Jurnalul Olteniei a organizat joi, 05 aprilie, la Biblioteca Județeană „Alexndru și Aristia Aman” o dezbatere care i-a vizat pe tinerii și studenții craioveni. Tema de discuţie a fost legată de lipsurile și nemulțumirile celor în formare. Moderatoarea acestei dezbateri a fost Ștefania Bătrânca, redactor la Jurnalul Olteniei.
Mihai Ghițulescu, asistent universitar, a evidenţiat faptul că în Craiova sunt mari probleme de comunicare. Acesta spune că oltenii comunică scurt și strict: „De cele mai multe ori avem impresia că știm ce își doresc tinerii, dar de fapt nu avem habar”. Un alt subiect adus în discuţie a fost cel legat de spațiile de socializare din Craiova care sunt foarte reduse. Există doar câteva puncte unde tinerii, dar și bătrânii se strâng pentru a socializa. Printre aceste puncte se numără: hexagonul de la Teatrul Național, statuia lui Mihai Viteazul din Piața Centrală, Parcul Tineretului, explanada din Craiovița.
Florentina Decă, redactor-șef al revistei Csinfo, a adus în discuție lipsa comunicării dintre tineri și instituții, dintre tineri în general, dintre studenți și cadrele didactice. „Informația se află greu, iar dezinteresul din partea tinerilor este foarte mare” a mai declarat aceasta. Motivația lipsește din rândul tinerilor craioveni, la fel cum lipsesc comunicare, interesul și spațiilor de socializare.
Cei prezenţi au fost de acord cu faptul că trăim în grupuri mici într-un oraș mare şi aşa se crează ură. Aceasta este susținută de ideea că intrăm greu și rar în contact cu oamenii pe care nu îi cunoaștem. Organizațiile studențești, facebook-ul și simpla frecventare a unor locuri precum baruri, cluburi sau diverse puncte de întâlnire, toate acestea ajută la formarea grupurilor sociale.
Dezbaterea nu a adunat mulţi tineri, însă cei prezenţi au fost de acord că este un început pentru a crea contextul unor discuţii care să ajute la identificarea problemelor şi găsirea soluţiilor potrivite.
de Claudiu Voicilă și Claudia Vasiloiu