Prof. univ. dr. ing. Mircea Ivănescu: „Erau mai preocupați de obținerea unui loc, a unei cariere”

Puteți să faceți o comparație între studenții de atunci și cei de acum?

Mircea Ivănescu: Există o mare diferență în privinţa resurselor de care dispuneau cei de atunci față de cei de acum. Nu exista internet, nu exista o comunicare atât de largă. Ei se limitau la informația pe care o puteau obține, foarte dificil, din cărți, din reviste. Acum internetul pune la dispoziție tuturor, orice ai avea nevoie să știi, din orice domeniu. Ei nu mai vin atât de mult la cursuri pentru că foarte multe materiale se găsesc pe internet, poate chiar de calitate superioară. Efortul acum este mult mai simplificat. Poate că asta le creează și mai multe facilități celor de acum, își permit să aibă și alte preocupări, mai diverse, să aibă un bagaj de cunoștințe mai vaste. Tineretul este extrem de avid de informație. Totuși, atunci erau un pic mai stresați, faptul că erau anumite constrângeri sociale, erau mai preocupați de obținerea unui loc, a unei cariere, și carierele erau foarte restricționate în țară. Acum, când ai atâtea posibilități să mergi în Europa și în restul lumii, șansele sunt mult mai mari de a te afirma pe plan național, mondial. Este clar că sunt diferențe foarte mari. Acești 50 de ani au însemnat un gradient pozitiv pentru studenți și pentru tineretul studios de la noi.

Care este cel mai greu lucru în meseria de profesor?

Mircea Ivănescu: Cel mai greu lucru este să realizezi o legătură directă cu studenții. Este greu, dar și cel mai important. Totdeauna trebuie să ai un dialog cu ei. Trebuie să simtă că informația pe care o primesc la curs le este utilă, pentru că face parte din viața actuală și din ceea ce vor face ei în viitor. Asta cred că este cel mai important pentru un dascăl în ziua de astăzi.

Care este diferența dintre modul de învățare de pe vremea studenției dumneavoastră și modul de învățare de acum?

Mircea Ivănescu: Este mult mai simplu acum, pentru că dispui de un bagaj extraordinar de informații. Înainte foarte greu făceai rost de o carte, acum accesezi google-ul și obții informația. Acum este foarte ușor să înveți. De fapt, acum numai dacă nu vrei, nu studiezi, dar dacă vrei, ai acces la orice.

Ce sfat le dați studenților din viitoare generație de automatiști?

Mircea Ivănescu: Trebuie, în primul rând, să se gândească că tot ceea ce își însușesc ei, este pentru ei, pentru societate și că trebuie să o facă foarte bine.

Cristina Nuţă

Mihaela Dăogaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *