Iubire și trădare

Alina Nelega, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, Edituara Polirom, Iași, 2021, 442 de pagini

Cartea Alinei Nelega intitulată ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat a fost premiată în 2020 de revista Observator Cultural . Autoarea romanului, dublă laureată UNITER, este profesor universitar și conduce masteratul de scriere dramatică al Universității de Arte din Târgu- Mureș.

Cartea este despre incest, viol, iubire degradată, prefăcută, despre feminitate, școală, familie tradițională și neconvențională, despre comunism și tot ce ține de el( foame, întuneric, frig, cenzură, securitate, miliție).

Protagonistele romanului, două tinere, Nana și Cristina își urmeză visul. Nana devine actiță, chiar dacă pentru asta este nevoită să- și vândă trupul președintelui Comisiei de admitere. Pleacă la București unde întâlnește doi tineri gay cu care se împrietenește, Șerban și Maarten. Tot ei o determină să-și recunoască orientarea sexuală, să se împace cu ideea că este altfel decât ceilalți. Ea o iubește cu patimă pe Cristina, se gândește la ea, dar distanța și un păcat al tinereții le separă. Îl veți descifra !

Cristina, studentă eminentă la Litere, se căsătorește cu fratele Nanei, Radu. Întâlnirea cu securistul Popa Traian îi va schimba pentru totdeauna viața.

Ajunsă profesoară de limba română și engleză în Ardeal, Cristina se dedică întru totul meseriei. Se pierde în cărți și extemporale, își marginalizează soțul, care se lasă cucerit de Anabela, o elevă cu porniri extravagante. Un moment nefericit o aruncă din nou în brațele Securității.

O carte emoționantă! O frescă a epocii comuniste! Recomand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *