Timp de 5 zile, prin proiectul trasnfrontalier „Friendly destination for seniors 55 plus” mai mulți bloggeri și jurnaliști, români și bulgari, au avut parte de experiențe și momente frumoase din Bulgaria, dar și de prietenii legate chiar din Craiova.
„Friendly destination for seniors 55 plus” este proiectul inițiat de ARoTT ( Asociația Română pentru Transfer Tehnologic și Inovare) cu scopul promovării principalelor obiective turistice din zona de nord-vest a Bulgariei. Atât noi, românii cât și prietenii bulgari, ne-am putut bucura de zone importante ale țării vecine. Un demo-tour de promovare cu destinațiile Vidin, Belogradchik, Chiprovtsi, Borovița și localitățile românești: Maglavid, Cetate, Beharca și Craiova.
Madona Inn și stâncile Belogradchik-ului
Cazarea turiștilor a avut loc la pensiunea Madona Inn. Un loc rustic cu mari asemănări ale motivelor tradiționale bulgărești cu cele românești. Camerele erau mari și spațioase cu un aer mai mult mediteranean decât cel rustic.
Mai ceva decât rocile Canyonului, Belogradchik e un complex micuț, mai verde, de Nevada States Rocks (Rocile Statului Nevada- Canyon). Rocile sunt similare, iar asta definește frumusețea zonei montane din Belogradchik. Dacă privim mai bine le putem asemăna și cu decorul stâncos din celebrul film Avatar.
Stâncile prezintă diferite forme și nume de genul: Ursul, Adam & Eva, Leul sau Madona. Eroziuni și conglomerate de-a lungul a 320 de milioane de ani au definitivat peisajul din zilele noastre, la numai 53 de kilometri de Vidin și 153 de kilometri de Craiova. Un loc spectaculos, în care unii au făcut istorie, iar alții mulțumesc acum printr-un Insta-story.
Crama Borovitsa și colecția Trianguli
Crama Borovitsa este amplasată printre stâncile Belogradchik-ului, situată într-un sat carei îi poartă numele. Crama produce o serie limitată de vinuri specifice teritoriilor din Nord-Vestul Bulgariei,
o regiune care oferă oportunități bune de obținere a strugurilor și a vinului cu caracteristici distinctive.
O parte din vii sunt situate pe celebrele roci Belogradchik de pe solul nisipos-pietros roșu, altele sunt hectare mari de teren în apropierea satului Borovitsa.
Peștera Magura cu stalactite impresionante
Pe drumul de întoarcere, la 22km distanță de Belogradchik se află peștera Magura, o peșteră recunoascută mai puțin pentru vechimea ei (15 milioane de ani) dar foarte cunoscută pentru lungimea ei (peste 2km). Ușor luminată în zonele de interes, stalactitele prin viață și se transformă în anumite personaje sau animale. De exemplu, o stalactită putea fi văzută sub mai multe personaje, în funcție de percepția vizuală a fiecăruia.
Baba Vida, o cetate „virgină”
Cetatea Baba Vida se găsește în Vidin, pe malul Dunării, veche de o 1000 de ani. Cetatea medievală a fost o fortăreață pentru Vidin și este denumită de turci ca fiind „etatea virgină”, pentru că aceasta nu a fost cucerită niciodată prin forță. Cetatea a avut un rol crucial în controlul turcilor a zonei Dunării inferioare. Prin urmare turcii au folosit-o timp de secole drept închisoare și depozit de armament. Acum ea este singura cetate din Bulgaria conservată în întregime.
Demo-tour în România: Cetate Port, Maglavid, Craiova
După 4 zile petrecute la vecini, ne-am întors în România, continuând demo-tourul proiectului inițiat de ARoTT. Prima oprire a fost la Mănăstirea Maglavid. O nouă mănăstire a fost construită în Maglavid, în urma unei minuni înregistrate în 1939, când un cioban, pe nume Petrache Lupu, a pretins că i s-a arătat Dumnezeu.
Al doilea obiectiv turistic, în apropiere de Maglavid este Cetate-Port, un loc minunat pentru apusuri pe malul Dunării. Peisajul a fost vedeta apusului, completate de anumite decoruri, la conacul lui Mircea Dinescu. Ultima oprire a fost la Pensiunea „Carul din Stele” din Beharca.
A doua zi în Craiova a început cu o plimbare prin Grădina Botanică. Urmată de vizita la Muzeul Olteniei, Primăria Municipiului Craiova, Centrul orașului, iar apoi, o ultimă plimbare în Parcul Nicolae Romanescu.
Programul încărcat, prieteniile legate, petrecerile până târziu în noapte au reprezentat momentele petrecute timp de 5 zile, acele momente care nu pot fi transcrise ci doar povestite la un pahar de vin,
Proiectul „Friendly destinations for seniors +55. ” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului Interreg V-A Romania – Bulgaria.
Detalii pe: www.interregrobg.eu