Angajatorii dau idei studenţilor despre cum ar trebui să se prezinte la locul de muncă. Am luat legătura cu mai multe firme de interes pentru studenţii de la Litere, Economie şi Administrare a Afacerilor (FEAA) şi Agronomie.
Vlad Şerbănescu, şef la resurse umane (CEC Bank), ne-a spus cele mai importante criterii după care se pot ghida viitorii absolvenţi. „Să aibă cunoştinţe în domeniul economic, să cunoască foarte bine normele şi procedurile, să aibă dorinţă de dezvoltare şi să fie loiali”.
În domeniul media, cele mai importante calităţi pe care trebuie să le stăpânească debutanţii ar fi tenacitatea, voinţa de muncă şi ambiţia. Trebuie să fie curioşi, comunicativi şi să reziste stresului. „Dacă nu eşti curios nu vei găsi subiecte. Greşelile majore pe care le fac cei care sunt la început de carieră sunt compunerile, asta probabil se datorează (sic!) lipsei de practică, renunţă uşor, prezintă dezinteres şi au lacune mari de cunoştinţe” a spus Valentin Tudor, redactor-şef adjunct la Gazeta de Sud.
Ion Popescu, director la S.C Pro Cad (firma de cadastre) ne-a spus că un prim criteriu ar fi ambiţia. Memoria scurtă, neatenţia şi superficialitatea sunt cel mai des întâlnite defecte ale debutanţilor. „Îţi trebuie cel puţin 6 luni de experienţă pentru a reuşi în carieră” mai spune acesta.
Ambiţia şi dorinţa de dezvoltare sunt cele mai importante în vederea obţinerii unui loc de muncă, iar studenţii pot să se ghideze după cerinţele angajatorilor pentru a reuşi în carieră.
Carla Andrei, Andreea Iacob