Aşa cum o carte spune o poveste şi o persoană are propria poveste pe care să o împărtăşeacă cu ceilalţi. Am vorbit cu Otilia Cârstea despre cum a ajuns aceasta să managerieze magazinul Cărtureşti din Craiova şi ce înseamnă acesta pentru craioveni.
,,Am găsit job-ul pe eJobs’’
Maria Ştefan: Cum ai ajuns să manageriezi acest magazin?
Otilia Cârstea: Am găsit job-ul pe eJobs, am fost la interiviuri, pur şi simplu mi s-a părut extraordinar că o să deschidă şi în Craiova şi aveam impresia că ar fi locul în care m-aş simţi confortabil şi nu ar fi un simplu job, şi ar fi o muncă cu sens. A fost ceva adevărat pentru că asta am descoperit când am început prima zi de lucru şi a continuat şi cu a doua, a treia, iar acum nu mai ştiu a câta zi este (râde). Eu am terminat Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din Craiova.
M.Ş: Înainte de acest job cu ce te ocupai?
O.C: Am lucrat în proiecte de dezvoltare comunitară, formare pentru tineri în Craiova şi în străinătate.
M.Ş: Care este programul tău zilnic?
O.C: Sincer nu e greu, e un program normal de opt ore pe zi, dar sunt norocoasă că fac lucruri diferite şi interesante în fiecare zi şi pentru că lucrez cu oamenii, iar asta îmi place cel mai mult. Avem oameni pasionaţi de frumos care caută prin rafturile noastre lucruri care îi bucură. Asta ne bucură şi pe noi. Este un magazin în care împărtăşim bucurii.
M.Ş: Cât de mult succes a avut magazinul până acum?
O.C: Destul de mare. Nu am fost angajată de la început, din septembrie, m-am angajat din noiembrie, dar eu zic că a avut succes. Avem deja clienţi fideli, oameni care vin în fiecare zi şi care sperăm că ne-au devenit prieteni.
M.Ş: Ce dificultăţi ai întâmpinat în cele opt luni la Cărtireşti?
O.C: Nu au fost neapărat dificultăţi, au fost mai mult provocări. Simplul fapt că am învăţat să lucrez într-un domeniu care, pentru mine, a fost nou, m-a speriat. M-am speriat de faptul că trebuie să mă ocup de contabilitate, de adimistraţie. Mai era şi lucrul la casa de marcat care recunosc că m-a speriat (râde). Însă tot stresul a fost depăşit cu ajutorul colegilor mei de la Bucureşti şi din librărie.
M.Ş: Pe lângă acest job te mai ocupi şi de altceva?
O.C: Eu împreună cu fratele şi cu o prietenă am înfiinţat o asociaţie acum patru-cinci ani la Caracal, asociaţia Bada şi am început să fac proiecte de tineret pentru dezvoltare comunitară. Acum nu am mai avut timp de asociaţie. Singurul proiect de care mă ocup este Festivalul de Teatru şi Film din Caracal care este organizat de Casa de Cultură de acolo şi este la a XI-a ediţie anul acesta. Sunt implicată de la început şi este proiectul meu de suflet căruia îi dedic timpul meu vara sau câteva luni pe an.
M.Ş: Care este cea mai vândută categorie de cărţi?
O.C: Avem clienţi din toate categoriile şi care au interese diverse şi este foarte interesant. Acum este vacanţă de exemplu, sunt foarte mulţi tineri care vin şi aleg cărţi şi este genial entuziasmul lor când se uită şi ştiu deja ce să cumpere. Au lista de lecturi de la şcoală şi lista lor proprie şi se simte diferenţa dintre cărţile recomandate şi cele pe care le găsesc ei. Sunt oameni pasionaţi de dezvoltare personală şi care se descoperă prin acele cărţi şi sunt şi oameni care citesc ficţiune, autori străini, autori români, oameni pasionaţi de gadgeturi, decoraţiuni, găsesc ceva care să le facă ziua mai frumoasă.
M.Ş: Care este media de vârstă care vizitează magazinul?
O.C: Mai devreme vorbeam cu o doamnă care are 70 de ani şi care îşi face lucrarea de dizeraţie pe tema vinului şi căuta diverse cărţi, înaintea ei au venit copii de la 5 la 13 ani care s-au dus la căsuţa de citit. Momentul cel mai drăguţ este când a venit un băieţel de 12 ani, nu ştia neapărat să pună cărţile la loc aşa că l-am învăţat, iar în 10 minute a dus toate cărţile în toată librăria, a învăţat care este ordinea, a furat meseria (râde) apoi a venit să mă întrebe de la ce vârstă poate să se angajeze. De aceea nu contează foarte mult dacă cumpără sau nu, e primul pas de a citi şi de a vedea dacă le place sau nu.
M.Ş: Ce planuri ai pentru viitor?
O.C: Ca librăria să devină locul acela în care oamenii să găsească exact ce au nevoie. Cărtureştiul spune că : ,,Pe rafturile noastre găseşti tot ce a avut omenirea mai frumos de oferit’’ şi atunci magazinul este locul acela în care vii şi descoperi lucruri. Îmi doresc să avem cât mai mulţi clienţi fideli şi să ocupăm locul cu oameni şi cărţi. De asemenea, în iulie o să avem un proiect cu Centru de tineret Caiova în librărie, unde oamenii o să interacţioneze şi o să înveţe lucrui noi.