Prof. univ. dr. Eugen Bobaşu: „Nu exista noțiunea să ai absențe la cursuri, laboratoare sau aplicații”

Puteți să faceți o comparație între studenții de atunci și cei de acum?

Eugen Bobașu: Sigur că în calitatea pe care am avut-o, de cadru didactic al Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică, dar și de decan al facultății pe o perioadă de 8 ani, pot să fac o comparație, zic eu, aproape de realitate. Studenții dinainte veneau dintr-un sistem de învățământ de elită și evident că majoritatea dintre ei puteau să facă față cu succes la orice facultate, inclusiv la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică. Studenții de azi, evident că sunt pregătiți într-un alt sistem de învățământ, lucrurile s-au schimbat după 1990, dar acest lucru nu înseamnă că studenții, candidații care vin la facultatea noastră nu ar avea o pregătire corespunzătoare. La noi la facultate au venit, vin și sper să vină în continuare și în anii care urmează, cei mai buni dintre elevii absolvenți ai liceelor din zona Olteniei.

Care este cel mai greu lucru în meseria de profesor?

Eugen Bobașu: Este foarte greu în domeniul acesta IT să ții pasul cu realitatea. Să nu uităm un lucru, că evoluția în acest domeniu este una extraordinară, de neconceput în anii trecuți. Dacă în anii `92 – `93, tehnica de calcul pe care am am primit-o prin programe Tempus era cea mai nouă și eram încântați că am primit-o, pentru că era vorba de calculatoare cu capacitatea de 40 mega, acum închipuiți-vă că vorbim despre un telefon care poate avea cine știe câți giga, nu mega, și evident că asta impune unui cadru didactic să fie întotdeauna pregătit să țină pasul cu realitatea. Este un lucru foarte greu, mai ales pe partea de calculatoare.

Care este diferența dintre modul de învățare de pe vremea studenției dumneavoastră și modul de invățare de acum?

Eugen Bobașu: În primul rând prezența la cursuri era obligatorie. Nu exista noțiunea să ai absențe la cursuri, laboratoare sau aplicații. La cursuri la 10 absențe primeai mustrare și avertisment. Pregătirea înainte era foarte serioasă, acum majoritatea tinerilor au și alte posibilități și încearcă să se pregătească numai în sesiune. Mai mult, acum avem posibilitatea să le oferim cursurile în variantă electronică. După părerea mea, prezența la curs îl ajută pe un tânăr foarte mult în pregătirea unui examen, iar ei mai și absentează, din păcate.

Ce sfat le dați studenților din viitoare generație de automatiști?

Eugen Bobașu: În primul rând, să fie serioși, să se pregătească foarte bine pentru că pe partea aceasta de IT există posibilități nenumărate de a se angaja. Noi, ca facultate, nu avem capacitatea, deși ne-am dori-o, să oferim pieței muncii atâția absolvenți bine pregătiți de cât este nevoie pe partea aceasta de IT, la firmele din zona Olteniei și nu numai. Să le placă meseria pe care au ales-o și să se pregătească cu pasiune.

Cristina Nuţă

Mihaela Dăogaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *