Interviu cu Toni Sorică: „orice lucru pe care-l faci, fă-l cu pasiune, cu drag”

Toni Sorică, un jurnalist pasionat de sport dintotdeauna, prezent în fiecare luni pe Digi24 și Digi Sport, unde este realizator și prezentator al emisiunii sportive „Divizia locală” pentru stația de emisie din Craiova.

 

Alex Enache: Cum ați ales jurnalismul?

Toni Sorică: Primul motiv a fost că mi-a plăcut sportul. Mă duceau părinții în copilărie când erau meciuri, în tribune, ca suporter. Am prins toată perioada comunistă și m-am dus până prin1991. Eram interesat de sport. Din 1998 am intrat ușor în contact cu domeniul jurnalismului sportiv. Îmi place ceea ce fac.

Alex Enache:Vă place și altceva în afară de sport?

Toni Sorică: Asta e pasiunea mea, sportul, o fac de când mă știu. Bine, acum ce mai îmi place este ancheta. Nu orice anchetă, desigur, ci anchetele acelea făcute bine. Există jurnaliști sportivi care fac și anchete, de exemplu investigațiile lui Cătălin Tolontan.

Alex Enache: Ce satisfacții v-a adus meseria de jurnalist?

Toni Sorică: În primul rând, nu mi-am ales domeniul pentru satisfacții. Dacă te apuci, fă-l cu pasiune. România suferă de jurnalism făcut cu pasiune. Îndemn la general, orice lucru pe care-l faci, fă-l cu pasiune, cu drag, altfel nu te apuca de nimic.

Alex Enache: Întâmpinați sau ați întâmpinat vreodată obstacole în cariera dvs?

Toni Sorică: În sport sunt probleme mai puține, față de alte domenii. Sigur, și aici apar probleme, întâmpini diverse situații unde nu ești lăsat să faci bine, se pune presiune de către unele părți, nu ești lăsat să publici în unele cazuri anumite lucruri care sunt deranjante, dar vorba zicalei: „ești dat afară pe ușă, intri pe geam”.

Alex Enache: Există situații în care nu știți dacă ați procedat bine din punctul de vedere al deontologiei jurnalistice sau ați greșit involuntar?

Toni Sorică: Evident, inevitabil se întâmplă, fără să vrei, pui o sursă greșit. În general, oricui i se poate întâmpla să facă erori, este firesc, însă important este să învățăm din ele.

Alex Enache: Aveți modele după care vă ghidați în viață și implicit în meserie?

Toni Sorică: Toți avem modele sau ar trebui să avem. Pentru mine au fost cei din copilărie, de la radio. Erau emisiunile acelea, „Fotbal minut cu minut”. Crainicii Costică Popescu, Dumitru Graur și mulți alții au fost modelele mele în domeniul jurnalismului sportiv.

Alex Enache: Ce îndrumări aveți pentru tinerii studenți de la Jurnalism?

Toni Sorică: Primul rând, cum am mai spus, se face cu pasiune încă de la început. În general, din punctul meu de vedere, tot timpul ești prins cu ceva, trebuie să fii deschis provocării. În jurnalism nu este ca la unele meserii unde ai un program fix și după ce termini uiți de tot și de toate, ci tot timpul ești la curent cu evenimente, situații și alte întâmplări. În perioada 2006-2009 am fost corespondent la mai multe agenții de știri și tot timpul eram prins cu diferite evenimente din sport, cam asta e viața de jurnalist, tot timpul prins de câte o întâmplare, de multe ori nici de familie nu aveam timp.

Alex Enache: Mai aveți ceva de adăugat?

Toni Sorică: Nu, nu mai am nimic de adăugat. În primul rând am făcut-o pentru tine la invitația ta. Vă aștept pe Digi24 și Digi Sport la emisiunea „Divizia locală”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *