Zi lumină la Medicină

Ziua unui student la medicină se împarte între cursuri şi practică, învăţând de la cum să trateze o răceală până la cum să facă operaţii mai complicate.

„Azi chirurgie, mâine dermatologie sau medicină legală”

Daria Buleandră (Medicina generală, I) îşi începe ziua la ora 6:00 ,,mă trezesc pentru a mai repeta ce am învăţat cu o seară înainte, apoi mă pregătesc să plec spre facultate. Zilele la medicină sunt foarte obositoare pentru că mai nou sunt şi cursurile obligatorii de anul acesta şi ajung să petrec undeva la 9-11 ore în facultate. Am zile când încep la 8 dimineaţa şi termin la 7 seara, cu câteva ferestre, desigur şi zile când Daria preferă cursul de anatomie pentru că este pasionată de corpul uman: ,,ador să învăţ lucruri noi despre el, despre cum funcţionează şi ce ne ţine în viaţă”. Tot din curiozitate a ales şi facultatea de medicină: ,,Îmi pun întrebări în legătură cu orice lucru, iar la aceste întrebări, cercetările ştiinţifice îmi oferă întotdeauna răspunsuri. Asta şi faptul că pot schimba vieţile oamenilor. Dacă îi ajut şi îi fac să se simtă mai bine chiar şi cu 1%, eu sunt mulţumită.”

Pentru viitor înclină pentru chirurgie, însă se lasă  în voia timpului: ,,Cine ştie pe ce voi dori să profesez în 2024. Azi chirurgie, mâine dermatologie sau medicină legală.”

„Fug să prind un taxi şi am venit la facultate”

Pentru Alina Larisa Nedelcu şi Ana Maria Neacşă (Medicina, IV), colege de grupă, ziua începe la ora 7:20: ,,Mă spăl pe dinţi, mă îmbrac, fug să prind un taxi şi am venit la facultate”.  Cele două studente au un program destul de încărcat, în care au cursuri de la ora 8 dimineaţa până la 8 seara cu o singură oră de pauză. Cu greu se împart între stagiile la spital din fiecare dimineaţă, care ţin de luni până joi, cursuri şi lucrări practice. Pauzele scurte pe care le au şi le petrec tot în facultate: ,,Eu stau mai departe şi nu-mi permit să plec acasă”, spune Ana Maria.

„Niciun ban nu-ţi poate răscumpăra o greşeală fatală”

Ziua Andreei Georgescu (Medicină, I) începe la 05:00 cu o cană de cafea pentru ca să facă faţă unei noi zile de facultate, apoi urmează cursurile: ,,sunt diverse tipuri de cursuri şi de profesori: cei care te fascinează cu respectivul curs şi cei care te fac să adormi, oricât ai vrea să fi atent; am dat de ambele tipuri până acum, iar o glumă chiar face minuni dacă vrea să ne atragă atenţia”.

Studenta zice că a ales acestă facultate pentru că îi place să ajute alte persoane. Dar a împins-o şi curiozitatea: ,,Să spunem că îmi place să văd mai mult decât ceea ce este la suprafaţă și e o satisfacţie să ajungi cândva să-ți se aprecieze munca, sacrificiile şi devotamentul. N-am ales-o pentru bani, niciun ban nu-ţi poate răscumpăra o greşeală fatală”.

 Se zice că dacă eşti la medicină timpul liber nu există, dar Andreea crede că dacă te organizezi poţi şi să te relaxezi: „prefer să ies prin oraș sau să citesc o carte care nu este cu şi despre medicină”.

„Este interesant şi câteodată chiar amuzant”

,,În anumite dăţi nu mă trezesc” spune râzând Ştefan Melcea (Medicină, I). O zi de facultate şi-o începe normal: ,,Mă trezesc, mănânc şi plec la facultate. Sunt anumite lucruri care chiar îmi plac la facultatea mea şi mă atrag, probabil de aceea am şi rămas şi nu am renunţat. Câteodată e o plăcere să mă trezesc, câteodată nu”.

Şi orarul lui este destul de aglomerat: ,,Marţea o am mai liberă, în sensul în care avem cursuri uşoare. Câteodată mai şi plecăm, câteodată nu”.

Ştefan spune că preferă cursul de istoria medicinei: ,,E total diferit de istoria normală. M-a atras pentru că afli de diferite boli şi maladii şi cum rezolvau atunci problemele şi ce fel de soluţii aveau. Este interesant şi câteodată chiar amuzant. O chestie amuzantă la curs, ar fi  modul profesorului de a da exemple şi de a încerca să ne explice pe înţelesul nostru sau într-un mod amuzant lucrurile pe care oamenii pe vremea aceea le făceau, sau diferitele întâmplări ale sale cu diferiti pacienţi”.

Pe lângă viaţa de student la medicină, Ştefan îşi petrece timpul liber într-un mod interactiv: „În mare parte e muzica. Repet la tobe cu trupa în care cânt, Overbeat. În week-enduri ieşiri cu prietenii şi  mă uit la seriale”.

Acesta spune, glumind, că a ales medicina pentru că nu ştie informatică: ,,De la început am fost destul de bun pe biologie, apoi am învăţat chimia”. Pe viitor studentul vrea să se axeze pe psihiatrie, medicină de urgenţe sau legistică.

Facultatea de Medicină se organizează în opt departamente şi în care sunt pregătiţi anual  peste 1750 de studenti pe parcursul a şase ani.

TEXT: Raluca-Maria Nedelea şi Maria Ştefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *