Despre educația financiară

    

De mici ne familiarizăm cu banii: cum se câștigă, care este valoarea lor și de ce trebuie să avem respect față de munca depusă pentru a face rost de ei. Probabil, majoritatea copiilor îşi strâng în porcuşor banii pe care îi primesc de la părinți, de la rude cu diverse ocazii, în special de sărbători, sau drept recompensă în schimbul unor activităţi sau unor rezultate: “Dacă îți strângi jucăriile, primești 10 de lei!”. Astfel, cu pași mici ne îndreptăm către ideea de educație financiară. 

Ce este educația financiară ? 

Educaţia financiară este despre cum să ne administrăm banii bine, să ştim care este momentul în care trebuie să ne oprim să mai cheltuim, dar este şi un proces care ne ajută în viaţa de zi de zi. 

Acest scurt material a fost realizat din dorința mea de a afla cum să-mi drămuiesc banii, ce să cumpăr și cât? Din căutările pe care le-am făcut, am aflat că în ultimii ani multe asociaţii profesionale din România au creat ghiduri de educaţie financiară, iar ulterior şi unele bănci au lansat astfel de programe, pentru toate vârstele, majoritatea şi cu scopul de a-şi promova produsele. Spre deosebire de părinții și bunicii noștri, tinerii de azi au acces la o multitudine de informaţii despre programe financiare, credite, depozite, investiţii şi riscuri financiare. 

Se spune că trăim într-o societate în care banul face legea la toate nivelurile, inclusiv în casele multor familii. Deseori auzim știri despre  familii care s-au despărțit din cauza problemelor financiare, n-au știut să aleagă între cei apropiați și bani, au fost orbiți de sumele nebuloase, câștigate rapid. Adesea bunicii noștri se temeau de bani și atunci când întâmpinau probleme financiare, ieșeau rapid din încurcătură rostind expresiile populare, pe care orice tânăr le știe “banul e ochiul dracului”, “decât bogat și murdar mai bine sărac și curat”. Pentru o viață liniștită la țară, în care banul reprezenta o monedă, marca din popor avea însemnătate, era ca un fel de blestem. 

Dincolo de informaţiile despre sistemul financiar, bănci, credite, depozite, fonduri de investiţii etc. pe care le găsim cu toţii pe internet, ca să mă conectez la realitatea din jurul meu, am stat de vorbă despre bani cu câţiva craioveni. Am vrut să aflu cum își împart ei banii? În această călătorie m-a însoţit Marina Andrei, colega mea, căreia i-am cerut să fie preț de o oră fotograf cu drepturi depline. Cumva în sinea mea eram curioasă și nerăbdătoare, așteptam să văd reacția craiovenilor, care mă mai surprinseseră negativ, cu câteva săptămâni în urmă. Da’ de ce să nu fiu optimistă, poate astăzi îmi poartă Șoricica noroc (cum îi spun eu Marinei). Am lut-o la pas, am oprit câțiva pensionari, care au răspuns pozitiv întrebărilor mele, față de tinerii care se grăbeau și nu aveau timp nici să-și termine țigara din degetele înghețate. Bine, fie vorba între noi, după vreo trei minute de stat afară, am început să simțim și noi gerul care te cam tăia pe față. 

Știu românii să cumpere responsabil?

“Întotdeauna, noi cumăpărăm doar strictul necesar, nu cumpărăm pentru o lună, două. Eu fac cumpărături la două, trei zile și de la piață și de la market.” Prima victimă a fost domnul din imagine, un om respectuos, care ne-a răspuns într-o manieră calmă, atunci când l-am întrebat, dacă ne dă un pic din prețiosul timp al dumnealui. 

Foto: Marina Andrei

Știu românii să cumpere responsabil ?

“Mamă, când mă duc și găsesc ce-mi trebuie mie și mă așează buzunarul, mi le cumpăr. Pe mine nu mă mai interesează așa mult, pentru că mi le fac acasă. Tot ce vreau eu este sănătate. Vă doresc sănătate vouă și întregii omeniri. Trebuie să fim mai buni, să nu mai facem atâtea prostii, mai ales tineretul, care își distruge viața”, am primit acest gând bun de la un suflet sincer.

Foto Marina Andrei

Știu românii să cumpere responsabil ?

 “Luăm și noi să fie acolo, dar nu așa peste măsură. De exemplu când mă duc să iau ulei, nu iau o sticlă, iau două, trei, că nu pot să mă duc tot timpul.” Soții din imagine ne-au urat succes în viitoarele cariere de reporteri și abia ne-au crezut că suntem la facultate. “Sunteți deja la facultate? Ce tinere!” 

Foto:Marina Andrei

Știu românii să cumpere responsabil ?

 “Nu prea știu. Cel puțin mâncarea pe care am cumpărat-o de sărbători a expirat și a trebuit s-o aruncăm. Nu pe toată, în proporție de 15%.” Doamna aștepta de vreo 15 minute în fața unei bănci private, vizavi de Teatru Național. Era destul de nervoasă că așteaptă în frig alături de încă vreo 5 persoane pe nedrept. “Să scrieți voi acolo în articol că stăm aici de la ora 9, și trecură deja 15 minute, atât cât ne ziseră să așteptăm. Cică au operațiuni interne de făcut, da’ trebuia să vină de dimineață să le facă, nu când e programul cu publicul.

Foto:Marina Andrei

Știu românii să cumpere responsabil ?

“Eu cred că da. Noi suntem o familie numeroasă și întotdeauna cumpărăm responsabil. Bugetul cel mai mare se alocă copiilor, pentru strictul necesar, școală, îmbrăcăminte, alimentația noastră de zi cu zi și apoi restul, bucătărie, igienă.” Am întrebat-o pe mămica din imagine, dacă din mâncarea pe care a pregătit-o, cumpărat-o de sărbători a mai rămas ceva, au aruncat din ea ? “ Nu, noi nu aruncăm alimente. Gătim cât mâncăm, dacă mai rămâne mai dăm la vecini, dar la pubelă nu aruncăm.”  

Foto:Marina Andrei

Știu românii să cumpere responsabil ?

“Am învățat să cumpăr strictul necesar. Când eram mai tinerică așa,  atunci când vedeam reduceri, ziceam să iau din toate, după realizam că nu le foloseam și le aruncăm. Cu ce trece timpul, devii mai responsabil.” Aceeași întrebare i-am adresat-o altei doamne, dacă de sărbători a irosit mâncare. “ Din ce a rămas, mă refer aici la mezelurile de pe platourile de la aperitiv, am făcut pizza. Înainte nu făceam asta, mai degrabă le aruncăm.” 

Foto:Marina Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *