Stresul – principalul inamic al societății

Pandemia COVID-19 și impunerea măsurilor stricte, dar necesare, de prevenire a răspândirii noului coronavirus au reprezentat și încă sunt un factor major de stres, atât pentru adulți cât și pentru elevi și studenți. Stres alimentat de frica permanentă de contaminare, de izolarea fizică și socială, de modificările obiceiurilor zilnice, de presiunea muncii sau a școlii online și de incertitudinea cu privire la viitor.

Am stat de vorbă cu Nicoleta Manea, consilier psihologic, despre combaterea stresului în contextul actual al învățământului online dar și despre lipsa motivației. „Luând în calcul faptul că petrecem mai mult timp online, provocările acestei situații sunt legate de izolarea socială. În mod special studenții sunt privați de interacțiunea socială specifică perioadei în care se află. Nevoia de integrare în grup, de afirmare, menținerea motivației pentru învățare, exersarea relațiilor interpersonale, sunt aspecte cu care studenții se confruntă în această perioadă.”

Psihologul vine în ajutorul nostru cu câteva sugestii despre cum ne putem menține tonusul intelectual în contextul actual. „Atât anxietatea specifică perioadei cât și neajunsurile provocate de schimbările în desfășurarea activităților pot fi gestionate adecvat. Practicați cât mai multe lucruri simple, care să vă țină în contact cu viața fizică. Pandemia nu face decât să accentueze trăsăturile noastre latente sau ne poate oferi oportunitatea să ne dezvoltăm capacitatea de a face față provocărilor. Formarea unor strategii și planuri în avans, sportul sau plimbările în aer liber, activitățile creative, somnul pentru refacerea energiei fizice și psihice dar și reducerea timpului petrecut online cu alte activități înafară de cele școlare” sunt sugestii despre cum studenții pot traversa mai ușor această perioadă atunci când se simt stresați sau anxioși.

La sfârșit, evaluează și sărbătorește!

Lipsa motivației poate fi cauzată de o perioadă îndelungată de stres. Motivația este principala cheie spre succes. Când aceasta lipsește rezultatele obținute nu sunt tocmai cele așteptate. „Motivația este fluctuantă, la fel ca și nevoile. Pe masură ce ne satisfacem o nevoie, ea se reduce din câmpul conștiinței noastre și apare alta. Avem multe nevoi, de atenție, de afecțiune, de cunoaștere, de socializare, de adevăr și frumos, de împlinire. Comportamentul nostru este în concordanță cu împlinirea lor, chiar dacă de multe ori nu suntem conștienți de asta. Pentru a reuși ce ți-ai propus, reflectează la nevoia ta, informează-te, planifică și păstrează-ți drumul. La sfârșit ,evaluează și sărbătorește! E bine să-ți reamintești constant care este nevoia ta, astfel te vei putea orienta mai bine, îți vei putea canaliza mai bine eforturile pentru a reuși.”

Pandemia de stres

Potrivit unui studiu publicat în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology, concentrațiile ridicate de cortizol (eliberat ca răspuns la stres) cresc riscul și severitatea infecției cu SARS COV-2, fiind asociat cu o supraviețuire redusă. Astfel, este esențial să prevenim transformarea stresului într-un inamic pentru sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *