Lysistrata

Despre piesă

      Lysistrata, piesă de teatru a lui Aristofan, în regia lui Y iannis Paraskevopoulos a fost scrisă  în anul 411 î. Hr., în timpul Războiului Peloponeziac dintre Atena şi Sparta. În această piesă este vorba despre povestea femeilor ateniene, în frunte cu Lysistrata care îşi doresc cu orice preţ oprirea Războiului Peloponeziac dintre atenieni şi spartani. Lysistrata le provoacă la revoltă, având convingerea că oamenii s-au înstrăinat din cauza războiului, nu mai comunică, au uitat să iubească, să fie bine dispuși. Pentru ca să obţină încetarea războiului femeile folosesc două modalităţi : abstinenţa sexuală şi asedierea unei instituţii publice. Protagonista le propune femeilor să recurgă la abstitenţă. Depun un jurământ, promiţând să le refuze orice avans sexual soţilor lor, până la semnarea păcii. Pline de culoare sunt momentele care surprind jocurile dintre ea şi el,amândoi având nevoie unul de celălalt. Pacea reuşeşte să învingă. 

       Sfârşitul spectacolului prezintă împăcarea dintre spartani şi atenieni. Publicul se amuză în special  în prima parte a piesei datorită limbajului pe care îl au actorii. La sfârşit, nu mai este la fel de amuzat, pentru că actorii au replici mai serioase, amintind de istoria războaielor celebre, de faptul că oamenii nu mai ştiu să comunice, să se privească în ochi, să râdă, să iubească. Această piesă scoate în evidenţă puterea femeii care reuşeşte în final să învingă, dar şi greutatea pe care o presupune respectarea unui jurământ.
Actorii

Rolul principal:Iulia Colan (Lysistrata)
Grevistele:Romaniţa Ionescu (Kalonike), Iulia Lazăr (Myrrine), Anca Dinu (Kalyke),Corina Druc (Lampito), Raluca Păun (Rodippe), Petra Zurba (Chloe).
Pacea : Anca Maria Ghiţă.
Magistratul: Adrian Andone
Suita: Drago
ș Măceșanu, Cosmin Rădescu, Marian Politic, Ștefan Cepoi, Cătălin Vieru, Cătălin Băicuș
Kinisias: Cătălin Băicu
ș
Mesagerul din Sparta: Dragoș Măceșanu
Trimisul Spartei I: Marian Politic
Trimisul Spartei I: Cosmin Rădescu
Trimisul Atenei I:
Ștefan Cepoi
Trimisul Atenei II: Cătălin Vieru
Corul femeilor:
Nata
șa Raab(Erasmia), Mirela Cioabă(Krittyla), Tamara Popescu (Nicodiki), Gabriela Baciu(Dioni).
Corul bărbaților:
Valeriu Dogaru (Kleomenis), Ștefan Mirea (Lachis), Eugen Titu (Drakis).


                                                                              Diana ZUICAN


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *