CE SPUN ELEVII DESPRE SUSȚINEREA EXAMENULUI DE BACALAUREAT ÎN PERIOADA PANDEMIEI

Cel mai controversat subiect în ultimele zile este bacalaureatul și dacă este bine să mai fie susținut în această perioada sau nu, dacă sunt luate măsuri în această privință pentru protecția elevilor sau nu, dacă trebuie amânat sau dat în condiții normale. Păreri multe vin din partea unor oameni care nu sunt implicați, așa ca am discutat direct cu câțiva elevi ce urmează să suțină examenul de bacalaureat pentru a afla ce părere au aceștia despre situația dată.

  1. Crezi că e mai bine să se amâne bacul sau să se dea în condiții normale?
  2. Cum ai vrea tu să susții examenul ?
  3. Ți-a fost greu să înveți în perioada asta pentru BAC?

Ștefania Buligai (Liceul de arte „Dinu Lipatti”, Pitești)

  1. Condiții normale nu o să fie deoarece o să fim nevoiți să purtăm măști/mănuși care mi se par că te pot încurca. Spun treaba asta pentru că la temperaturile pe care o sa le avem în iunie o să fie extrem de greu să respirăm și mai ales eu care sunt purtătoare de ochelari, orice aș face mi se aburesc. Deci clar concentrarea va fi mai scăzută. Totuși amânarea definitive nu cred că ar fi chiar soluția cea mai bună. Ar fi putut totuși să îl întârzieașa cum spuseseră initial că se dă în iulie. Da într-adevăr, nu mi-ar părea rău să se ia în considerare doar media din liceu, însă sunt conștientă că mulți copii au note foarte mic ipentru că au profesori duri sau profesori care poartă pica.
  • Examenul aș vrea să îl susțin cum ar fi fost normal. Fără măști sau mănuși dar totuși să respectăm distanțarea socială. Este un stres mare pentru că mă gândesc dacă se întâmplă să am înainte de susținerea examenului 37.5 temperatura și să nu mă lase să intru in centrul de examinare din cauza pretextului că aș putea fi suspectă. Să fim serioși, vara în 30 de grade e normal să ai temperatură mai ridicată plus emoțiile. Singura variantă este cea tradițională pentru ca nu văd cum sistemul nostru de învățământ ar putea face față unui posibil examen „online”. Treaba asta este exclusă. Eu cred că s-au grăbit să plaseze examenul așa devreme pentru că oricum și dacă îl dăm în iunie și dacă îl dăm în iulie, vara este compromisa. Puteau să aibă răbdare dar totuși să anunțe o dată în care să îl dăm. Dacă doamne fereste într-un liceu intră un copil sau un profesor care este asimptomatic, liceul respectiv poate ajunge un focar de infecție.
  • Da, nu am putut să mă concentrez atât de bine. Trist a fost să-i vad pe ai mei macinați pentru că nu știau dacă merg la muncă, dacă o să mai aibe salariul întreg, dacă o să ajungă să revină totul la normal și să poată să-și continue cu bine activitatea. Sincer în condițiile astea nu prea îmi ardea să învăț toată materia asta inutilă. Un lucru bun este că ne-au scos cam jumătate din materia de la istorie, iar faptul că am făcut meditații și am fost coordonată de cineva m-a ajutat. Pot spune că m-am descurcat cât de cât , dar sunt sigură că dacă nu era toată carantina asta mă descurcam mult mai bine și acum aș fi avut mai multe lucruri învățate pentru bac.

Szasz Dusan (Colegiul National „Teodor Nes”, Salonta)

  1. Consider că ar fi mai bine să se dea mai târziu, dar să nu se amâne, adică nu am învățat 4 ani deoarece mi s-a spus că dau bacul și să conteaze doar media din liceu, așa cei cu media 10 sau medii mari sunt avantajați, dar noi care voiam să învățăm doar pentru bac, mi s-ar părea super nașpa să nu-l mai dăm.
  • Aș dori să susțin examenul în condiții ideale, nu să fiu nevoit să stau la distanță de prieteni și colegi înainte și după, să ne verificăm și noi după examen, de asemenea să nu fiu nevoit să port mască.
  • Nu neapărat, adică dacă doream să aflu vreo informație a trebuit să mă informez din alte părți, deoarece profesorii nu pot sta la dispoziția tuturor 24/7, înțeleg asta complet, dar pentru noi e un dezavantaj, singurul avantaj din toata faza asta a fost că am fost mai relaxați.

Anda Vieru (Colegiul National Pedagogic „Andrei Saguna”, Sibiu)

  1. Consider că la momentul actual cea mai bună soluție ar fi amânarea bacului, deoarece, datorită situațiilor la care elevii au fost expuși, nivelul de pregătire nu este foarte ridicat. Într-adevăr, materia a fost redusă, unele probe eliminate complet, dar teama, stresul și presiunea impuse de starea în care ne aflăm, au amplificat totul. Cu toate că se consideră că timpul petrecut în carantină a fost „timp pentru învățat”, de fapt a fost mai mult o mare confuzie. Eliminarea probelor, adăugarea lor, anularea bacului, reprogramarea bacului pe aceeași dată sau discutarea schimbării termenului au fost subiecte dezbătute în fiecare zi de presă, cât și de noi, elevii, creând o stare de disconfort și stres, în care majoritatea tinerilor nu pot studia.
  2. Eu, personal, aș vrea să îmi susțin examenul în condiții de maximă siguranță, fără a mă expune la vreun risc. Sunt convinsă că autoritățile se vor ocupa de aspectul ăsta, dar riscurile de infectare încă rămân foarte mari. Examenul este de 3 ore, timp în care virusul poate ajunge la fiecare dintre noi, dacă este un purtător. Pe de altă parte, examenul online ar fi inutil din mai multe motive. Deci, oricum aș susține anul ăsta Bacalaureatul, fie voi fi expusă la riscul de infectare cu Covid-19, fie supravegherea ar fi inutilă, respectiv in mediul online.
  3. La începutul perioadei, mi-a fost foarte ușor să învăț, dar, pe parcursul apariții știrilor tot mai negative și a informațiilor exagerate, învățatul a devenit mai greu și mai stresant. Dacă la început învățam cu o oarecare ușurință, acum învățatul a devenit mai presant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *