Student în România vs. student în Olanda

Student în România vs. student în Olanda

Viața de student din Țările de Jos este diferită de cea din România, iar pregătirea practică este mult mai intensă. Articolul de faţă este despre diferențele și asemănările dintre programele de studiu din cele două țări: România și Olanda.

Nu am ales la întâmplare Olanda, ci pentru faptul că această țară este a doua destinație de studiu în Uniunea Europeană, după Marea Britanie. Diferențele de studiu dintre cele două țări sunt multiple, dar voi enumera doar câteva mai importante.

Ce se studiază în Olanda?

Fiind a doua destinație de studiu în UE, universitățile din Olanda oferă peste 2.100 programe de studiu în limba engleză. Potrivit edmundo.com, cele mai apreciate de către studenți sunt universitățile de științe aplicate (UAS). Acest fapt se explică prin aceea că studiile sunt orientate mai mult pe partea practică, iar specializările obținute (în inginerie, finanțe, turism, programare IT, design, etc.) permit angajarea în câmpul muncii imediat după absolvire.

În Olanda teoria se învață de acasă, online

Am stat de vorbă cu un student în anul III la Universitatea de Tehnologie din Delft, Olanda. Pregătirea lui la orele de curs este bazată mai mult pe practică şi pe lucru în echipă pe baza materialelor teoretice pe care le studiază acasă, reuşind astfel să îmbine teoria cu practica.

Sistemul de învățământ din Olanda este structurat asemănător celui din România: Bachelor (Licență) cu durata de 3 sau 4 ani, Master 1-2 ani, PhD (Doctorat) 4 ani. În România se adaugă și studiile postdoctorale. În Olanda, licențele sunt valabile pentru universitățile de științe aplicate, masterul este disponibil pentru toate specializările și doctoratul este valabil pentru universitățile de cercetare.

Student la Inginerie Electrică, în România

Pentru Robert Băltărigă (student în anul I, Inginerie Electrică și Calculatoare, Craiova), cursurile sunt accesibile, iar practica îi este de mare ajutor pentru domeniul în care vrea să profeseze. El susține că dacă nu prea îți place matematica, la această specializare o să-ți fie greu să înțelegi informaţiile predate la cursuri. Programul lui Robert de facultate este destul de încărcat, ceea ce se vede chiar din orarul specializării sale.

Orarul unui student de la Inginerie Electrică, anul I, Universitatea din Craiova

În România, sistemul de învățământ superior oferă programe de mobilități ERASMUS+ și CEEPUS. Cel mai cunoscut program de mobilitate este ERASMUS+ care le oferă studenților experiență de studiu și muncă în domeniu în mai multe țări europene. Alte programe private oferă granițe deschise până în SUA, Orientul Mijlociu sau alte ţări din Asia.

În Olanda, taxele de școlarizare pe an variază de la o facultate la alta sau de la un program la altul de studiu. De exemplu, programele de licență de la universitățile olandeze pot avea costuri între 6.000 și 15.000 euro pe an. Masterul ajunge între 8.000 și 20.000 de euro.

În România, taxele sunt mai mici: 420 euro- 1.360 euro pentru programele de Licență, 500 euro- 1360 euro, pentru Master. Pentru programele de Doctorat taxele sunt cu puțin mai mari, adică între 1360 și aproape 2000 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *