Piesa de teatru în care poți juca fără să fii actor

Craiova. Teatrul „Marin Sorescu”. Ora 15:00 și nici urmă de om la intrarea principală. Urci la etaj și, în foaier, dai de un grup care completează fișe de înscriere pentru teatru comunitar. Majoritatea sunt studenți. Două-trei femei de vârstă onorabilă se zăresc sprintene printre tineri. „Ce caut eu printre copii?”, glumește pe seama vârstei sale o participantă. Îmbrăcați lejer, cu blugi și bluze largi, cu părul liber sau prins în coadă, concurenții își așteaptă rândul. Șușotesc între ei și schimbă impresii.

La celălalt capăt al foaierului, tineri din altă grupă au început deja probele. Fiecare grupă e împărțită în doisprezece oameni. Oricine are talent poate juca în piesă. Oameni obișnuiți, studenți la Actorie sau la alte specializări, fiecare vrea să primească un rol în „Visul unei nopți de vară”, piesa aleasă pentru Teatrul Comunitar, care se va juca pe 24 aprilie, cu ocazia celei de-a XI-a ediții a Festivalului „Shakespeare” în Craiova. . Unii speră la roluri principale, cu texte ample, mai bogate în replici. Alții se regăsesc în personaje pline de energie sau comice, care să se plieze pe firea fiecăruia.

„Odată ce ați intrat pe aceste uși ați făcut cea mai bună alegere”

Philip Parr, regizor și director artistic al Companiei Parrabola din Marea Britanie, a ținut să laude participanții pentru curaj și să-i asigure că toți vor primi un rol, în funcție de câți înscriși sunt. „Odată ce ați intrat pe aceste uși ați făcut cea mai bună alegere. Pentru că atunci când ați venit, ați fost aleși automat pentru casting. Piesa se adaptează în funcție de câți oameni sunt, și nu invers”, a explicat el. Tot el este cel care a asistat probele și a notat atuurile concurenților.

regizorul Philip Parr din M. Britanie împarte textele pentru casting

Probele au constat în câteva jocuri de grup și în citirea unor scenarii, în română. Cei care au vrut au citit și texte în engleză.

     

În prima parte a castingului, participanții s-au așezat în cerc și au primit trei mingi de mărimea unui pumn,  prin care li s-a testat capacitatea de concentrare și atenție. Asta pentru că mingile trebuiau folosite concomitent.   „Am folosit trei mingi mici. Strigam numele unei persoane și aruncam prima minge spre ea. Trebuia s-o prindă și s-o dea mai departe. A doua minge a fost cea a alfabetului. Începeam cu A, prima literă, și aruncam spre cineva, care trebuia să continue jocul cu litere, dar să fie atent și la celelalte mingi care veneau spre el. A treia minge a fost cu numere. Cred că scopul a fost ca regizorul să vadă cât de concentrați putem fi și că putem lucra în echipă”, a explicat Mihai Sârbu, student la Actorie și participant.

În a doua parte, le-a fost pusă la încercare flexibilitatea, mobilitatea corpului, prin exerciții în grup. Regizorul a dat indicații despre cum să-și așeze mâinile și picioarele în așa fel încât să aibă „puncte de contact”.

      

Ultima probă a fost și cea mai interesantă. Concurenții au primit texte la prima vedere, toate fragmente din „Visul unei nopți de vară”. Personaje precum Titania, Demetrius, Helena, Puck și Jurubiță au fost interpretate de studenți, angajați, liber profesioniști.

dialog între personajele Helena și Demetrius

Studenții de la Teatru, ca la ei acasă

Studenții de la Actorie încearcă, încă de pe băncile facultății, să își facă un rost. Sunt conștienți că, în domeniul lor, nu-ți găsești prea ușor de muncă. Fiecare se străduiește să-și creeze un nume  în lumea teatrului și nu ratează nicio ocazie atunci când vine vorba să obțină vreun rol. De aceea, n-au lipsit nici de la acest casting.

Este și cazul Cătălinei Vînătoru, care a făcut parte din trupa de performanță de teatru, de la Palatul Copiilor din Craiova, timp de trei ani. Acum, Cătălina este studentă în anul I la Actorie, pe care o îmbină cu Jurnalismul. „Încerc să le împac pe amândouă cum știu mai bine”, spune ea. În fragmentul citit, tânăra a nimerit personajul Titania. Spune că „e un text destul de trist”, mai ales că ea este „o fire mai comică”. „Îmi place foarte mult comedia și cred că m-aș potrivi în piese de acest tip. Majoritatea rolurilor pe care le-am avut au fost de comedie. Numai la admitere la Teatru m-au pus să fac un text de dramă. Însă m-am adaptat.”

Nici Mihai Sârbu nu a stat departe de lumea teatrului. Studentul de la master a participat și în urmă cu doi ani la Festivalul „Shakespeare” de la Craiova. Ba chiar s-a ales cu un rol de toată frumusețea. „Am fost unul dintre cei patru Romeo aleși”, mi-a șoptit acesta în pauza dintre probe. Pentru „Visul unei nopți de vară” s-a gândit deja la rol. „Mi-ar plăcea să-l joc pe Demetrius. Dar mi-ar plăcea și Puck. E foarte energic”, a mărturisit tânărul.

Un alt student la Actorie, Ionuț Bănică, a fost și unul dintre cei mai spontani de la casting. De altfel, tânărul este obișnuit cu publicul. În timpul unei repetiții la facultate, l-a jucat chiar și pe Raskolnikov, personajul principal din romanul Crimă și pedeapsă al lui Dostoievki. La casting, însă, a nimerit roluri secundare. „La prima lectură am fost Jurubiță și, la cea de-a doua, la cea în engleză, o să citesc monologul final al lui Puck.”, a spus Ionuț, în pauză.

Prima repetiție a piesei de teatru va avea loc pe 31 martie. „Visul unei nopți de vară” se va desfășura într-o zi de primăvară, pe 24 aprilie, în aer liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *