Interviu cu Cătălin Praja: „O sursă bună. Pe asta cred că se va baza viitorul presei”

Cătălin Praja, fost jurnalist actual PR la Primăria din Craiova spune cum era jurnalismul în 2008 când a apărut dar şi cum se preda în facultate Acesta a studiat jurnalismul la Universitatea din Craiova.

Raluca Nedelea: Cum era jurnalismul pe timpul când erai student?

Cătălin Praja: „Jurnalismul anului 2008 a fost unul în care găseai tot mai puține ziare mari și din ce în ce mai multe ziare de tip tabloid. În același timp, pe piața media începeau să intre săptămânalele, iar apoi cotidienele online. Cotidienele pe hârtie începeau să dispară odată cu dezvoltarea gadgeturilor. Este o perioadă în care se dezvoltă tot mai mult materialele bazate pe fotografii și mai puțin pe text. Până în 2011 deja se ajunsese la ziarele online. Materialele se făceau de cele mai multe ori pe loc, se urcau imediat pe platformele online iar oamenii aveau informații în flux real „.

R.N: E vreo schimbare, care e aceea ?

C.P: ” Recunosc că pe atunci se făcea încă mult teren. Jurnaliștii erau jurnaliști, iar nu degeaba, cei care au fost atunci sunt și acum. Pentru că atunci, oamenii făceau asta din pasiune îmbinată cu muncă și seriozitate. Deși nu eram în presă atunci, aveam prieteni care lucrau în media și ştiu că pentru o știre se muncea destul de mult. Dar, mai era vorba și de talent. Încă mai găseai materiale mari, anchete și texte atent lucrate. Din păcate, a venit era Facebook. O perioada a fost bine, pentru că știrile aveau un flux tot mai mare. Dar apoi, lucrurile au început să o ia puțin la vale. A fi ziarist nu înseamnă a căuta mereu scandal. Înseamnă a ști să informezi corect. Pentru că ziariștii sunt formatori de opinie. De aici înainte o să veniți voi. O să aveți în față o provocare extraordinară. O să fiți nevoiți să faceți față manipulărilor. Nu o să fie ușor, dar ușor nu a fost niciodată”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *