Sfaturi utile pentru amatorii de fotografie

Câți dintre voi nu plătiți pentru o ședință foto profesională? Dacă tot practici această artă zilnic prin selfie, sau punându-ți o prietenă să-ți facă o poză, de ce să nu o faci intr-un stil profesionist.

Fotografie. Mai exact a picta cu lumină. Acest cuvânt provine din limba greacă și a reușit să schimbe percepția lumii de-a lungul timpului. Drept dovadă nu ne putem dezice de această artă care ne induce fel și fel de stări, fie ele de tristețe sau fericire.

Cele mai cunoscute tipuri de fotografie sunt:
-Fotografia de portret
-Fotografia nud
-Fotografia de călătorie
-Fotografia de familie
-Fotografia de modă
-Fotografia de produs
-Fotografia comerciala
-Fotojurnalismul

Sunt multe de spus, dar următoarii factori sunt valabili pentru toate tipurile de fotografie. Așa că nu ezitați să pozați în fiecare zi, exercițiul este mama învățăturii.
Un prim factor principal ar fi lumina. „Dacă nu ai lumină destulă, poza nu va ieși bine, indiferent de camera pe care o folosești” spune Virgil (producător video). Este important ca sursa de lumină să fie îndreptată către subiect.
Chiar dacă regulile sunt pentru a fi încălcate ar fi bine să ținem totuși cont de cateva indicații, iar apoi să ne permitem să ne jucăm cu imaginația.

Regula treimilor
La această regulă este vorba despre acele pătrate pe care le găsim fie la telefoane/aparate de fotografiat, fie pe instagram. Acestea împart imaginea in 9 părți egale. Scopul treimilor este de a concentra principalele elemente dintr-o compoziție acolo unde liniile formează unghiuri sau pătrate.
Cu ajutorul acestei reguli vei reuși să incadrezi estetic subiectul în centru.

Regula triunghiurilor de aur

Similară cu regula treimilor.
Diferența dintre acestea este că aici cadrul se împarte într-o linie diagonală dintr-un colț în altul și adaugă în plus tensiunea dinamică.
Diagonale și triunghiuri (tensiunea dinamică)
Dacă un om realizează o acțiune, atunci apare tensiunea, atunci apar diagonalele și triunghiurile. Orice obiect sau ființă poate fi geometrizată. Așa se construiesc schițele desenelor, picturile. Geometrizarea ajută mai exact la fixarea proporțiilor.
Punctul de observație
Nu te grăbi, alocă-ți timp pentru a privi în detaliu subiectul pe care vrei sa-l fotografiezi. Ia în considerare pozarea de mai sus decât nivelul ochilor, de jos de la nivelul solului, din lateral, din spate, de la o distanță mai mare, de la o apropiere foarte mare etc.

Fundalul

Se întâmplă mereu să facem o poză și apoi să descoperim că fundalul a dus la pierderea subiectului în detalii. Tot ce trebuie să faci este să privești în jur și să găsești un fundal cât mai simplu și discret, apoi compune imagina astfel încât să nu se abată de la subiect.

Adâncimea
Puteți creea efectul de adâncime prin includerea obiectelor în prim-plan, planul de mijloc și de fundal.

Încadrarea
După cum putem observa pozele din natură, copaci, lacuri, arcade, găuri,crează, acel efect de perfecțiune. Ei bine poți reuși și tu asta prin plasarea acestora în jurul cadrului compoziției. Te va ajuta la izolarea subiectului de lumea exterioară.

Fenomenul propiu-zis a luat amploare oficial în 1839. Prima fotografie color a fost obținută de către James Clerk Maxwell. În prezent tehnologia a avansat și chiar dacă nu suntem profesioniști în această artă, o facem involuntar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *