În ediția 2018 a Galei Cercetării Științifice, a fost premiate rezultatele obținute în anul 2017 de cadrele didactice și cercetătorii de la Universitatea din Craiova, pe diverse domenii fundamentale de cercetare.
„prima mea realizare sunt oamenii cu care am lucrat”
Prof.univ.dr. habil Ștefan VLĂDUȚESCU, Departamentul de comunicare, jurnalism și ştiințe ale educației (Universitatea din Craiova, Facultatea de Litere), premiat în domeniul Științe Umaniste și Arte.
Adriana Chiriac:Care este rolul cercetării științifice în învățământul universitar?
Ștefan Vlăduțescu: În primul rând, învățământul universitar trebuie să pregătească studenți și, în al doilea rând, învățământul universitar trebuie să genereze cercetarea. În învățământul universitar există două tipuri de oameni. Oameni mai bine pregătiți și cu abilizăţi pedagogice, sunt cei care îi învață foarte bine pe studenți, dar și oameni cu vocație pentru cercetare. Rolul cercetării este de a dezvolta în primul rând o metodologie, o procedură pentru ca studenții să învețe să facă cercetarea și, în al doilea rând, în universități, să se ridice ștacheta cercetării, astfel încât conceptul cercetării naționale unievrsitare să se situeze la un nivel cât mai avansat.
A.C.: Care considerați că sunt cele mai importante rezultate obținute ale dvs?
Ș.V.: Rezultatele mele cred că sunt studenții cu care am lucrat și cadrele universitare care au ajuns la acest nivel, dintre studenții mei. Deci, prima mea realizare sunt oamenii cu care am lucrat. A doua mea realizare sunt cercetările pe care le-am făcut și care se concretizează în patru cărți publicate în America, Germania, Belgia și într-un set peste 15 articole publicate în reviste cotate și indexate.
A.C.: Ce reprezintă pentru dumneavoastră recunoașterea de azi?
Ș.V.: Recunoașterea de astăzi este un moment de emoție pentru că cercetarea mea este recunoscută.
„profesorii pot fi la curent cu ultimele inovări”
Prof. univ. dr. Elvira POPESCU (Facultatea de Automatică, Electronică și Calculatoare), premiată în domeniul Științe Inginerești.
Adriana Chiriac: Care este rolul cercetării științifice în învățământul universitar?
Elvira Popescu: Cercetarea științifică joacă un rol foarte important în învățământ, deoarece, în acest fel, profesorii pot fi la curent cu ultimele dezvoltări, ultimele inovări din domeniile pe care le predau.
A.C.: Care considerați că sunt cele mai importante rezultate obținute ale dvs?
E.P: În ultimul an am publicat mai multe articole în reviste internaționale de impact. De asemenea, am participat la mai multe conferințe și am organizat mai multe conferințe internaționale.
A.C: Ce reprezintă pentru dumneavoastră recunoașterea de azi?
E.P: Este un moment foarte important pentru mine și mulțumesc foarte mult conducerii.
„încerc să fiu un slujitor cât mai demn al Universității din Craiova”
Prof. univ. dr. ing. Nicu George BÎZDOACĂ (Mecatronică și Robotică, Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică, Universitatea din Craiova) – Premiul INCESA INOVARE ÎN TRANSFER DE CUNOAȘTERE.
Adriana Chiriac: Care este rolul cercetării științifice în învățământul universitar?
Nicu George Bîzdoacă: Este fundamentul învățământului universitar, pentru că prin tot ceea ce facem încercăm să construim viitorul, iar acest lucru nu se poate face decât accesând toate posibilitățile cercetării , atât ale cercetării aplicative, cât şi ale celei teoretice.
A.C.: Care considerați că sunt cele mai importante rezultate obținute ale dvs?
N.B: Absolvenții.
A.C: Ce reprezintă pentru dumneavoastră recunoașerea de azi?
N.B: Recunoașterea de astăzi reprezintă un pas înainte pentru cariera mea, pentru faptul că încerc să fiu un slujitor cât mai demn al Universității din Craiova și al întregii comunități.