Andrei Marinaş absolvent din primă generaţie şi el ca şi Cătălin Praja, spune că jurnalismul se schimbă treptat. Acesta este jurnalist la TVR Craiova.
Raluca Nedelea: Sunteţi absolvent de jurnalism din prima generație, aşa că vreau să vă întreb, cum era jurnalismul atunci?
Andrei Marinaş: „Când am terminat facultatea, mediul era puţin diferit. Reţelele sociale pe care le folosim astăzi nu erau atât de populare in România. Astăzi informaţia se rostogoleşte rapid pe internet, iar instituţiile clasice de presa par să fie depaşite. Noi, jurnaliştii, trebuie să fim credibili. Asta e arma pe care o avem. Oricine are un smartphone poate transmite informaţii unei mase mari de oameni, dar nu oricine este credibil. Ca să verificam o informaţie, ne ducem tot la instituţiile clasice. Mediul se schimba şi presa trebuie să ţina pasul”.
R.N: Ce vi se pare că s-a schimbat?
A.M: ” În anii 90, editorialele din ziare puteau acoperi şi o pagină şi făceau valuri câteva zile.
Tinerii de astăzi sunt mult mai deschişi, mai destupați. Îmi place când văd tineri ambiţioşi care nu se pliaza pe clişee şi fac lucrurile „de capul lor”. Dacă le fac inteligent şi sunt exigenti cu ei, posibilităţile sunt nelimitate. Astăzi e usor să te afirmi, să ai feedback, să-ţi pui în aplicare ideile. Dacă şti să te foloseşti de internet, te ajuta enorm, mai ales în jurnalism”.
R.N: Era mai bun jurnalismul de atunci faţă de cel de acum?
A.M: „Odată cu reţelele sociale şi smartphone-urile, jurnalismul se schimbă.
Astăzi chiar şi o ştire video ne plictiseşte dacă are mai mult de un minut. Se schimbă mesajul, este livrat diferit. Jurnaliştii trebuie să se adapteze. Altfel, locul lor va fi luat de oameni populari, care doar îşi dau cu părerea pe internet. Pentru că este mai uşor de luat o opinie deja formată decat să o trecem prin filtrul minţii noastre. Noi, jurnaliştii, trebuie să încurajăm folosirea acestui filtru”.