Paradigma jurnalismului convergent

Studenţii specializării Jurnalism (Universitatea din Craiova) s-au întâlnit on-line cu Mirela Nicolae, reputată realizatoare la Radio România Cultural, în cadrul proiectului „Stagii de practică inovative şi interdiciplinare”.


Jurnalista, cu o carieră de peste trei decenii în jurnalismul radio, le-a împărtăşit studenţilor din experienţa sa şi mai ales din felul în care jurnalismul radio a făcut faţă provocărilor mediului online.
Studenţii au analizat împreună cu invitata schimbarea paradigmei de comunicare şi evoluţia tipurilor de public. De exemplu, a arătat invitata, până în anii 90, la Radio România Cultural exista un public ales, adică acea categorie de oamenii care aveau studii superioare. Odată cu apariția lumii virtuale acel public a cam dispărut pentru că oricine poate avea posibilitatea să se afirme sau să activeze pe diverse site-uri. Lumea reală s-a transferat cumva în lumea virtuală cu ajutorul internetului. De aceea, crede Mirela Nicolae, jurnalismul convergent a apărut ca o consecință principală a dezvoltării noilor tehnologii şi a emancipării indivizilor.

Inceputuri
Pe lângă exemplara carieră în radio, Mirela Nicolae este şi formator de 10 ani, expert în proiecte europene şi este implicată şi în programele Erasmus. Este licenţiată în studii economice şi a intrat în lumea radioului din 1991. Realizează emisiuni de educație, de știință, economie. Dintotdeauna s-a ocupat cu organizarea concursurilor pentru elevi şi studenți care mai apoi sunt preluate şi transmise la radio.

Cosmina Băluţă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *