Ce e statul pentru tine?

Stat. Instituția de stat. Am pornit de la cursul de Jurnalism social și am ajuns la acest material. I-am luat la întrebări pe tinerii din mai multe colțuri ale țării și nu numai. Așa am aflat ce păreri au despre intervențiile statului în viața lor. Să vedem ce a răspuns vocea poporului!

 

Ce crezi despre intervențiile statului în viața ta?

  1. Elena B. (22 de ani, studentă, Universitatea de Medicină și Farmacie, Craiova)

Cred că nu trebuie făcute, în general. Există mai multe tipuri de oameni (n.n. religie, etnie, cetățenie etc). Trebuie să existe planuri. Nu există specificitate. Femeile și copiii ar trebui să aibă prioritate. Adică nu mi se pare normal să stai iarna cu copilul în frig și să cerșești. Rromii se pun singuri în pericol. Ei trăiesc departe de norme și de ce impune societatea.

  1. Cristian C. (22 de ani, student, Universitatea Politehnică, Timișoara)

Per total, mă influențează negativ. Cred că mă limitează să mă dezvolt, sistemul de învățământ fiind foarte prost, deoarece nu te învață să gândești și să îți dezvolte alte abilități. Iar dacă ai fi vrut să deschid o afacere, simt că ar vrea să mă oprească și să profite la maxim de mine. Statul te motivează să furi punând taxe prea mari și lăsând prea multe portițe de scăpare la care nu oricine are acces.

  1. Andrada U. (21 de ani, studentă, Universitatea de Medicină și Farmacie, București)

Nimic bun (râde). Deși se presupune că ar trebui să intervină în interesul nostru, nu mi se pare că ăsta e țelul lor. Sunt niște corupți și nu le pasă de noi. Ne momesc din când în când cu promisiuni îndepinite nici măcar un sfert, dar, în principiu, nu fac nimic care să nu îi avantajeze pe ăia care sunt la putere.

  1. Xenia T. (22 de ani, studentă, Universitatea de Medicină și Farmacie, Târgu Mureș)

Sunt destul de minore, în ultimul timp scad destul de mult. În mare, statul așteaptă să îi zguduie ceva ca să facă ceva, luând spre exemplu, cazul cu incendiul de la București ca idioții ăștia să interzică țigările în spațiul închis. Și mai e și exemplul  în care a trebuit să moară copilul ăla mic ca să se facă ceva cu câinii străzii. Consider că intervențiile statului nu sunt deloc preventive, sunt minore. În România, în mare, le pasă de oamenii de rând după ce le e lor bine.

  1. George C. (28 de ani, angajat, Anglia)

Cert este că nu sunt foarte documentat când vine vorba de lucruri bune. Poate există, dar eu nu le știu, nu sunt promovate și dacă există, sunt mult sub standardele altor țări. Legat de lucrurile rele, sunt foarte multe, cele care ajută în mod direct, sunt aproape inexistente: alocația copiilor, sprijinirea românilor care încearcă să își dezvolte micile afaceri, sprijinirea agriculturii, pensiile (pleacă de la 2 lei și ajung la 25.000 de lei- diferența asta e o mizerie totală). Dar cred că cel mai important este că sunt distruse lucruri care o să ne afecteze pe termen lung (mă refer la resursele naturale care sunt foarte greu de refăcut sau imposibil- defrișarea pădurilor este un exemplu).

  1. Alexandru M. (21 de ani, student, Universitatea din Craiova)

În viața personală, statul nu are ce căuta. În viața cotidiană, statul este bine-venit să îmbunătățească mersul lucrurilor.

 

Luiza FEROIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *