Alege cum trăiești

Studenții de la Universitatea din Craiova și Medicină, în lupta cu drogurile, au fost prezenți și au susținut discuții la workshop „Fii liber! Alege viața!” eveniment dedicat luptei împotriva drogurilor de pe 15 aprilie.

Au avut intervenții Mihai Daniel Luca Mirea și Andreea Chiroiu alături de Florin Nicoliță, comisar șef în poliție, Luminița Rogoz, psiholog, care susțin lupta împotriva drogurilor.

Florin Nicoliță, comisar șef în Poliție, a pledat insistent pentru prevenție. Fenomenul drogurilor nu ține cont de vârstă, de criterii sociale. Se poate interveni în zona prevenției cu programe fundamentele științifice, adaptate problemelor identificate la nivelul comunităților pe segmente de vârstă pentru că doar așa reușim să preîntâmpinăm niște rele sociale.

În toți acești ani au existat o serie întreagă de acțiuni în zona prevenției pentru că suntem interesați ca un rău social să nu se producă. Cea mai mare problemă este trecerea de la consum ocazional experimental la regulat sau poate chiar impulsiv este aproape instantanee, iar tot ce se întâmplă are legătură cu fenomenul aditiv. Dependența de droguri este foarte severă. „Interesul nostru este să prevenim un rău social.”

Un rebut social sau pacient?

Luminița Rogoz, psiholog, „Ceea ce societatea numește un rebut social, în domeniul nostru de activitate se numește pacient.”

Psihologul a vorbit intens nici mai mult nici mai puțin de o oră despre nevoia de a înțelege mai bine problema dependenței, atât din perspectiva societății, cât și a specialiștilor. Dependența, spune psihologul, este „ o boală cu o severitate foarte mare”. Acest lucru impune eforturi foarte mari din partea societății și a instituțiilor care pot preveni. Dependența înseamnă suferință „Dacă îi vom privi mereu ca pe rebuturi toate aceste suferințe care duc la dependență îi vor duce pe cei dependenți în stadiul în care nu se mai pot recupera și trebuie să reușim să scoatem calitatea umană atât din noi cât și din cei dependenți.”

Mihai Daniel Luca Mirea, student la Facultatea de Medicină, a prezentat cazul unui pacient de 21 de ani care a făcut un transplant de inima în România la vârsta de 16 ani. Pacientul suferea de insuficiență cardiacă în stadiul terminal și fără această intervenție decesul ar fi survenit rapid. „Evoluția pacientului după transplantul de inimă a fost foarte bună, el revenind la o viață normală, putând face absolut orice efort.” În decembrie 2020 la aproximativ 5 ani de la efectuarea transplantului pacientul a prezentat la domiciliu o pierdere completă a stării de conștiință și a fost dus la spital. La spital a mai prezentat alte 5 stopuri cardiace care au necesitat masaj cardiac și doar o singură dată a fost necesară instalarea unui șoc electric. Din fericire pacientul a fost resuscitat prompt după fiecare stop cardiac. Nu se știa din ce cauză se oprea inima. După mai multe investigații s-a concluzionat că pacientul a consumat substanțe interzise fără ca familia acestuia să știe. Aceste substanțe interzise au determinat stopurile cardiace. Pacientul a fost resuscitat cu succes.

Andreea Chiroiu, studentă la Facultatea de Fizică, a vorbit despre marele fizician Richard Feynman, despre care s-a spus că ar fi consumat droguri. Se afirmă că ar fi consumat marijuana și LSD.  Aceste speculații au apărut după publicarea cărți sale, din 1985. Andreea a observat că: „Un citat din cartea lui Richard Feynman ne face să credem că acesta n-a consumat droguri, că era conștient că drogurile îi puteau potentat temporar activitatea intelectuală și ar fi distrus iremediabil abilitatea de a gândi rațional.”

La evenimentul organizat de către Departamentul de Fizică și Facultățile de Medicină și Farmacie, cu participarea Facultăților de Teologie, Litere și Științe Sociale, sprijinit de Agenția Națională Antidrog au participat 100 de persoane și a avut loc în cadrul proiectului Stagii de practică inovative și interdisciplinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *