Studenții Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor (FEAA) au fost îndrumați spre meseria de broker în urma unei conferințe desfășurată la Sala Albastră, joi, 10 aprilie.
Conferința „Academia Broker – accesul tău la bursă”, organizată împreună cu SSIF Broker Cluj, Bursa de Valori Bucureşti şi Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj şi-a propus să îmbunătățească cunoștințele financiare ale studenţilor economişti. „Nu dorim să vă învăţăm principii. Nu dorim să vă învăţăm definiţii. Dorim să vă arătăm ce înseamnă meseria de broker”, a dorit să sublinieze Grigore Chiş, director general al SSIF Broker Cluj.
Pe lângă popularizarea pieţei de capital, evenimentul şi-a mai propus să ofere studenţilor posibilitatea de a intra în interacţiune cu speakeri de pe piaţa de capital, de a realiza internshipuri şi de a fi recrutaţi. „Dacă nu reuşim să recrutăm viitori brokeri, atunci cu siguranţă că vă vom trezi interesul şi poate peste ani vă veţi aminti de piaţa de capital în momentul în care veţi dori să investiţi”, a adăugat Grigore Chiş.
Pentru o mai bună înţelegere a muncii pe piaţa de capital, Eugen Kiss, directorul naţional de vânzări, a caracterizat-o drept „cea mai bine plătită muncă grea şi cea mai prost plătită muncă uşoară”. „Zilnic va trebui să intraţi în contact cu clienţii dumneavoastră, să fiţi aproape de ei. Dacă vă sună la 11 noaptea să-i daţi anumite informaţii, va trebui sa le daţi. În schimb, puteţi să staţi liniştiţi de la 8:30 la 5, să vă luaţi salariul, care e o bucăţică mică”, şi-a motivat acesta caracterizarea.
Studenţii pot participa şi la webinarii (seminarii online, n.r.) organizate de SSIF Broker, la finalul cărora primesc Diploma de Investitor. „Nu este o diplomă recunoscută, dar acea diplomă certifică că acea persoană are noţiunile de bază pentru piaţa de capital şi că poate să investească în piaţa de capital”.
Până în momentul de faţă, conferinţa a atras un număr foarte mare de studenţi. „Spre exemplu, la Cluj am avut peste 70 de cereri, la Timişoara peste 40, la Bucureşti vreo 60”, a exemplificat Grigore Chiş. Cum baza materială umană nu permite consilierea tuturor, se va face o selecţie în rândul lor. „Sperăm că în anii care vor veni, vom putea să luăm cât mai mulţi”.
Legat de internship, acesta a adăugat: „Perioada de internship începe din momentul în care acel student se înscrie pe siteul nostru. Nu există o perioadă dedicată, ci pe măsura posibilităţilor pe care le avem şi în funcţie de programul pe care-l are studentul. Spre exemplu, la Bucureşti sunt patru persoane de la Universitatea din Craiova în internship. La Cluj sunt peste 20. Probabil când terminăm cu ei vom mai lua o altă serie de studenţi în internship”.
Internship prin ochi de student
Robert Dură, student în anul III la Specializarea Finanţe, Bănci şi Analiză Economică, este în programul de internship de o lună, alături de alţi colegi. „Acest internship l-am urmat datorită profesionalismului celor de la Broker Cluj, dar şi datorită pasiunii mele pentru bursă şi pentru tot ce ţine de aceasta”, a motivat acesta, entuziasmat. Dacă stagiul de pregătire se va concretiza cu un loc de muncă, el este decis să rămână pe bursă. În caz contrar, îşi va deschide propria afacere.
Colegul lui, Alexandru Mitrică, a fost motivat de dorinţa de a ajunge broker sau trainer pe piaţa de capital. „Impresiile (legate de internship- n.r.) au fost foarte solide, de aceea şi continuăm. Suntem perseverenţi în fiecare vineri. Nu este chiar foarte simplu, suntem din Craiova, drumul până în Bucureşti, dar este un sacrificiu foarte mic în raport cu beneficiile, cel puţin pe termen lung”.
La finalul studiilor universitare, el doreşte să urmeze o carieră pe piaţa de capital. „Practic, acesta este şi scopul internshipului. Încercăm să diluăm diferenţele dintre noi şi ei, încercăm să acumulăm cât mai mult. Ne dăm seama că încă mai avem multe de învăţat şi sperăm că acest internship să ne ajute atunci când ne vom angaja, să fim oarecum pregătiţi. Bineînţeles că nu vom putea să fim la nivelul lor, dar să fim aproape”, a adăugat entuziasmat. Peste zece ani el se imaginează la o bursă cunoscută din lume. „La London Stock Exchange, în Tokyo, în Statele Unite. E un vis încă”.
Alexandru GOȘEA