Campusul Agronomie se confruntă de mulţi ani cu problema câinilor comunitari. Întreaga zonă, de la intrarea dinspre Facultatea de Agronomie până la căminul nr. 3, adăposteşte zeci de maidanezi, vaccinaţi sau nu, care s-au adaptat locului fie din cauza ghenelor de gunoi, fie studenţilor care le mai aruncă ceva mâncare pe geam.
Lângă intrare în Căminul nr. 1 sunt cel puţin doi-trei câini care patrulează. La ghenele de gunoi, pe lângă boschetarii care răscolesc prin deşeuri, vreo şase câini îşi aşteaptă rândul la nişte resturi de mâncare. Alţii îi atacă pe studenţii care musai trec prin zonă. Sunt formate grupuleţe, teritorii „stăpânite” de câte-o haită pe toată regiunea campusului, iar cea mai numeroasă este la intrare, lângă căminul nr.4, unde zilnic în jur de zece câini atacă trecătorii.
Galina, studentă în anul I la Facultatea de Geografie, spune că „încă de la începutul facultăţii am suferit de pe urma câinilor maidanezi. De fiecare dată când trec prin zonă încerc să nu merg prea repede ca să nu le atrag atenţia câinilor. Am fost de câteva ori atacată, dar m-am apărat cu geanta sau am fugit. Nu am fost muşcată, însă am rămas cu cizmele rupte. Aş vrea să se ia măsuri în privinţa câinilor. Nu vreau să fie omorâţi, dar să nu mai fie atât de mulţi sau, cel puţin, să fie vaccinaţi”.
Reprezentaţii serviciul social din campus afirmă că de câţiva ani Primăria nu mai reacţionează la cererile de a interveni: „Nu ne rămâne decât să ne descurcăm singuri cu această problemă, SC Salubritate Craiova nu a luat nicio măsură şi nu ne-a răspuns la nicio plângere. Am încercat să găsim o soluţie prin implicarea COS (Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti) şi am hotărât ca în viitorul apropiat să eliminăm căile de acces ale câinilor pe teritoriul din campusului Facultăţii de Sport şi izolarea zonei de aceştia. În ceea ce priveşte campusul Agronomie, acest lucru este imposibil pentru că intrarea pe teritoriu este liberă” a declarat Marian Selişteanu, şef Serviciu Social Cămine-Cantine din cadrul Universităţii din Craiova.
Primăria se declară neputincioasă pentru operaţiunea de întreţinere a câinilor maidanezi. „Serviciul de ecarisaj merge în zone în care sunt maidanezi, îi iau de acolo şi îi duc să-i sterilizeze. Asociaţiile de protecţie a animalelor, cum aud că un câine este luat, vin să-l adopte şi apoi îl eliberează în acelaşi loc de unde l-au luat. Legislaţia nu-i pedepseşte pe cei care îi abandonează, iar noi altă soluţie nu avem. Nu sunt suficienţi bani să facem adăposturi de câini, de fapt «oraşe de câini» la cât de mulţi sunt. Costul de întreţinere al unui câine pe lună este de 100 euro”, susţin sursele. Singura soluţie rămâne să ne adresăm Salubrităţii Direcţia de Carisaj, iar tot ce pot face este să îşi dea seama care sunt câinii agresivi şi pe aceia să-i eutanasieze.