S-au votat drepturile şi obligaţiile studenţilor

     Drepturile şi obligaţiile studenţilor au fost stabilite vineri, 30 martie, de către Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Cătălin Baba, şi liderii celor trei federații studenţeşti din România. Aceştia au semnat Codul Drepturilor şi Obligaţiilor Studenţilor, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul Ministerului. „Cred că într-adevăr am reuşit un lucru important pentru Ministerul Educaţiei şi pentru mişcarea studenţească din România, dar şi pentru sistemul de învăţământ superior. Semnarea acestui document are o importanţă deosebită pentru că preia principalele prevederi din Legea Educaţiei Naţionale”, a declarat Cătălin Baba.

    Studentul român beneficiază de multe drepturi pe care le poate afla din codul mai sus amintit. În Art.11, la punctul g) este precizat dreptul de a beneficia la începutul primului an de studiu de un Ghid al studentului cu toate informațiile referitoare la cursuri, burse, organizaţii studenţeşti, modalităţi de finanţare etc. La punctul r) „studentul are dreptul de a refuza să participe la procesul educațional mai mult de 8 ore pe zi, reprezentând cursuri, laboratoare și seminarii, exceptând cazurile de pregătire practică”.

   16 obligaţiile sunt precizate în noul cod. Printre ele se numără: „păstrarea integrități și buna funcționare a bazei materiale puse la dispoziți precum și eventualele prejudicii”; „se interzice folosirea unui limbaj și a unui comportament neadecvat mediului universitar”. Nu în ultimul rând, studentul are obligația să îndeplinească angajamentele financiare impuse de către instituția la care studiază, în condițiile stabilite în contractul de studiu.
Click pentru a descărca Codul Drepturilor şi Obligaţiilor Studenţilor

de Claudiu Voicilă

Sursă poză

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *