Cuvântul Libertății, din 1938 în Oltenia

Marga Bulugean este redactor-șef la ziarul Cuvântul Libertății, o publicație complexă, care aduce informații corecte și de actualitate în Oltenia. Am cunoscut mai bine Cuvântul Libertății în stagiul de practică, unde am descoperit realităţile presei locale, împlinirile şi frustrările, dar şi bucuria articolului publicat. Chiar dacă am intrat în lumea presei de puțin timp, experiența de la redacție m-a ajutat să îmi descopăr pasiunea pentru scris, să fiu implicată, dar, mai ales, să caut și să expun numai adevărul. Am adresat câteva întrebări redactorului-șef, Marga Bulugean, pentru a afla mai multe despre istoria redacției, despre experiențele sale în carieră, dar și despre frumusețea meseriei de jurnalist.

Claudia Pîrlogea: Când a luat ființă ziarul Cuvântul Libertății?
Marga Bulugean: Cotidianul regional Cuvântul Libertății a văzut lumina tiparului în 1938. De atunci și până în 1945, el a apărut sub această titulatură de Cuvântul Libertății. Urmând perioada comunistă, s-a schimbat și viziunea față de o presă liberă, iar denumirea ziarului deranja. Ideea de libertate înainte de 1989 nu era bine văzută de regimul comunist. Astfel, din 1945 până în 1989, ziarul a apărut sub denumirea de ziarul ÎNAINTE, iar la 26 decembrie 1989 a revenit la denumirea lui inițială, CUVÂNTUL LIBERTĂȚII. Așadar, de 82 de ani, acest ziar, apare pe print aproape în fiecare zi.

C.P.: De când sunteți redactor-șef al publicației?
M.B.: Din august 2012 sunt redactor-șef al acestei publicații, reper, în Oltenia prin consecvență, dar în presă lucrez din 1998, când am început ca reporter-corespondent local la grupul de presă Curentul – Monitorul, iar din februarie 2001 sunt la ziarul CUVÂNTUL LIBERTĂȚII. Am urcat treaptă cu treaptă, am luat-o de jos de la reporter de teren, redactor, șef de departament, redactor-șef adjunct și în prezent, redactor-șef.

C.P.: Există subiecte de care sunteți mândră? M.B.: Ca jurnalist, de-a lungul carierei, editezi materiale, scrii articole care te fac mândru, care-ți mulțumesc sufletul, dar și „materiale de serviciu”, cum le spunem noi, fără o încărcătură foarte mare, materiale care nu necesită o documentare prea laborioasă. Însă atunci când te deplasezi, când pleci din redacție, când trebuie să stai de vorbă cu mai multe persoane, apoi să pui informațiile cap la cap, să tragi anumite concluzii, acelea sunt articole muncite și îți aduc satisfacții maxime. Au fost foarte multe, de exemplu campanii de presă, reportaje din mediul rural, interviuri cu personalități marcante.

C.P.: Care a fost echipa fondatoare?
M.B.: E foarte greu să vorbești de o echipă fondatoare când ziarul s-a înființat în 1938, dar unul dintre veterani este jurnalistul Ștefan Ardeleanu, care s-a născut pe 10 mai 1925. În 1935 se mută împreună cu familia la Craiova. Rudele din partea mamei, rezidente în teritoriul intrat după 1940 sub administraţie maghiară, vor fi deportate în lagărul de la Auschwitz. Rămasă în teritoriul Vechiului Regat, familia sa va suporta măsurile discriminatorii la care au fost supuşi evreii români în timpul regimului antonescian: concedierea de la locurile de muncă, exproprierea bunurilor, impunera regimului de muncă obligatorie. În mai 1944 împreună cu fratele său geamăn este trimis în lagărul de muncă de la Doaga, lângă Focşani. Întors la Craiova, începe o carieră jurnalistică la ziarul ÎNAINTE și apoi lucrează și la CUVÂNTUL LIBERTĂȚII, dar o perioadă scurtă de timp.

C.P.: Ce surse de finanțare are publicația? M.B.: Ziarul se finanțează din abonamente și contracte de publicitate, contracte atât cu instituții publice, cât și cu companii și firme private.

C.P.: Care este scopul ziarului?
M.B.: Scopul ziarului se regăsește în scopul oricărui jurnalist, acela de a promova articole de bună calitate, de a promova personalităţi, de a informa cititorii în mod corect, obiectiv. Credem în rolul educativ al presei și susținem ideea asta.

C.P.: Ce informații aduce, la nivel local, Cuvântul Libertății?
M.B.: Ziarul Cuvântul Libertății este un cotidian de informații generale ce apare de luni până vineri. Informațiile sunt din toate domeniile: administrație, eveniment, politică, social-sănătate, economie, educație, cultură-culte și desigur, sport.

C.P.: Puteți împărtăși un moment neobișnuit din redacție?
M.B.: Nu au fost momente neapărat neobișnuite, ci mai degrabă momente care m-au luat prin surprindere, aș putea spune. Aici merită menționată vizita surpriză a președinților Ion Iliescu și Emil Constantinescu, a domnului Mircea Geoană, a generalului Iulian Vlad, care mi-a acordat primul interviu după momentul din decembrie 1989.

C.P.: Ați avut momente de cotitură în cariera dumneavoastră?
M.B.: Nu a fost doar un moment de cotitură, ci mai multe, în funcție de provocările vieții. Am avut foarte multe oferte, care ar fi presupus să-mi iau la revedere de la meseria de jurnalist. Am pus în balanță banii și satisfacția și am ales jurnalismul. Poate am greșit…

C.P.: Din ce grup de presă face parte ziarul?
M.B.: Ziarul nu face parte din niciun grup de presă. Jurnaliștii sunt afiliați la Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

Print versus Online

C.P.: Ce audiență are Cuvântul Libertății în momentul de față?
M.B.: Pentru că tehnologia avansează, pentru că trăim într-o societate digitalizată, într-un secol al vitezei, oamenii preferă ziarul online în detrimentul ziarului pe print, lucru care se vede și din tirajul ziarului, aflat într-o scădere continuă. Astăzi vorbim de un tiraj de 2000 de exemplare în toată Oltenia. Nu este o problemă în mod particular, este problema tuturor ziarelor pe print. Multe au pierdut lupta și au renunțat să îl mai scoată pe hârtie, dar noi încă ne mai ambiționăm.

C.P.: Cum a schimbat online-ul procedurile profesionale?
M.B.: Online-ul schimbă filosofia presei printate, la fel ca și o oră la facultate predată în online. Așa a fost și pentru noi: ceva nou, ceva inedit, dar și dificil. În presa online, deține puterea cel care dă primul știrea, în presa scrisă, puteai sta câteva zile cu o anchetă, un material, pe care să-l analizezi, să-l dichisești. Nu e foarte ușor.

C.P.: În ceea ce privește site-ul online, care este publicul țintă? Cât de accesat este?
M.B.: Pentru că a trebuit să ținem pasul cu noul, cu tehnologia, cu dorința și voința publicului, am realizat un site al ziarului www.cvlpress.ro și o pagină de Facebook, publicul țintă fiind publicul dinamic, activ, care nu are timp să răsfoiască ziarul la cafea; el îl citește pe fugă, într-un autobuz, la un semafor, la o pauză între două întâlniri de afaceri sau o pauză între două cursuri.

C.P.: Cuvântul Libertății a dezvoltat proiecte sociale sau comunitare prin acțiuni jurnalistice?
M.B.: Cuvântul Libertății a dezvoltat o serie de proiecte în parteneriat cu diverse instituții, cum ar fi: Consiliul Județean Dolj, Universitatea din Craiova, Biblioteca Județeană, Muzeul Olteniei, dar și cu Asociația Studenților Basarabeni, cu Asociația Studenților Timoceni, precum și cu alte asociații studențești sau ONG-uri, proiecte care au fost mediatizate atât de ziarul Cuvântul Libertății, cât și de alte publicații media locale și centrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *