Lumină, Moș Crăciun
Nașterea Domnului, Crăciunul, aduce cu sine lumina .Fie că este lumina din bradul cel verde natural sau artificial, fie că este una sufletească, născută din dorința de a dărui, ambele ne marchează deopotrivă. Cine nu l-a așteptat, măcar o dată, pe Moșul, în prag de seară să vină cu tolba de jucării? Eu, sigur, l-am așteptat! Și ce m-am mai speriat când i-am văzut masca nereușită! Ce spaimă a mai tras bietul de el când i-am dat foc la barbă sau când i-am recunoscut unghia înnegrită, identică cu a mamei. Ce mai amintiri! Așa era Moșul pe atunci! Avea cojoc întors și căciulă de miel, nu haină și fes roșii , tivite cu alb. Indiferent cum a fost sau cum este, misiunea lui a rămas aceeași: să împartă daruri, să le aducă bucurii copiilor de pretutindeni.
De la sat la oraș
Dar, Crăciunul nu înseamnă doar cadouri, lumini, arome de cozonaci, colinde, ci și multă agitație. Gospodinele trebuie să-și stabilească meniul, să se aprovizioneze. La țară se taie porcul, i se face tradiționala pomană cu turtă, carne la ceaun, neapărat înecată în vin roșu , cu țuică fiartă, bine îndulcită și cu boabe de piper. La oraș este un du-te-vino continuu.Mașinile mișună când într-o parte, când în alta. În parcările marilor magazine, abia dacă găsești un loc de parcare.
În magazine auzi când Măruț mărgăritar, când Last Christmas, Jingle Bell Rock. O doamnă înaltă, blondă își alege portocale, un domn mai plinuț și brunet se uită la sâmburii de nucă. Mai încolo un firnicar de oameni de tot soiul, tineri sau bătrâni, înalți sau scunzi, grași sau slabi, bruneți, șateni sau blonzi, alergă, își pun în coșuri zahăr, făină, carne, astfel că, la casă mai toate coșurile sunt pline. Doamnele de la case sunt foarte amabile, salută fiecare client, le oferă informații despre costul produselor, dacă li se cere. Numai cei ce așteaptă sunt bosumflați. O femeie brunetă cu părul negru, stâns într-o coadă de cal, oftează, își pune în grabă pe bandă cumpărăturile, de la legume, carne, făină, condimente, la tot felul de creme pentru prăjituri și foi de pandișpan. Plătește și pleacă cu pași repezi și apăsați.
Dar, pe lângă mâncare, românul mai și renovează, mai și construiește de Crăciun. Așa se explică aglomerația din depozitele cu materiale de construcții. Niște tineri și-au luat parchet și niște covorașe maronii pentru baie. Un bărbat încercă o bormașină. Un alt cuplu își încarcă mobila de bucătărie cu chiuveta de granit. Își zâmbesc, semn că sunt mulțumiți de noua achiziție. O doamnă ia trei suluri de gazon artificial și câteva crăciunițe.
Oameni și credințe
Câte valențe are o singură sărbătoare! Iată! Dacă pentru unii Crăciunul înseamnă brad, Moș Crăciun, cadouri, pentru alții înseamnă muncă, relaxare, rugăciune. Nicușor Arjocu, angajat ISU Gorj spune: ,, Pentru mine, Crăciunul este o sărbătoare pe care o petrec în familie. La masa de prânz și de seară mâncăm produse tradiționale. După-amiaza e dedicată odihnei și relaxării prin vizionare la TV sau navigare pe internet”.
Mihaela -Viorica Rușitoru, profesor doctor la Actissia, Franța ne mărturisește: ,, Nasterea Domnului reprezintă pentru mine un moment decisiv in istoria omenirii, atunci Mântuitorul S-a întrupat din Sfânta Fecioara Maria pentru întreaga omenire”. Pentru ea Crăciunul începe prin rugăciune: ,, În ziua de Nașterea Domnului, dimineața merg la biserică la Sfânta Liturghie, apoi iau masa în familie și mă odihnesc”.
Până la urmă, Crăciunul vine și pleacă. Contează ce ne-a lăsat …Bucurie? Tristețe? Lucruri atât de simple ne bucură , dar în acceași măsură, fapte atât de mărețe ne întristează! Ce păcat!În jurul nostru există atâta lumină!