Mihai Firică, un jurnalist Digi 24: Jurnalismul înseamnă noutate, nu înseamnă doar conceperea unui sumar, cât şi modul de a te adapta la public şi a te face util lui.


Televiziunea ascunde o muncă enorma, o muncă plină de provocări zilnice. Carisma şi plăcerea de a dialoga sunt principalele calități ale unui om de televiziune
Am stat de vorba cu Mihai Firică, moderatorul emisiunii „Vocile Olteniei” de la Digi 24 Craiova, care ne-a povestit despre ce înseamnă să fii un jurnalist de televiziune, cum decurge activitatea lui la redacţie, cum îşi alege invitaţii şi subiectele, dar şi de ce ai nevoie pentru a reuşi în domeniul televiziunii.
Amelia Tuță: Ce abilităţi sunt necesare unui jurnalist de televiziune?
Mihai Firică: Mai multe. Fără a le clasifică într-un top. Carismă, abilitatea de a dialoga, plăcerea de a ascultă un interlocutor, dicţia, orientarea în spaţiul jurnalistic. Aici mă refer la alegerea subiectului, atragerea publicului prin empatie.
A.T.: Ce provocări există în meseria de jurnalist?
M.F.:Provocările sunt zilnice, provocări legate de spaţiul în care ne aflăm, dacă vorbim de      jurnalismul din Oltenia, sau provocări legate de presiunile asupra presei şi când zic presiuni mă refer fie la cele de natură economică sau extrajurnalistică, fie provocări legate de schimbările care se produc în acest mediu, provocări legate de permanenta adaptare la nou. Jurnalismul înseamnă noutate, nu înseamnă doar conceperea unui sumar, cât şi modul de a te adapta la public şi a te face util lui.
Performanţe poţi să faci şi în România. Sunt aceleaşi criterii.
A.T.:  Ce părere aveţi despre jurnalismul contemporan românesc? Dar despre cel străin?
M.F.:Este sincronizat cu cel european. Este un jurnalism dinamic, care trebuie să facă faţă în permanentă unor provocări noi, de natură economică şi aici mă refer la recesiunea pe care o traversează economia europeană. Totodată provocări legate de permanenta modernizare, trecerea   de la presa scrisă la cea de tip online şi new media. New media înseamnă o permanentă conectare cu publicul şi aici toţi jurnaliştii de pretutindeni trebuie să încerce să înţeleagă publicul. Nu sunt noi provocări sau de altă natură pentru jurnalismul străin. Performanţe poţi să faci şi în România. Sunt aceleaşi criterii.
A.T.:  Cum vă pregătiţi emisiunea?
M.F.:Există o reţetă, să spun aşa, a emisiunii. Este un talk-show de seară, principala emisiune de la Digi 24 Craiova. Îmi aleg subiectele, invitaţii despre care cred că au ceva de spus pentru public şi mă documentez. Documentarea cred că trebuie făcută 24 de ore din 24.
A.T.:  Pe  ce criterii sunt aleşi invitaţii emisiunii?
M.F.:Să vorbească în cunoştinţă de cauza. Este cel mai elocvent criteriu. Dăm cuvântul specialiştilor. Dacă despre o problemă se vor pronunţa specialiştii sunt şanse 100% ca emisiunea să aibă consistență. Invitaţii trebuie să cunoască foarte bine întrebările mele, să-i provoace să dea răspunsuri inteligente.
A.T.:  Ce promovează emisiunea „Vocile Olteniei” ?
M.F.:Promovează dialogul şi valorile autentice, utile pentru telespectatori. Nu promovează cancanurile, agresivitatea. Promovează un stil de jurnalism quality (de calitate), rupt de peisajul general al mass-media plin de trivialităţi şi lipsa de profesionalism.
A.T.:  Cum se desfăşoară activitatea în timpul live-ului?
M.F.:Emisiunea este realizată în direct, are durata de o ora, de luni până vineri, de la ora 19:00. De regulă, am doi invitaţi şi sunt atent la dialog. Nu am întrebări prefabricate pentru că dialogul are poate de multe ori un traseu neaşteptat pentru mine. Nu mă ghidez de fiecare dată după ce spune interlocutorul, ci mă raportez la vocea publicului, care poate fi  reprezentată din specialişti din alte domenii sau de jurnalişti. În permanență păstrez legătura cu producătorul, cu regia de emisie şi ne coordonăm şi din punct de vedere tehnic.
„Vocile Olteniei” este în directă legătură cu ce se întâmplă în ziua respectivă.
A.T.: Cărui tip de public i se adresează emisiunea?
M.F.:Este un public generalist, publicul Digi 24 Craiova, care are multe aşteptări de la jurnalişti, care caută multe lucruri utile în zona asta a presei, care caută un set de valori. Se adresează unui public care are inspiraţie, care vrea mai multe şi poate să ofere mai mult.
A.T.: Care este rating-ul  emisiunii?
M.F.:Rating-ul ţine şi de structura Digi 24. Nu suntem preluaţi de toate reţelele de cablu, aşa cum ar trebui. Au mai fost probleme de ordin tehnic, dar suntem televiziunea numărul 1 în Oltenia şi în special în Craiova, fără a putea da cifre de audienţă. Acestea se pot vedea la nivel naţional, dar televiziunea are un public numeros şi de calitate.
A.T.:  De ce ai nevoie pentru a reuşi în domeniul televiziunii?
M.F.:E nevoie de perseverenţă, multă îndrăzneala, sacrificiu şi mă refer aici să sacrifici timp. Ai nevoie de ştiinţa lucrului în echipa, de multă pregătire de la zi la zi, de la an la an, continuă, pentru că sunt foarte multe schimbări.
A.T.:  Cum se alege subiectul emisiunii?
M.F.:„Vocile Olteniei” este în directă legătură cu ce se întâmplă în ziua respectivă. Prezentăm subiectele zilei, le dezbatem. Nu arătăm doar ce se întâmplă, ci de ce se întâmplă. Văd agenda zilei respective şi îmi aleg subiectul de acolo, fie de ordin economic, social, politic, din educaţie sau chiar la un moment dat sport.
A.T.:  Cum procedați când un intervievat vorbeşte prea mult?
M.F.:Niciodată un intervievat nu vorbeşte prea mult sau prea puţin, dacă vorbeşte atât cât este necesar să explice, să argumenteze. Nu cred că este prea mult nimic. Sunt poate anumite lungimi inutile când invitatul se aruncă în explicaţii inutile.  Atunci intervii, îl rogi să sintetizeze sau îi pui o altă întrebare. Îl rogi şi pe celălalt invitat să-şi exprime opinia sau să între în dialog cu el.
A.T.:  Dar când vorbeşte prea puţin?
M.F.:Când vorbeşte prea puţin mai pui întrebări şi de fiecare dată trebuie să-l faci să înţeleagă că nu îţi explică ţie, moderatorul, ci publicului şi trebuie să se facă înţeles.
A.T.:  La ce ora începeţi programul de lucru?
M.F.:Aproximativ cu cel puţin şase ore înainte de emisiune sau sunt situaţii când pregătesc emisiunea de seară pentru a două zi. Este mai puţin importantă o ora când se vine la redacţie, aici constă mai mult în abilitatea jurnalistului de a-şi pregăti emisiunea. Uneori vin la prima oră a dimineţii.
A.T.: Când v-aţi enervat ultima dată foarte tare din motive profesionale şi de ce?

M.F.:Sunt momente tensionate în multe situaţii. Nu pot să zic că m-am enervat sau am avut supărări. Nu sunt o fire conflictuală. Sunt lucruri inerente şi dacă înţelegi că trebuie să mergi mai departe, treci uşor peste ele.                                                                                                
Amelia TUȚĂ 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *