Știința contra poluării. Ce știm? Ce facem?

Meteorologia și inteligența artificială contra poluării. Vineri, 12 noiembrie 2021, Departamentul de Fizică al Universității din Craiova (UCV) a fost gazda unei întâlniri online ce a vizat poluarea, conservarea și reducerea consumului de energie electrică.

Moderatorii întâlnirii, Iulian Petrișor și Mihaela Tinca Udriștioiu, profesori universitari în cadrul Departamentului, i-au avut ca invitați pe Radu Motișan, antreprenor și susținător al proiectului ClearAir, pe Cristina Burada, directorul Centrului Meteorologic Craiova (CMC), pe Cristi Spulbăr, profesor Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (UCV).

Senzori

Radu Motișan a prezentat câteva activități desfășurate de compania pe care o conduce, piedicile precum și factorii care l-au propulsat pe piață, în speță, concursul de inovare din 2015. Tot el le-a arătat studenților cum se asamblează un senzor de monitorizare a poluării.

Meteorologi

În partea a doua Cristinei Burada, director CMC, a vorbit despre abilitățile, competențele, provocările și frumusețea profesiei de meteorlog. Meteorologia presupune cunoștințe din matematică, fizică, geografie, informatică, și abilitatea de a conecta toate acestea și a produce interpretări.

Poluare

A treia parte are în centru poluarea. Radu Motișan a redat imagini cu orașele cele mai poluate din România și analizează o fotografie chiar din Craiova. Imaginea surprinde arderea unor cauciucuri, pâclele neagre de fum ce acoperă orașul. Imediat intervine Alina Vlăduț, profesor din cadrul Departamentului de Geografie, pentru a le aminti studenților de existența ONG-ului creat, ce are ca principală activitate colectarea deșeurilor. Cristi Spulbăr apreciază că un proiect gen Smart City ar aduce beneficii financiare facultăților implicate în crearea de senzori și gestionarea poluării. Ideea este susținută în mare parte de Radu Motișan care afirmă: ,, IT-ul se poate cupla pe arterele energetice, contoarele inteligente duc la economisirea de bani”. Discuția alunecă treptat spre o altă sintagmă în vogă ,,inteligență artificială” față de care Cristina Burada își exprimă scepticismul. Ea crede că în meteorologie e nevoie de interpretarea datelor, iar inteligența artificială trebuie folosită deocamdată cu multă prudență.

Întrebări și răspunsuri

Ultima parte le-a fost destinată studenților dornici să afle noutăți de la invitații zilei. Eduard Ghenea, student în anul I(UCV), a fost interesat de numele ONG-ului care reciclează deșeurile (Viață fără plastic). Un alt student vrea să afle cum poate fi rezolvată problema încălzirii de la țară. Radu Motișan a ținut să precizeze că nu lemnul uscat este cel care poluează, ci frunzele,cocenii umezi, plasticul.

CleareAir și spiritul civic

Mihaele Tinca Udriștioiu a apreciat implicarea invitaților, și a amintit spiritul civic al unor craioveni care au cumpărat 10 senzori pentru monitorizarea poluării din oraș, restul până la 28 fiind achiziționați în cadrul proiectului ClearAIR cu implicarea societății partenere-OMV Petrom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *