Alex Florea, pilot: „Suntem singura țară din lume care mai oferă gratuitate”

Aeroclubul „George Valentin Bibescu” din Craiova organizează anual cursuri de parașutism și de planorism, la Aerodromul „Balta Verde” din Podari. Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 23 de ani cursurile sunt gratuite și durează un an. Unul dintre instructori de la planorism este Alex Florea. Absolvent al Facultății de Inginerie Electrică, Alex este pilot instructor de aproximativ 3 ani. Zboară de 12 ani și are până în prezent, 700 ore de zbor cu planorul.

Andreea Amza: De unde pasiunea ta pentru zbor?

Alex Florea: Când eram mic mă plimbam pe la țară și vedeam avioanele de la agricultură zburând. Mi-a plăcut să văd măcar o dată cum e senzația zborului.

A.A.: De ce planor?

A.F.: A fost o întâmplare. Mi-a povestit un coleg de liceu că se fac cursuri gratuite. M-am înscris la aceste cursuri oferite de aeroclubul României.

A.A.: Cum a fost la primul tău zbor cu planorul?

A.F.: Am fost un pic derutat. Nu mă așteptam să zbor în ziua respectivă. Știam că o să zburăm mai târziu. M-a luat prin surprindere, dar a fost plăcut.

A.A.: Câți cursanți ai în acest moment?

A.F.: Anul acesta s-au înscris 20 de cursanți, elevi, care vor să-și ia licența de zbor. În lotul județean avem 10 cursanți, care reprezintă Aeroclubul Craiova. Ei sunt piloții noștri de performanță (participă la competiții), iar elevii o să vină din urmă. Asta-i și ideea. Planorismul are două ramuri: zborul de distanță și zborul acrobatic. Ei pot să-și aleagă una dintre opțiuni.

„Cursurile teoretice durează cam două luni”

A.A.: Ce le-ai predat până acum cursanților atât pe plan teoretic, cât și practic?

A.F.: Se predau 9 materii printre care pot enumera: Meteorologie, Cunoașterea aeronavei, Legislație aeronautică, Navigație aeriană, Proceduri de urgență. După acestea se dă un examen tip grilă, cu o singură variantă corectă și notă minimă de trecere este de șapte cincizeci.

A.A.: Cât durează aceste cursuri?

A.F.: Cursurile teoretice durează cam două luni, după care se dă acest examen și se trece la partea practică, zborul în sine.

A.A.: Ce calități ar trebui să aibă cineva care dorește să devină pilot?

A.F.: Să-i placă zborul, să fie apt medical. Se face o vizită medicală la București și cei care trec pot să zboare. Nu trebuie să se sperie de vizita medicală, că nu este așa restrictivă. Sunt chestii generale: medicină internă, oftalmologie…

A.A.: Care sunt costurile cursurilor pentru cei care depășesc vârsta de 23 de ani?

A.F.: Pentru obținerea licenței de pilot planor este în jurul de 1800 de euro. Programul constă în 15 de ore de zbor și minim 70 de lansări.

A.A.: Care sunt principalele motive pentru care craiovenii și nu numai ar trebui să se înscrie la aceste cursuri?

A.F.: În primul rând, au ocazia să zboare gratuit. Suntem singura țară din lume care mai oferă gratuitate. Ministerul transporturilor, de care aparține Aeroclubul României, subvenționează cursurile.

 

Andreea AMZA și Luiza FEROIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *