Asist. dr. Mihaela Bărbieru
Politica înseamnă putere şi influenţă. Ne-am întrebat dacă Ştiinţele Politice te transformă într-un politician, dacă îţi atribuie puterea atât de mult râvnită de majoritatea oamenilor politici din România şi dacă îţi dau dreptul să influenţezi. Am mers la seminarul de Geopolitică şi geostrategie contemporanăal primului an de Master în Ştiinţe politice. „În timpul seminariilor sunt proiecte pe care studenţii noştri le prezintă pe parcursul semestrului. Avem proiecte foarte bune: Consiliul de securitate, Securitatea globală, Efectele globalizării asupra comunicării mediatice”, a spus asist. dr. Mihaela Bărbieru.
Deja cu gândul la o carieră de analist politic sau diplomat, studenţii încă mai vorbesc cu zâmbetul pe buze de ceea ce înseamnă strategie şi politică în România. Guvernanţă în UE, Studii de securitate, Politici regionale, Partide politice, Analiză electorală; acestea sunt doar câteva dintre temele alături de care studenţii merg spre drumul politicii.
România nu are nevoie doar de politicieni, ci şi de oameni specializaţi în politică
Specializarea Ştiinţe politice creează specialişti în analiza vieţii politice. Un absolvent de Ştiinţe Politice este capabil şi să gândească strategii privind dezvoltarea economică, socială sau culturală a României. Studenţii de la Master, anul I, privesc viaţă politică din România cu optimism şi îşi doresc să contribuie la o dezvoltare locală şi regională cât mai bună. „Eu am venit la Ştiinţe politice pentru că vreau să devin diplomat. Noi, cei de la Ştiinţe politice, tindem mai mult spre a fi analişti decât oameni politici. Oamenii politici vin din alte domenii. Nu trebuie să faci Ştiinţe politice să fii om politic. Eu vreau o carieră în domeniul diplomaţiei, să lucrez pentru statul meu în consulate, în ambasade. În facultate am învăţat despre cum merg lucrurile într-un stat, despre organizarea statului, despre administraţie”, a spus Narcisa Vlădescu ( Master, I)
O alegere inspirată în ceea ce priveşte Masterul consideră că a făcut Izabela Boțoteanu, care a terminat Engleză-Spaniolă la Facultatea de Litere din Craiova: „Fiind traducător mă gândesc că am o şansă mai mare în domeniul politic. Eu nu m-am bazat pe faptul de a deveni politician. Nu am venit aici pentru asta.”
A fi într-un partid politic sau a nu fi?
Marilena Rizescu, absolventă a specializării Relaţii internaţionale şi studii europene şi studentă în anul I la Master, activează într-un partid politic şi vrea să creeze o conexiune între ceea ce presupune munca într-un partid şi studiile ei: „Am ales această specializare după nume, un nume care promite mult. Mai mult decât atât activez într-un partid politic şi vreau să creez o conexiune între ceea ce fac şi studiile mele. În ceea ce priveşte cariera, nu sunt hotărâtă. Deocamdată sunt implicată în nişte proiecte pe fonduri europene. Nu cred că ajungi politician neapărat dacă termini Ştiinţe politice. Asta ţine de cât de mult îţi doreşti tu.”
Amelia TUȚĂ