ClearAir-Cv, o inițiativă „respiră sănătos”

Proiectul ClearAir-Cv construieşte o reţea independentă de senzori și stații meteorologice pentru determinarea calității aerului. Astfel, Craiova va deveni al doilea oraș din România, după București, care va beneficia de o rețea urbană independentă pentru măsurători meteo și de calitate a aerului.

Reprezentantul OMV, Constantin Fecu, a lansat ideea unui proiect comun cu voluntari înainte de pandemie pentru că „în Craiova nu există o monitorizare a calității aerului, iar acest proiect îi va ajuta pe cetățeni să conștientizeze că poluarea trebuie ținută sub control”, însă a fost pus mai târziu în aplicare cu un buget de 3000 de euro și având ca parteneri Departamentul de Fizică, Facultatea de Științe, Universitatea din Craiova și Centrul Meteorologic Regional Oltenia din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

Nevoia proiectului stă la baza a doi factori importanți: schimbările climatice și aerul poluat, care cresc riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare și respiratorii.„Îmi place să cred că, pe termen lung, cu siguranță rata poluării și a îmbolnăvirilor va scădea, iar calitatea aerului se va îmbunătăți” a adăugat inițiatorul proiectului.

Rezultatele preconizate vor fi realizarea unei rețele urbane alcătuite din șase stații meteorologice și zece senzori de particule pentru realizarea de măsurători meteorologice și de calitate a aerului, realizarea unui site web cu pagina de Facebook asociată, dar și dezvoltarea unei campanii de conștientizare a publicului larg despre importanța stării vremii și a calității aerului pentru sănătate. „Acest proiect va aduce îmbunătățiri la nivel local, în special în mediul educativ: în școli, licee, de conștientizare, în rândul tinerilor, a importanței calității aerului.” a mai spus Constantin Fecu.

ClearAir-Cv este un proiect de voluntariat sponsorizat de OMV Petrom în cadrul competiției interne „Campionatul de Voluntariat”, ediția 2020, ce a debutat la 29 septembrie, având o durată de 6 luni. Va fi coordonat de EDUCOL împreună cu o echipă de voluntari și Agenția Națională de Meteorologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *