Mădălina Pochia are 22 de ani şi este studentă în anul al IV-lea la Facultatea de Inginerie în Electromecanică, Mediu şi Informatică.
A venit de la un liceu umanist într-o facultate în care se mănâncă matematică pe pâine. I-a fost greu: „La desen tehnic pictam figurile şi îmi ieşeau atât de bine încât profesorul se întreba cum de am fost capabilă să le fac fără să folosesc cote şi să le fac la dimensiune. Dar eu nu ştiam ce înseamnă, iar profesorul, crezând că noi am făcut în liceu, nu ne mai dădeau explicaţii fundamentale pentru unii ca mine”. Îi lua trei ore să facă un grafic pentru laborator, dintr-un dosar de 15-20 de astfel de desene. Nu s-a speriat, iar din semestrul al doilea a primit şi bursă. Nu şi-a iesit din ritm, şi în anul al III-lea i s-a propus un stagiu de cercetare la Viena. ,,Poate că a muncit mai mult, cu siguranţă că i-a plăcut mai mult ceea ce face acum, şi că vrea să rămană la acest domeniu, pentru că altfel pană acum ar fi schimbat traiectoria, însă se vede clar că este o studentă motivată, o studentă care face cu placere tot ceea ce a reuşit pană acum în facultate, a obţinut note bune, bursă, acum are şi bursa aceasta Erasmus” ne spune Daniela Roşca, pro-decanul facultăţii.
A stat la Facultatea Tehnică din Viena trei săptămâni, timp în care a luat parte la diferite proiecte: a analizat cabluri de sateliţi, a curăţit cu instrumente speciale măşti de cipuri cu legături din aur şi argint şi multe altele. Totul se făcea microscopic. A trebuit să facă faţă rigorii profesioniste: „Aveam un caiet în care ne notam tot ce făceam în ziua respectivă, materialele folosite, progamul de lucru, echipamentul folosit, ce am învăţat, despre şefi. Absolut tot!”. Experienţa a marcat-o. Se vede şi după însufleţirea cu care povesteşte.
Pentru că a reuşit să facă faţă provocărilor vieneze, colaboratorii săi i-au propus să revină:„mi-au propus să rămân acolo şi pentru master, mi-au oferit un loc de muncă pentru a mă întreţine lucrând cu ei”.
‘’La Viena va fi doar ea, înca patru colege de ale ei vor pleca în Franţa. În Austria, Mădălina este prima care merge pe un stagiu Erasmus de la facultatea noastră” a mai spus Daniela Roşca.
Pe lângă facultate, Mădălina face parte de doi ani din Organizaţia Studenţilor cu Profil Electric Craiova (OSPEC) care se ocupă cu repartizarea studenţilor în căminele studenteşti, acţiuni caritabile şi diverse proiecte realizate cu şi pentru studenţi. Citeşte, fotografiază (,,O poză face cat 1 000 de cuvinte”, îmi spune mie care tocmai încerc să-i fac un portret în cuvinte) şi crede foarte tare că ,,Imagination is more important then knowledge!”. Ies din camera de cămin şi parcă aş ieşi din altă lume – o lume despre care mai că n-aş crede că este posibilă.
de Adriana Marinoiu