Ica Diaconu, Director Electroputere Mall: „Fără anii de studiu nu reușeam să ajung aici”


Ica Diaconu a reușit încet, încet să realizeze o afacere înfloritoare în Craiova, mall-ul pe crae-l aşteptau toţi oltenii. A lăsat Focșaniul și a ales Craiova, care a devenit a doua sa casă. A reușit cu un puternic spirit antreprenorial să se dedice unei afaceri care îi ocupă aproape tot timpul. Se consideră o femeie puternică şi se ghidează doar după ce a învațat. Este absolventă a Facultăţii de Economie Generală, Academia de Ştiinţe Economice, Bucureşti.
Amelia Tuță: Cum a fost copilăria dumneavoastră?
Ica Diaconu: Am avut o copilărie fericită. Eu încă păstrez în memorie zilele în care toţi prietenii ne jucam în fața blocului. Era frumos și nu pot să spun că atunci am simțit lipsurile. Dar acum, privind în urmă, îmi dau seama că ne lipseau lucruri. 
A.T.: Ce carte v-a marcat?
I.D.: Dale Carnegie, Secretele succesului. Deși este mai veche, cartea lui Carnegie este la fel de actuală azi ca și acum 80 de ani.
A.T.: Cât v-a ajutat facultatea în carieră?
I.D.: Fără anii de studiu nu reușeam să ajung aici. Experiența de student te face sa te completezi. Am învățat să fiu coerentă și concisă în ceea ce vreau să transmit, că orice lucru are o structură, cu început și sfârșit.
A.T.: Care sunt oamenii care v-au influențat cel mai mult în carieră?
I.D.: Nu am modele, dar sunt multe momente în viața noastră marcate de anumite persoane (copilăria, familia, adolescența, profesori, colegi mai mari). Odată cu înaintarea în vârstă şi cu maturizarea gândirii, lucrurile se schimbă. Modele devin cei de care depindem. Apoi, cea mai mare parte din viaţă ne-o petrecem fără să avem un model. Pur şi simplu ne ghidăm după ceea ce am învăţat.
A.T: Faptul că sunteţi femeie v-a afectat în vreun fel?
I.D.: Din punctul meu de vedere nu este nicio diferenţă. Bărbatul și femeia au calitați care se completează într-o afacere, dar cu siguranță trebuie să ai spirit antreprenorial ca să poți conduce o afacere.  Este foarte important să îţi faci bine treaba. Într-adevăr, oamenii tind să fie mai indulgenţi, mai sensibili la ideea de feminitate, dar eu nu mă bazez pe asta.  
A.T: Ce provocări majore aveţi în profesia dvs?
I.D.: Fiecare zi e o nouă provocare. Trebuie să iei decizii și să ți le asumi. Partea aceasta cu asumarea e foarte importantă și e valabilă în toate domeniile.
A.T: Cum aţi hotărât să vă stabiliţi la Craiova?
I.D.: Craiova a fost o provocare pentru mine și totodată o oportunitate. Am fost director la Promenada Mall Focșani în perioada 2009-2014. În februarie 2014, am venit la Craiova. Îmi plac provocările, am spus și spun că îmi place să descopăr.
A.T: Cum a fost trecerea de la Moldova la Oltenia?
I.D.: Pot să spun că nu a fost ușoară. Vorbim de două zone diferite, mentalități diferite, dar eu zic că am reușit Am prieteni și aici. Craiova a devenit a doua mea casă.
A.T: Electroputere Mall este construit pe o zonă care a fost mândria Olteniei. Cum a fost rezolvată problema oamenilor nemulțumiți de această desființare?
I.D.: Sunt sinceră și vă spun că eu nu am resimțit această nemulțumire. Noi am dezvoltat și dezvoltam în continuare acest proiect. Asigurăm aproximativ 1300 de  locuri de muncă.
„Cine mizează pe relații, noroc sau împrejurări favorabile își face iluzii”
A.T: Ce planuri aveți pentru Complexul Comercial?
I.D.:  Ne-am propus să deschidem cinematograful până la sfarșitul anului. Ne dorim extinderea și modernizarea Centrului. Vom avea câteva surprize și aici mă refer la prezența unor branduri în ElectroPutereParc.
A.T: Care sunt pasiunile dumneavoastră?
I.D.:  Îmi place să călătoresc, să descopăr, să vizionez filme.
A.T: Cum împarțiți viața de familie cu viața profesională?
I.D.: Să fii în același timp mamă, soție și femeie de carieră este una dintre cele mai mari provocări ale unei femei. Dintr-o dorință prea mare de a fi perfectă, poți ajunge să dai greș atât în carieră, cât și în viața de familie. Recunosc că viața  mea de familie are de suferit, petrec foarte puțin timp în familie.
A.T: Care este secretul unei cariere de succes?
I.D.: Cariera de succes este o poziție câştigată în timp, prin efort și dedicare, muncă tenace, eforturi susținute, perseverență și implicare. Cine mizează pe relații, noroc sau împrejurări favorabile își face iluzii.
A.T: Ce sfat le dați tinerilor care sunt acum la facultate sau chiar la început de carieră?

I.D.: Să încerce să înveţe cât mai mult, atât din experiențele pozitive, cât și din cele negative, de la toate persoanele cu experiență. Sunt resurse foarte valoroase care te pot ajuta sau inspira când te astepți mai puțin. Mulţumesc, AȘADAR!

Amelia TUȚĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *