Pasionat de pictură şi magie, un student la FEAA îi încurajează pe tineri să îşi urmeze visurile

Talentat şi pasionat, Cătălin Mario Popescu (Facultate de Economie şi Administrarea
Afacerilor – FEAA, specializarea Afaceri Internaţionale în limba engleză, anul III), prezintă spectacole de magie la diverse evenimente şi face portrete la comandă. Este pasionat de desen de când se ştie,iar din şcoala generală este pasionat şi de magie.


„Pot spune că întotdeauna am fost pasionat de artă. Cred că arta face viaţa mai frumoasă. Te face să vezi dincolo de limite, te poate face să iubeşti, să fii mai înţelegător cu ce se întâmplă în jurul tău.”


Mario povesteşte că a avut o abilitate înnăscută pentru desen. La vârsta de numai an a pus prima oară mâna pe culori, iar părinţii săi i-au lăsat un perete liber în casă pe care şi-a putut face de cap. A participat la concursuri de desen şi a obţinut cele mai bune rezultate.Portretele a început să le facă pentru persoane apropiate, iar mai apoi lumea a aflat de pasiunea lui.

„Nu mi-am făcut niciodată promovare. Totul a plecat de la recomandări şi ‘din gură în gură’. Cel mai des lumea îşi doreşte un portret acum, în pragul sărbătorilor. Ce fac e de calitate. Investesc mult timp şi suflet ca să iasă cât mai realiste, cât mai aproape de adevăr, să fie vii. E cel mai original cadou pe care îl poţi face cuiva, ceva ce rămâne intact şi peste zeci sau poate sute de ani.”

La fel ca desenul, şi magia este o artă. Totul a început de la şcoala generală, când un
coleg de-ai lui i-a arătat un truc de magie. „Voiam cu tot dinadinsul să îmi arate acest truc.
Mi-a explicat cum se face, pentru el fiind numai un truc. Pentru mine a fost mai mult de atât,
pentru că mi-am dat seama că poţi să creezi emoţii! Oamenii pot fi bucuroşi, dar şi uimiţi
când văd un truc. Am început să caut, să mă documentez, să citesc cărţi şi articole despre
asta.”


Prin intermediul internetului a cunoscut şi alţi magicieni. David Blaine, Chris Angel
sau Dynamo au fost unii dintre idolii lui Mario. „Ce făceau era supranatural. O înşiruire de trucuri şi iluzii cu care uimeau Mapamondul. Eram fascinat. Îmi doream să fiu mai bun şi mai bun pe zi ce trece. Primul pachet de cărţi l-am cumpărat din banii de alocaţie în clasa a VIII-a. Am tot repetat, zeci, sute de ore ca să iasă bine mişcările şi deveneam mai bun pe zi cetrecea.”


În liceu i se spunea „Talent” sau, cunoscut de mai toţi profesorii, „Mario-băiatul talentat”. „Au început să mă coopteze în totul felul de proiecte, mi-au expus lucrările pe holurile liceului, m-au lăsat să fac trucuri, să mă dezvolt. Au avut chiar încredere în mine să mă lase să pictez o sală de clasă, alături şi de alţi colegi, bineînţeles.”


Viaţa lui Mario s-a schimbat din 2016, când doamna directoare adjunctă a liceului l-a
rugat să facă parte din programul „Adoptă un liceu”, derulat prin mai multe activităţi. Una dintre ele consta în promovarea Liceului Tehnologic Auto în cadrul târgului de oferte educaţionale. Evenimentul, care se întindea pe o perioada de două zile, a avut loc la Centrul Multifuncţional din Craiova.

„Era începutul săptămânii. Am mers acolo şi încercam să atrag cât mai multe grupuri de copii prin trucurile pe care le făceam (cu cărţi, cu bile, eşarfe etc), dar şi prin portretele pe care le aveam expuse acolo. Domnii profesori mă tot dădeau exemplu copiilor care treceau pe acolo. Mă simţeam mândru! După câteva ore eram deja extenuat, nu mâncasem, era gălăgie. Parcă toată marea aceea de copii care treceau pe la standul nostru nu se mai oprea. În ziua aceea l-am întâlnit pe omul care mi-a schimbat viaţa! Îl cheamă Daniel Deju, care ştiu că se ocupa atunci cu filmări (nunţi,evenimente,tv). M-a rugat să-i arăt un truc. A fost vizibil impresionat de ceea ce-i arătasem şi m-a pus în legătură cu o doamnă, patroana unei firme de evenimente din Craiova. Daniel mi-a deschis ochii în ziua aia, pentru că până atunci nu mă gândeam că voi putea câştiga bani din asta. Am luat legătura cu dna.Raluca Micu, am fost la un soi de ‘interviu’. Ei au zis că au nevoie de un magician, iar eu simţeam nevoia de a le prezenta oamenilor această arta.”


Mario ne-a mai spus că a început de jos. S-a costumat în clown, prinţi, mascote,
personaje Disney, ca să strângă bani pentru ustensile, costume pentru magie. Şi îşi doreşte să ajungă unul dintre cei mai buni.

„A fost mai greu la început, dar a meritat. Am tras de mine încercând să fiu mai bun de la o zi la alta. Asta fac şi acum! Constantin Brâncuşi spunea că trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus dacă vrei să poţi să vezi foarte departe. Pe mine asta m-a ambiţionat şi îi încurajez pe toţi să-şi urmeze pasiunile şi să nu renunţe la visurile lor. Niciodată nu ştii când ţi se poate schimba viaţa, dacă faci totul cu pasiune şi dăruire vei reuşi
mai devreme sau mai târziu să realizezi ceea ce ţi-ai propus.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *