acestei sărbători în limba slavă este Gravo Obretenia.În mediul rural,se mai numeşte şi ,,Logodiciul Păsărilor” sau ,,Năvalnicul”.
Dragobetele este considerat zeul autohton al iubirii,sinonim cu Sfântul Valentin la italieni.De asemenea,cuvântul este compus din cuvintele „drag”,şi „bete”,iar cel din urmă în slava veche înseamnă „mulţime”, „adunare”

Are şi valori opotropaice şi erotice.
Dragobetele prezintă superstiții aferente:să nu lucrezi în ziua de Dragobete că vei ciricăi ca păsările,înaripatele îţi vor mânca semănăturile-și așa mai departe.
Conotaţiile erotice şi de atragere ale lui se întrevăd în următorul gest-ritual:în ziua „zânului” este bine ca femeile (fetele) să pună mâna să atingă, chiar întâmplător,un bărbat străin şi atunci vor fi iubite tot anul.

,,Generaţia zilelor noastre sărbătoreşte mai degrabă Valentine’s Day din dorinţa de a fi cool. Totuşi,valul acesta post-decembrist care a contribuit la sărbătorirea Valentine’s Day a dus la redescoperirea Dragobetelui.
Noi câștigăm încrederea tinerilor,la muzee,prin organizarea de simpozoane, spectacole şi seri literare unde se citeşte şi se vorbeşte despre Dragobete.
Românii trebuie să acorde interes și importanță acestor sărbători tradiționale,deoarece un popor fără tradiţii şi obiceiuri este ca un copil fără certificat de naştere”,este de părere Alina Bălan,muzeograf la Muzeul Olteniei–Secţia Etnografie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *