Răzvan Rotaru una dintre tinerele speranțe ale jurnalismului sportiv, fost jurnalist la Gazeta Sporturilor și purtător de cuvânt la Steaua București, un băiat modest cu o ambiție uriașă dea fi mereu cel mai bun. Când vine vorba de muncă, pentru el locul 2 nu există, întotdeauna vrea să fie numărul 1.
De la fotbalist la jurnalist sportiv
Alina Anghel:Ce te-a determinat să alegi această profesie?
Razvan Rotaru: După ce m-am lăsat de fotbal, am vrut să continui în lumea sportului. Un prieten m-a întrebat dacă vreau sa devin jurnalist sportiv și astfel am ajuns la Gazeta Sporturilor. După doi ani de muncă am fost nominalizat la Premiile „Ioan Chirilă”, cele mai importante pe acest domeniu.
A.A.: La ce oră te duceai la redactie?
R.R.: De ajuns ajungeam la ora 8 dimineața, dar nu mai știam la ce oră termin.
A.A.: Cum se face ședința de redacție?
R.R.: La ședința de redacție participau șefii de departamente. Noi trebuia să facem un articol pe zi care să conțină patru pagini.
A.A.: Cât timp durează realizarea unui material?
R. R.: Mie îmi place mult să fac reportaje. Îmi place să găsesc numai subiecte pozitive,iar din cele negative încerc să caut partea pozitivă. Pentru realizarea unui material bun trebuie să te documentezi din cel puțin trei surse. Dacă te duci neinformat despre subiectul respectiv riști să-ți iasă un interviu slab.
De la Gazeta Sporturilor la Steaua București
A.A.: Cum ai ajuns purtător de cuvânt la Steaua București?
R.R.:După trei ani de muncă la Gazeta Sporturilor m-a contactat domnul Valeriu Argăseală președintele clubului Steaua pentru acest post. Mai mă contactase si cu un an în urmă, dar atunci l-am refuzat din dorința de a lucra la ziar. A doua oară când m-a sunat m-am gândit că este o oportunitate unică, Steaua este un simbol pe care nu poți să-l refuzi.
A.A.: Povestește-mi o întâmplare haioasă petrecută la redacție sau pe teren.
R.R.: O întâmplare hazlie care îmi vine în minte este din 2005 când am participat pentru prima dată la o emisiune live, iar la începutul ei când m-a salutat moderatorul i-am răspuns: „Bună seara dumneavoastră și invitaților dumneavoastră”. Singurul invitat eram eu. Am avut multe emoții la acea emisiune fiind și prima din viața mea.
Dorința de a fi pe primul loc, de a fi cel mai bun m-a ajutat în carieră
A.A.: Care este calitatea care a avut cea mai mare contribuție în carieră?
R.R.: Mi-a plăcut tot timpul să fiu pe locul 1, să fiu cel mai bun. Ambiția și perseverența m-au ajutat foarte mult.
A.A.: Care este jurnalistul tău preferat și de ce?
R.R.: Nu este un singur jurnalist, sunt trei jurnaliști: Andrei Vochin pentru că a inventat jurnalistul tehnic, este unul dintre cei mai profesioniști jurnaliști sportivi, un jurnalist pur sportiv. Al doilea jurnalist este Cătălin Tolontan care este un tip integru, un adevărat profesionist. Al treilea este Ovidiu Ioanițoaia care este un monstru sacru al jurnalismului sportiv. Am fost onorat să lucrez cu acești oameni.