Drum and bass

de Iulia Lăcriceanu

Schema „muzicilor” continuă în numărul acesta cu un gen ceva mai cunoscut pe melagurile noastre, şi anume drum and bass, DnB, cum i se mai spune. De-o seamă cu noi (studenţii), acesta a apărut în jurul anilor ´90, în Anglia, şi de atunci a tot evoluat şi s-a dispersat într-o groază de subgenuri. Astăzi, denumirea generică DnB defineşte tipul de beat specific bazat pe alternanţa liniilor de bass cu ornamentaţiile de tobe.
Structura melodiei DnB nu se rezumă numai la cele două instrumente. Ritmul este esenţial, breakbeat-urile foarte rapide ajung la un climax lent, sacadat. Sau invers. Când crezi că e liniar, devine abstract printr-o rupere de ritm. În genere, este un gen electronic, instrumental, în care un rol crucial îl are sintetizatorul – mastermind-ul liniilor melodice diverse şi imprevizibile. Vocea îşi are rolul ei secundar, întâlnită frecvent ca temă a melodiei. Rezultatul este de succes dacă la un anumit număr de decibeli peste limită provoacă vibraţii în tâmple şi piept.

Genul permite şi componenţa one man band, dar nu neapărat. Având în vedere că accentul se pune pe fundal şi nu pe voce, posesorul ei nu face, de obicei, parte din trupă. Dansul specific se numeşte „X-Outing” şi constă în sărituri mici faţă-spate, de pe călcâie pe vârfurile picioarelor. Balansul trebuie să fie pe ritmul melodiei.
DnB’iştii nu se disting de restul amatorilor de muzică printr-un anume stil vestimentar. Printre particularităţi, se poate regăsi coafura cu dreaduri, specifică genului reggae, unul din genurile-mamă pentru DnB, alături de house şi techno.

În Craiova, se întâlnesc din ce în ce mai frecvent diverse localuri care organizează seri tematice cu DJ Set drum and bass. Concerte cu mixaje live pe sample-uri, mai rar, şi făcute de DJ nu foarte cunoscuţi dincolo de Vama Craiova. Pe scurt, DnB poate fi caracterizat ca rapid, foarte rapid, brusc.

Pentru a înţelege mai bine la ce m-am referit până acum, vă las temă pentru data viitoare urmatoarele nume de pe scena drum and bass: Chase & Status, Pendulum, State of Mind, Black Sun Empire, Nero, şi aş încadra pe undeva prin subgenuri şi The Prodigy, dar nu trebuie să fiţi de acord cu mine. Volum maxim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *