Despre bloggeri numai de bine

Despre bloggeri numai de bine
Pentru cei prea puțin obisnuiți cu internetul blogul este o forma de jurnalism online. Pentru cei care se mai pricep cât de cât, blogul este un site de tip jurnal, care este aranjat în ordinea postărilor: cel mai recent articol ajunge primul pe prima pagină și rămâne primul până când se scrie următorul articol, apoi trece al doilea, al treilea și așa mai departe.
            Scopul blog-urilor variază foarte mult, de la jurnale personale și până la „armele” publicitare ale campaniilor politice, ale programelor media sau ale diverselor companii comerciale. De asemenea ele variază și în funcție de autor – de la unul singur la o comunitate întreagă. Blogurile pot constitui și o sursă importantă de venituri pentru cei care le administrează.
            Am stat de vorbă cu câțiva oameni care ”lucrează” în acest domeniu de mai puțin sau mai mult timp provocându-i să-mi răspundă la câteva întrebări.
Xaara Novak
David Mihail Mitran
Andrei Răduică
Loredana Vlăescu
Daniel Botea
Cum te-ai apucat de bloggerit?
Xaara Novak: Îmi place să scriu și făceam asta deja pe diferite forumuri. Dar nu mi s-a părut suficient. Îmi doream un loc al meu, unde să pot crea și dezvolta ideile pe care le am și care să se potrivească perfect cu întreg conținutul vizual. Este un proces continuu, care te acaparează de la bun început și nu poți decât să te implici. Blogul devine o extensie a ta ca persoană, se dezvoltă odată cu tine.  http://xaaranovack.com/
David Mihail Mitran: De început, am început prin anul 2009, cu un blog anonim pe wordpress. Nu era numele meu acolo, știau doar câțiva prieteni de el. Era un fel de jurnal online. Știu că până atunci tot încercasem să trec câteva gânduri într-un carnețel, însă nu-mi reușea, așa că am zis să încerc în mediul online. Și mi-a reușit.
Andrei Răduică: Ideea mă bântuia, ca să zic așa, de aproximativ un an, însă nu găseam niciodată timpul necesar pentru a începe până în septembrie anul trecut, când am scris primul articol pe http://andreiraduica.blogspot.ro/Motivația a fost simplă: mi-a plăcut și încă îmi place ideea.
Loredana Vlăescu: Am scris primul articol pe blogul meu http://culore.blogspot.ro/în Octombrie 2013. Urmăream foarte multe blogguri și mi se părea foarte tare să ai un colț unde să scrii tot ce îți trece prin cap. Nu am plănuit prea mult ”marea deschidere”. Azi m-am hotărât, tot atunci mi-am făcut cont pe Blogger și de atunci tot scriu.
Daniel Botea: Activam în 2008 în politică și m-am gândit că blogul e o bună metodă de promovare. I-am dat blogului numele meu http://danielbotea.blogspot.com/, am scris un mesaj de salut și… mi-am mai adus aminte că aveam un blog în 2010 (renunțasem la activitatea politică). Între timp, în 2009 îmi comentase cineva la singurele 2 cuvinte scrise pe blog: „Hello Blogworld!”. Am zis că dacă pentru 2 vorbe și-a găsit cineva timp să comenteze, merită să scriu mai des. Din August 2010 scriu zilnic pe blog, cel puțin un articol.
Este o nișă profitabilă?
Xaara Novak: Este în cazul în care ești perseverent și îți dorești să crești. Pentru cei care au o anumită pasiune, cum ar fi tehnologia, gătitul sau moda, dar și alte domenii, în special care nu sunt prea întâlnite, a avea un blog îi poate ajuta enorm. Au șansa de a se înscrie pe diferite platforme de testare a produselor, de a câștiga din reclame sau adventoriale pe blog, făcând ceea ce le place, scriind despre pasiunea lor. Treptat dacă devii un blogger cunoscut, poți da startul la diferite trenduri sau poți fi la curent cu diferite trenduri înainte ca ele să acapareze populația, atât online cât și offline. Ai de câștigat și din relațiile pe care le dezvolți cu cei care te citesc, cu cei care îți devin prieteni buni pentru că vă regăsiți în idei, în aspirații. Abia atunci începi să îți dai seama că ești pe drumul cel bun.
David Mihail Mitran:Dacă te referi la blogging ca job, consider că este foarte profitabil, atât timp cât te duce puțin capul și reușești să-ți creezi oportunități. De fapt, asta-i o regulă ce se aplică în toate domeniile. Dacă te referi la existența unei nișe blogosferice, atunci răspunsul este același. Orice nișă blogosferică este profitabilă. Poți să scrii despre mașini de tocat carne și să faci bani.
Andrei Răduică: Depinde cum privești și ce anume cauți de fapt. Pentru mine, profit nu înseamnă doar bani, însă cu siguranță nici aspectul acesta nu poate fi neglijat. Dar da, se dovedește a fi o activitate după urma căreia am foarte multe de câștigat. Și nu doar material.
Loredana Vlăescu: Blogul meu este considerat unul de nișă și scriu aproape doar despre beauty&fashion. Da, trebuie să recunosc că este o nișă foarte profitabilă. Dar este nevoie de răbdare. În primele luni de muncă aproape că nu mă știa nimeni și deși scriam des, statisticile erau scăzute. După 6 luni blogul a început să prindă contur, apoi au început și colaborările. Am firme de renume cu care lucrez de multă vreme.
Daniel Botea: Bloggingul este o activitate care oferă oportunități în multe domenii: networking, dezvoltare personală, apartenență la un grup frumos, acces la evenimente, premii în produse, servicii, bani etc. Cel mai important beneficiu mi se pare posibilitatea de a cunoaște oameni și locuri la care n-ai avea acces dacă n-ai fi în blogosferă.
Cum te vezi pe termen lung în această ”meserie” ?
Xaara Novak: În primul rând îmi doresc să fac o meserie din blogging. Adică să devin propriul meu șef. Îmi doresc o implicare mai mare pe plan cultural. Noi, bloggerii craioveni deja promovăm orașul Craiova, participând activ la diferite evenimente. Mi-ar place să am diferite colaborări unde să pot face ceva pozitiv, să pot contribui concret cu ceva. Nu neapărat material cât moral, sau informațional.
David Mihail Mitran:Aș fi înțeles ghilimelele în jurul cuvântului meserie acum 10 ani, însă blogging-ul este de mult timp o meserie pe bune. Nu știu ce să înțeleg prin termen lung, însă pot să spun că obiectivele mele pe mai departe este să cunosc cât mai multă lume și la rândul meu să fiu cunoscut de cât mai multă lume. Cred că blog-ul este o unealtă ideală pentru așa ceva.
Andrei Răduică: Fără falsă modestie, din ce în ce mai bun. Consider că am ceva de spus și cu siguranță voi spune ce-mi trece prin cap cu fiecare ocazie. Unul dintre avantajele acestei ”meserii” este acela că poți vorbi și neîntrebat.
Loredana Vlăescu: Mă văd avansând și încerc să fac asta de la articol la articol. Mereu mă străduiesc să vin cu un conținut mai bun, cu o calitate mai ridicată a fotografiilor.
Daniel Botea: Mă văd din ce în ce mai implicat, deoarece scriu cu aceeași plăcere și la 5 ani de la decizia de a posta zilnic pe blog. Bineînțeles că între timp am mai învățat anumite secrete ale meseriei și voi mai învăța și altele J În primul an adevărat de blogăreală am caștigat și primul concurs cu ajutorul blogului, între timp s-au strâns peste 100 de premii online, de curând am caștigat Spring SuperBlog 2015, iar de 1 an mă ocup de organizarea unor concursuri pentru bloggeri pe platforma http://craiova.blogalinitiative.ro/.
Pui în practică lucrurile despre care scrii?
Xaara Novak: Cred că la mine este invers. Scriu despre lucrurile pe care le pun în practică, lucruri care mi se întâmplă și evenimente la care particip. Dar ca orice om, mai am și momente în care amân, mă apuc de mai multe chestii de-o dată și sunt copleșită încât trebuie să mă retrag și să-mi adun forțele, chiar dacă pe blog spusesem că voi fi organizată…
David Mihail Mitran: Desigur. Lucrurile despre care scriu au mereu o bază practică în spate. Îmi place să experimentez foarte multe și consider că a vorbi fără a face este egal cu zero.
Andrei Răduică: Absolut. Consider că ceea ce scriu mă reprezintă și invers. În fond, chestia asta trebuie să fie un fel de literă de lege.
Loredana Vlăescu: Categoric. Dacă nu aș pune ar însemna că îmi mint cititorii, iar asta este una dintre greșelile care duce în mod cert la eșec.
Daniel Botea: Blogul meu este un jurnal personal, astfel încât este exact pe dos față de întrebare: scriu despre lucrurile pe care le pun în practică J Sau despre evenimentele la care particip.
Te-ai descurcat pe partea tehnică de la început sau odată cu începerea bloggeritului ai învățat?
Xaara Novak: Partea tehnică am învățat-o treptat. Ca blogger nu te obișnuiești niciodată cu ea, pentru că mereu intervin lucruri care trebuie învățate și adaptate. Dar aici este frumusețea, înveți tot timpul, nu te plafonezi niciodată. Devii un mic expert în coduri html și css și cu cât ești mai bun, cu atât blogul tău va arăta mai bine și mai diferit de al celorlalți. Eu am început cu Blogger, care în esență este o platformă simplă. Îți alegi o temă potrivită cu blogul, fie una concepută de cei de la Blogger, fie una descărcată de pe internet. Ai foarte multe opțiuni, chiar și printre temele gratuite. Dacă îți dorești ca blogul tău să arate vizual într-un anume fel, vei reuși pentru că internetul oferă informație și numeroase surse de inspirație care să te ajute să atingi acest scop. În cazul în care dispui de o anumită sumă, poți cumpăra o temă care să te mulțumească, fără să fie nevoie de prea mult efort. Depinde de situație. De curând am trecut pe domeniu și host propriu pe platforma WordPress. Ceva mai diferită de Blogger, mai sigură și mai ușoară din anumite puncte de vedere. Dar trecând prin ambele am dezvoltat o pasiune pentru web design, un domeniu despre care aș dori să studiez mai mult.
David Mihail Mitran:Înainte să mă apuc de blogging, îmi băgasem mult nasul în HTML, CSS, PHP și phpBB – niște limbaje de programare. Nu știu dacă m-au ajutat din prima, însă este clar că în tot acest parcurs noțiunile respective m-au ajutat.
Andrei Răduică: Aveam ceva cunoștințe despre una, despre alta, dar multe dintre ele le-am învățat și încă le învăț pe parcurs. Sunt un tip autodidact. Și modest încă o dată.
Loredana Vlăescu: Nu m-am descurcat deloc! Nu m-a învățat nimeni nimic și mereu căutam pe Google cum să fac diverse lucruri. Am stat 4 ore să instalez formularul de comentarii prin Facebook.
Daniel Botea: Unele chestii le-am intuit de la început, dar pe cele mai multe le-am învățat pe parcurs. Încă mai am de învățat, bloggingul este o provocare continuă. La Craiova suntem o comunitate locală specială, singura comunitate din țară care face Blog Meet-uri lunare (de mai mult de 3 ani). Învățăm unii de la alții, ne promovăm reciproc și creștem împreună.
Ce faci ca blogul tău să fie citit de cât mai multă lume?
Xaara Novak: Sunt activă atât pe blog cât și în social media. Scriu cât pot de des, încerc să vin cu informații bune, cu idei și să nu-mi plictisesc cititorii. Am o pagină de facebook a blogului unde vin cu idei adiționale sau interacționez într-un mod mai personal, dar respectuos, desigur.
David Mihail Mitran:În primul rând scriu, și scriu constant. Este important să fii perseverent, cu toate că uneori s-ar putea să fie greu. Dacă nu scrii, lumea nu are cum să audă de tine. Cu cât scrii mai mult, cu atât șansele sunt mai mari să fii descoperit. În al doilea rând sunt prezent la evenimente ce au loc în mediul offline. Acolo întâlnesc alți oameni care fac lucruri (de obicei) diferite de ale mele și ajungem să colaborăm. Totu-i foarte distractiv când găsești un punct de colaborare cu oameni cu care ai puține în comun.
Andrei Răduică: Eh, aici intervine partea serioasă, ca să zic așa. În principiu, la început articolele nu vor fi citite de prea multe perechi de ochi, însă cu timpul devii mai cunoscut sau mai ușor de recunoscut și implicit mai multă lume va ajunge pe blog. Încerc pe cât posibil să profit de rețelele sociale și să distribui articolele în cât mai multe grupuri și așa mai departe. Lucrurile încep să capete contur și asta mă bucură.
Loredana Vlăescu: La început distribuiam articolele prin multe grupuri. Acum lucrurile vin de la sine. Am deja o rețea de abonați care urmăresc postările.
Daniel Botea: În primul rând încerc să adaug informații utile în articolele de pe blog. Pe urmă, mediatizez articolele pe canalele social media: Facebook, Google+, Pinterest, Twitter, Instagram etc. Nu în ultimul rând interacționez cu alți bloggeri, pe subiecte de interes. Și să nu uit, combin online-ul cu offline-ul.
Cum reacționezi când îți scade traficul?
Xaara Novak: De obicei scade atunci când nu scriu des. Mi s-a întâmplat să am blocaje de scris, cam de o săptămână-două și atunci să scadă traficul. Nu îmi fac probleme din punctul acesta de vedere, recuperez repede.
David Mihail Mitran: Îl las să scadă. Dacă astăzi vrea să scadă, păi atunci zic să-l fac fericit și să-l las s-o ia la vale. Iar apoi, după ce am îndeajuns de informații din Google Analitycs, văd ce s-a întâmplat, de ce traficul a scăzut, și încerc să remediez situația.
Însă partea interesantă este că, dacă scrii constant, traficul nu scade.
Andrei Răduică: Sunt relaxat. E perfect normal ca uneori să am un trafic ceva mai redus. Nu dramatizez prea tare pentru că în definitiv mă consider încă la inceput, chiar dacă am făcut mai mult decât un pas.
Loredana Vlăescu: După un anumit timp e aproape imposibil să scadă dintr-o dată traficul. Chiar dacă nu postez zile la rând am multe vizite care vin din căutările Google.
Daniel Botea: În perioada vacanțelor sau a sărbătorilor, traficul scade indiferent de intensitatea activității unui blogger. În rest, traficul depinde de ceea ce scrii pe blog și de felul în care te percep cititorii. Sau Google J Cum reacționez? Încerc să fiu mai bun în zilele următoare. Ar fi mai rău să scadă pasiunea cu care scriu, traficul se restabilește.
Scrisul ți s-a îmbunătățit odată cu timpul?
Xaara Novak: Da, aici cred că se vor regăsi foarte mult cei care scriu sau care au o pasiune pentru scris. Pentru a scrie bine trebuie să și citești. Într-una din rubricile blogului meu fac recenzie la cărți, prin urmare, sunt sigură că și acest lucru a avut o contribuție. Dar în general, orice subiect trebuie să fie cercetat puțin înainte de a ne apuca de scris. De acolo vine inspirația, îmbunătățirea și dezvoltarea.
David Mihail Mitran:În mod sigur. Acum un an de zile mi-am luat toate articolele la corectat. Când am editat primul articol, aveam impresia că nu a fost scris de mine, deoarece erau foarte multe greșeli gramaticale, dezacorduri, lipsă de semne de punctuație și așa mai departe. Blog-ul m-a ajutat foarte mult în ceea ce privește scrisul.
Andrei Răduică:Eu consider că da.
Loredana Vlăescu: Sigur că da. Citesc uneori articole mai vechi și îmi dau seama că am evoluat.
Daniel Botea: Cred că da J Cel puțin așa mi-au spus bloggerii care mă cunosc, după ce am caștigat Spring SuperBlog 2015. Dar s-a îmbunătățit pentru că am exersat în permanență, am învățat, am participat la conferințe și am citit cărți pentru îmbunătățirea scriiturii.
Ai învățat de la cineva tainele bloggeritului sau ai învățat singur/ă?
Xaara Novak: Am învățat singură, am luat inspirație din alte bloguri, fie ele românești sau străine. Mi-a plăcut să aleg câte ceva bun de la fiecare. Și mă bucur pentru că treptat, unii dintre acești bloggeri pe care îi admiram, mi-au devenit apropriați sau am ajuns să-i cunosc și să învăț de la ei.
David Mihail Mitran:Sunt autodidact, ceea ce înseamnă că mereu învăț singur. Însă, chiar și așa, ajung la un anumit nivel în care nu pot spune că nu pot continua această activitate, însă am nevoie să mă sfătuiesc cu alți oameni. Am fost și destul de încăpățânat. Consider că dacă aș fi cerut mai multe sfaturi de la început, totul ar fi fost ceva mai ușor.
Andrei Răduică: Bloggeritul nu cred că se învață. Să fii blogger înseamnă să ai curaj să îți expui ideile tale către un public mic la început, dar care crește pe zi ce trece. Lucrul ăsta nu se învață. Sigur sunt chichițe, ca peste tot, dar bloggeritul, așa cum îl văd eu, este o chestie foarte naturală.
Loredana Vlăescu: Singură, nu cred că merge dacă te învață altcineva. Dincolo de multă muncă este și multă pasiune, fără de care un blog nu va rezista în timp.
Daniel Botea: Blogosfera este un mediu în care poți învăța de la toți, însa cel mai important lucru este să ai un stil propriu, care să fie unic și să te definească. Dacă reușești să te diferențiezi prin unul sau mai multe lucruri, ești pe drumul cel bun (bineînțeles dacă te diferențiezi în bine, nu în rău).
Ești mulțumit/ă de ”meseria” ta?
Xaara Novak: Da, chiar dacă mai sunt atâtea de făcut.
David Mihail Mitran:Foarte mulțumit. Blogging-ul este unul din cele mai interesante job-uri pentru că datorită lui am avut posibilitatea să-mi creez oportunități, să am parte de beneficiile financiare pe care mi le doresc și totodată să rămân cu foarte mult timp liber pentru restul pasiunilor.
Andrei Răduică: Da. Simplu da.
Loredana Vlăescu: Da! Mă bucur că fac asta și cu siguranță o voi face și de acum înainte.
Daniel Botea: Da, dar este loc de mai bine. Trebuie să ai răbdare, rezultatele vin dacă ești perseverent și pasionat.
Cât de des scrii?
Xaara Novak: Cât de des pot, depinde și de situația personală. Dacă sunt sărbători sau urmează o vacanță, s-ar putea să iau o pauză sau din contră, s-ar putea să scriu frecvent. În mod normal scriu două-trei articole pe săptămână, rar un articol la două săptămâni.
David Mihail Mitran:În momentul de față scriu 12 articole pe lună, însă treptat vreau să ridic numărul dincolo de 15.
Andrei Răduică: Sunt perioade în care postez un articol la 3 zile, alteori mai des sau mai rar. Încerc să-mi fac ordine în idei din ce în ce mai des. De la o simplă schiță până la un articol e o cale destul de lungă. Cel puțin la mine. Sunt perfecționist.
Loredana Vlăescu: Scriu caproximativ 20 de articole lunar.
Daniel Botea: Zilnic J În timpul vacanțelor mă deconectez total de la calculator, net și mobil, dar am articole planificate care apar în lipsa mea.
Cum ți-ai dezvoltat blogul?
Xaara Novak: Nu am avut întotdeauna o idee de ansamblu de la care să pornesc. Tocmai asta o fost principala atracție, că am dezvoltat blogul cu fiecare scânteie de inspirație. Fie în scris, fie per total, ca design. Întotdeauna este loc de mai bine.
David Mihail Mitran:Blog-ul se dezvoltă în timp, cu multă răbdare și cu multă pasiune. Dacă nu ai o pasiune pentru scris, atunci mai bine nu-ți faci blog. Consider că pasiunea este elementul care face diferența atunci când vine vorba de a avea sau nu un blog.
Andrei Răduică: Blogul luat ca obiect, să zicem, reprezintă o coală de hârtie. Ca să pot dezvolta o coală de hârtie, tot ce trebuie să fac este să creez un conținut care să o completeze. Și ca să răspund concret… prin articole din ce în ce mai calitative. Este valabil însă și vice versa. Blogul m-a dezvoltat pe mine. Avem o relație bazată pe reciprocitate. E tare.
Loredana Vlăescu: Prin multă muncă, răbdare și implicare. Nu doar online-ul este important, ci și offline-ul. Am căutat să merg la întâlniri cu alți bloggeri, să mă promovez cât mai mult.
Daniel Botea: Am pornit de la activitățile pe care le practic cu plăcere (sport, vacanțe, pescuit, lectură, dans etc.), apoi am descifrat alte domenii pe care le consider importante (sănătate, nutriție, Aloe Vera, stil de viață, dezvoltare personală) și am început să împărtășesc impresii și din această zonă. Nu în ultimul rând mi-am făcut un plan editorial pe care-l respect sau nu, în funcție de evenimente. Miercuri nu mănânc deloc carne și oglindesc acest obicei și pe blog, în Miercurea fără carne. Vineri recomand articole, Joi mă bucur că vine weekendul, Lunea caut sfaturi utile (Luntile), Marțea o dedic evenimentelor locale, Sâmbătă și Duminică este mai ales pentru conținut foto și video. Cam atât, că s-a terminat săptămâna. J
Poți face bani din bloggerit? Dacă da, cum?
Xaara Novak: Se pot câștiga atât bani cât și bunuri materiale din bloggerit. Participând la diferite concursuri pentru bloggeri, prin programe de afiliere sau prin publicitate.
David Mihail Mitran:Desigur că se pot face. Metode sunt destule și mi-ar mai trebui încă un interviu pentru a acoperi acest subiect. Însă am să-ți las un link pe care l-am scris recent.  http://davidmitran.ro/beneficiile-unui-blog-personale-profesionale-financiare/
Andrei Răduică: Sigur. În principiu colaborările îți pot aduce bani și produse. Dar nu de la început. Asta cu timpul.
Loredana Vlăescu: Banii vin cu timpul. Da, poți scrie advertoriale, poți face bani din afilierea cu diverse firme, câștigând comisioane, poți participa la concursuri. Eu le-am făcut pe toate, dar cea mai sigură metodă de venit sunt parteneriatele pe termen lung cu diverse firme.
Daniel Botea: Sunt multe beneficii care nu se rezumaă la bani, dar care convertite în bani se duc spre o sumă frumușică. De exemplu biletul de acces la conferințele Social Media din București este între 100 și 150 de Euro, dar bloggerii au acces gratuit. Și nu este singurul exemplu. Poți să caștigi bani scriind advertoriale, participând la concursuri, prin link-uri de afiliere, afișarea de bannere, scriind conținut pentru alte publicații online ș.a.
Cât de rapid poți câștiga dintr-un blog?
Xaara Novak: Depinde de cât de implicați suntem și ceea ce ne dorim să obținem. Unii pot scrie de foarte mult timp și succesul să vină mai târziu, sau există situații în care cineva are un blog de nici o lună și să fie extrem de talentat, să aibă priză la public și câștigul să se arate mai devreme.
David Mihail Mitran:Dacă ești la început de drum, atunci nu există „rapid”. La început de drum ai nevoie să înveți ce înseamnă blogging-ul, de fapt. Banii vin abia după ce stăpânești noțiunea.
Andrei Răduică:Depinde cât de mult te dedici. Poate dura câteva luni, un an, doi sau, hai să fiu dramatic, o eternitate. Depinde de fiecare în parte și de cât de hotărât ești că bloggingul este ceea ce îți place să faci. Trebuie să fii serios, altfel nu are rost.
Loredana Vlăescu: Nu din primele luni. Cel puțin așa a fost în cazul meu. Eu după un an am început să mă descurc binișor, apoi e din ce în ce mai bine. Important e să nu renunți, să oferi mereu cititorilor tăi conținut. Ei sunt obișnuiți să primească postări și dacă ai perioade mari de pauze, te uită. Avantajul în blogging este vechimea: cu cât ești mai ”bătrân”, cu atât ești mai apreciat și câștigi mai bine. Bineînțeles, e important să nu te vinzi ieftin, nici măcar la început. Să accepți 10-20 lei pentru un advertorial este jignitor chiar și dacă ai o lună de blogging în spate…
Daniel Botea: Nu cred că este o rețeta universală. Eu m-am apucat de scris serios pe blog în 2010 și tot în acel an am caștigat un premiu cu blogul: 2 bilete de avion dus-întors, unde vreau eu în Europa, bineînțeles cu condiția ca firma respectivă să aibă zboruri pe acea ruta. Am fost la Paris. N-am caștigat în mod direct bani, dar în loc să dau banii pe bilete, i-am folosit în vacanță. Deci din beneficii poți gusta relativ repede. Adevarata întrebare este dacă poți trăi doar din blogging și aici este o altă poveste. Unii reușesc, alții nu. Ca să-l citez pe Chinezu, nu faci bani din blog, ci din businessul pe care-l construiești în jurul blogului.

Cristina NUȚĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *